2. ULUSAL KENT KONSEYLERİ SEMPOZYUMU SONA ERDİ
11 NİSAN 2015
BASIN BÜLTENİ
2. ULUSAL KENT KONSEYLERİ SEMPOZYUMU’ SONA ERDİ
- AKADEMİSYEN VE KENT KONSEYİ TEMSİLCİLERİNİN İKİ GÜN BOYUNCA KENT KONSEYİ SÜRECİ İLE MEVZUATTA YAPILMASI GEREKENLERİ KONUŞTUĞU ‘2. ULUSAL KENT KONSEYLERİ SEMPOZYUMU’ SONA ERDİ.
BURSA - Bursa Kent Konseyi (BKK) ev sahipliğinde düzenlenen, akademisyen ve kent konseyi temsilcilerinin iki gün boyunca kent konseyi süreci ile mevzuatta yapılması gerekenleri konuştuğu ‘2. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu’ sona erdi.
BKK koordinasyonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliğiyle yapılan II. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu, iki günlük yoğun programın ardından sona erdi. 50 üniversiteden 105 akademisyenin, 69 kent konseyinden temsilcinin ve gönüllü katılımcıların yer aldığı sempozyum, 20 konu başlığında toplam 5 oturumla tamamlandı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’ndaki sempozyum kapsamında 27 adet poster-bildir-sunum da sergilendi. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilat (UCLG-MEWA), Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) destek verdiği sempozyum, kent konseyi uygulamasında yaşanan sıkıntıların değerlendirilmesi, belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının tartışılması, kent konseylerinin işlevselliğinde gelinen son durumun konuşulmasını amaçladı.
BKK Başkanı Semih Pala, iki gün boyunca akademisyenleri, kent konseyi temsilcilerini ve gönüllü katılımcıları Bursa’da misafir ettikleri için mutlu olduklarını söyledi. Sempozyumun yapılmasında emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür eden Pala, program boyunca farklı görüşlerin dile getirildiğini, kent konseylerinin bu zenginliğini bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Tüm görüşlerin dikkate alınması halinde kent konseyi modelinin yürüyeceğine dikkat çeken Pala, “Kent konseylerinin ana statüsünde değişiklikler yapılana kadar BKK çalışma yönergesini kabul ederseniz rahat edersiniz” dedi.
Sempozyumun kapanış bildirisi ise BKK Genel Sekreteri Dr. Enes Battal Keskin tarafından okundu. Sempozyumun Bilim ve Hakem Kurulu üyelerine, programa destek veren kurumlara, Düzenleme Kurulu üyelerine, Sempozyumun Sekreteryasına, BKK çalışanlarına ve katılımcılara teşekkür eden Keskin, sempozyum bildirilerinin yayın haline getirileceğini de dile getirdi.
Programın sonunda tüm katılımcılar, BKK ofislerini gezerek bilgi aldı.
“20 konu başlığı toplam 5 oturum”
‘2. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu’nun “Yerel yönetim mevzuatı ve kent konseyleri” başlıklı birinci oturumunu UÜ’den Prof. Dr. Bekir Parlak yönetti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Erkul ‘Yasal-yönetsel sorumluluk açısından kent konseyleri’, Yalova Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Salih Batal ‘Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu bağlamında kent konseylerinin işlevselliği ve ölçek sorunu’, Erzincan Üniversitesi’nden Arş. Gör. Mustafa Tekdere ‘Kent konseylerinin mali kısıtları’ ve Yalova Kent Konseyi’nden Hasan Soygüzel ‘Kent konseyleri arasında iletişim ve işbirliği: Türkiye Kent Konseyleri Birliği örneği’ başlıklarında sunum yaptı.
Programın ‘Katılımcılık kapasiteleri ve kent konseyleri’ başlıklı ikinci oturumunu ise Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Recep Bozlağan yönetti. Atılım Üniversitesi’nden Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin ‘Kent konseylerinin katılımcılık kapasitesinin değerlendirilmesi: Ankara örneği’, Gümüşhane Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kadir Caner Doğan ‘Türkiye’de yerel siyasete katılım açısından kent konseyleri: Gümüşhane Kent Konseyi örneği’, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Konur Alp Demir ve Doç. Dr. Hikmet Yavaş ‘Kent konseyleri ile yerinden yönetilen katılımcı kent yönetimleri: Yerel yönetişim kapsamında bir değerlendirme’, İzmir Kent Konseyi’nden Güman Kızıltan ‘Katılımcı demokrasi perspektifinden İzmir Kent Konseyi deneyimi’ başlıklarında sunum yaptı.
Sempozyumun ‘Kent konseylerinin bilinirliği ve etkinliği’ konulu üçüncü oturumunun başkanlığını ise Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman yaptı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Mutlu ve Dumlupınar Üniversitesi’nden Erdal Güler ‘Belediye başkanları ve meclis üyelerinin kent konseyi algısı’, Gümüşhane Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Oral Demir ‘Kent konseylerinin bilinirliği ve etkinliği: Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri ve çalışanları örneği’, Selçuk Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Adnan Söylemez ‘Kent konseylerinin sosyal medya kullanımı üzerine karşılaştırmalı bir değerlendirme’, UÜ’den Doç. Dr. Elif Karakurt Tosun ‘Bursa Kent Konseyi’nin bilinirliliğinin araştırılması’ konularını anlattı.
‘Yerel Demokrasi ve Kent Konseyleri” başlıklı dördüncü oturuma ise UÜ’den Doç. Dr. Elif Karakurt Tosun başkanlık etti. Erciyes Üniversitesi’nden Arş. Gör. Gözde Kestellioğlu ‘Örneklerle kent konseylerinin 3 temeli ve 3 sorunu: Katılım, demokrasi ve yönetişim’, Uludağ Üniversitesi’nden Arş. Gör. Fatih Gürses ‘Yerel demokrasi ve siyasal katılım: Kent konseyleri üzerine ampirik bir araştırma’, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta ‘Katılım kültürünün gelişiminde kent konseylerinin rolü: Karaman Kent Konseyi örneği’, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tuğba Yolcu ‘Demokratik katılımın bir aktörü olarak kent konseylerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi: Dört farklı parti, dört farklı kent’ başlıklarında sunum yaptı.
Sempozyumun son ve beşinci oturumu ise Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nden Doç. Dr. Aslı Akay başkanlığında ‘Kent konseylerinin işlevselliği ve sürdürülebilirliği’ başlığıyla yapıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Mutlu ‘Kent konseylerinin siyasal işlev ve siyasal kimlik paradoksu’, Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. A. Serap Tunçer ‘Yerel özerklik perspektifinden yerel meclis ve kent konseylerinin işlevselliğine bakış’, Kamu Politikaları Enstitüsü’nden Tahsin Bulut ‘Kent konseyi uygulamasının yerel yönetişimi gerçekleştirmede karşılaştığı temel sorunlar ve çözüm önerileri’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Dr. İhsan İkizer ‘Kent konseylerinin bağımsızlığı ve belediye başkanları ilkeler sözleşmesi’ konularını anlattı.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ