Bauer: Özel yetenekliler okulu örnek olacak

24 OCAK 2022

BASIN BÜLTENÄ°

Bauer: Özel yetenekliler okulu örnek olacak

BURSA – Avrupa Yüksek Yetenek Konseyi (ECHA) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Christa Bauer, Bursa’da kurulması planlanan tam zamanlı özel yetenekliler okulunun iyi bir örnek olacağını söyledi.

Avrupa Yüksek Yetenek Konseyi (ECHA) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Christa Bauer, Bursa Kent Konseyi Özel Yetenekliler Çalışma Grubu’nun konuÄŸu oldu. Bursa Kent Konseyi BaÅŸkanı Åževket Orhan’ın ‘Bursa’da kurulması planlanan tam zamanlı özel yetenekliler okulu hakkında’ bilgi verdiÄŸi toplantıda, Prof. Dr. Christa Bauer deneyimlerini paylaÅŸtı.

Prof. Dr. Christa Bauer’e katımlarından dolayı teÅŸekkür eden Bursa Kent Konseyi BaÅŸkanı Åževket Orhan, bir ülkenin kalkınmasında özel yetenekli çocukların büyük önem taşıdığını vurguladı. Günümüzde bir ekonomiyi dev haline getirmek için gerekli temel kaynaklardan birinin özel yetenekli çocuklara verilen önem olduÄŸunu ifade eden Orhan, “Güney Kore gibi birçok ülkede özel yetenekliler için tam zamanlı okullar kuruldu ve geliÅŸimlerine hız verildi. Bizler de özel yetenekli çocuklarla ilgili son 2 yıldır Bursa’da konunun uzmanları ile saha çalışmaları yapıyoruz. Bursa’ya baktığımızda, Ä°l Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü kayıtlarına göre yaklaşık 600 bin öÄŸrencimiz eÄŸitim-öÄŸretim görmekte. Yapılan araÅŸtırmalar doÄŸrultusunda bu öÄŸrencilerin en az yüzde 2’sini özel yetenekli kabul edersek, bu ÅŸekilde yaklaşık 12 bin öÄŸrencimiz var. Uygun eÄŸitimi alamadıklarında, bu çocuklarımız ya fark edilemiyor ya da köreliyorlar. Bu sebeple Bursa’da tam zamanlı özel yetenekliler için planladığımız okul çalışmalarında belirli bir aÅŸamaya geldik” dedi.

Prof. Dr. Christa Bauer ise özel yeteneklilerin eÄŸitim modelinin ülkeden ülkeye fark gösterdiÄŸini söyledi. Kendisinin Avusturyalı olduÄŸunu dile getiren Bauer, “Avusturya’dan örnek vermek gerekirse, 9 milyon nüfusumuz var. Ülkede sadece 1 tane okul var ve o da IQ seviyesi 130’un üzerinde olanları alıyor. Bursa’da kurmak istediÄŸiniz tam zamanlı okulun iyi örnek olacağına inanıyorum. Türkiye’de çok iyi öÄŸretmenler var” diye konuÅŸtu. Çocukların ‘insanı deÄŸerlerle birlikte’ karakterinin geliÅŸtirilmesinin önemine deÄŸinen Bauer, öncelikle çocukların duygu ve tutkusunun anlaşılması gerektiÄŸini, burada motivasyonun da önemli olduÄŸunu dile getirdi. Avrupa’daki özel yetenekliler ile ilgili eÄŸitim modelleri hakkında da bilgiler veren Bauer, “Avusturya’da öÄŸrencilere, okuduÄŸu okuldan mezun olmadan üniversiteye gitme hakkı tanıyoruz. Onlar için neyin doÄŸru olduÄŸuna kendileri karar veriyor. Mesela Ä°ngiltere’de çocuklar, üniversite sınavına girmeden önce birkaç bölüme girip tecrübe edebiliyor. Ayrıca kendi ülkemizde de akran öÄŸrenmesi modeli var. Yani öÄŸrenciler belirli dönemlerde öÄŸretmenlik yapıp, kendi yaşıtlarına bilgilerini aktarıyorlar” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BURSA BÜYÜKÅžEHÄ°R BELEDÄ°YESÄ°
BASIN YAYIN VE HALKLA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER DAÄ°RESÄ° BAÅžKANLIÄžI