78 YILLIK ANILAR MERİNOS’TA YENİDEN CANLANDI

02 ŞUBAT 2016

BASIN BÜLTENİ

78 YILLIK ANILAR MERİNOS’TA YENİDEN CANLANDI
-ATATÜRK TARAFINDAN AÇILAN MERİNOS FABRİKASI’NIN ÇALIŞANLARI, BURSA KENT KONSEYİ’NİN ORGANİZASYONUYLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ŞEHRE KAZANDIRDIĞI MERİNOS AKKM’DE BİR ARAYA GELDİ.

BURSA – Cumhuriyet dönemi sanayisinin sembol kuruluşlarından olan Merinos Fabrikası’nın çalışanları, Bursa Kent Konseyi’nin organizasyonuyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden işlevsel hale getirilen Merinos AKKM’de bir araya geldi.

Bursa’da 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan Merinos Fabrikası’nın çalışanları, Bursa Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu tarafından düzenlenen programda bir araya geldi. Buluşma öncesinde Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez ve üyeler, Atatürk büstüne çelenk bıraktı. 78. kuruluş yıldönümünün kutlandığı programa, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa Kent Konseyi Başkanı Başkanı Hasan Çepni, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Lütfi Taşcı, Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ve fabrikanın çalışanları katıldı. Birbirleriyle hasret gideren eski mesai arkadaşları, hatıraları tekrar canlandırdı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Bursa, bir sanayi kenti olduğu kadar aynı zamanda bir kültür ve sanat kentidir”
Bursa Mehter Takımı’nın gösterisiyle devam eden programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa’nın birçok ilklerin yaşandığı bir şehir olduğunu ifade etti. Osmanlı’nın ilk başkentinin Bursa olduğunu ifade eden Karlık, “Dünyadaki ilk çarşılı köprü Bursa’dadır. Dünyanın ilk standardı Bursa’da belirlenmiştir. İlk Türk Operası, ilk çevre koruma çalışması, ilk diplomatik zafer, ilk şehirler arası ulaşım, ilk organize sanayi bölgesi, ilk teleferik ve ilk kayak yarışı gibi gelişmeler hep Bursa imzasını taşımaktadır. Bursa, bir sanayi kenti olduğu kadar aynı zamanda bir kültür ve sanat kentidir. Festivallerden şenliklere, tiyatrodan gölge oyununa kadar bütün kültürel etkinliklerin nezih mekânlarda gerçekleştirildiği bir kenttir” dedi. Atatürk tarafından 1938 yılında işletmeye açılan Merinos Fabrikası’nın, Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden biri olduğunu anlatan Karlık, park içinde aslına uygunluğu gözetilerek restore edilen fabrika binasıyla bütünleşen kongre merkezi ile Merinos’un, bir kongre kültür merkezine dönüştüğü ve her türlü organizasyonun düzenlenebileceği bir tesis haline geldiğini vurguladı.

“Merinos’ta çalışan insanlar, Bursa’nın ve Türkiye’nin tarihini oluşturdu”
Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, geleneksel hale gelen Merinoslular Buluşması’nın 5.’sünü düzenlediklerini söyledi. Merinos önemli bir kurum ve Türkiye’nin kurulduğu senelerin örnek tesislerinden biri olduğunu ifade eden Çepni, Merinos’ta çalışan insanların, Bursa’nın ve Türkiye’nin tarihini oluşturduğunu dile getirdi. Çok değerli isimlerin Merinos’ta yetiştiğini anlatan Çepni, “Türkiye’nin ilk yıllarında Merinos en güçlü sanayi fabrikası olarak faaliyet göstermiştir. Gelişen süreç içerisinde dünya ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeler sonucunda fabrika kapatılmış ancak Merinos bir okul gibi binlerce insanın girip çıktığı, yılda 500 bin kişilik hareket potansiyeli ile topluma faydalı faaliyetler yapan bir yapı olarak Büyükşehir Belediyemiz tarafından yaşatılmaya devam etmektedir. Merinos fabrikasının her kademesinde çalışmış olan değerli Merinos emektarlarının ahirete göç edenlerine Allah’tan rahmet diliyorum. Bursa Kent Konseyi’nin bir parçası olan Merinos Çalışma Grubu üyelerinin ve bugün aramızda olan siz değerli Merinos emektarlarının da bu anlamlı gününü tebrik ediyor. Birlikteliklerin uzun seneler devam etmesini diliyorum” dedi.

“Merinos markasının Bursa’dan gitmesini istemiyoruz”
Bursa Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu temsilcisi Bülent Adısönmez ise Mustafa Kemal Atatürk tarafından ismi verilen Merinos fabrikasının 78. yıldönümünde bir arada bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Fabrikanın özelleştirilmesinden sonra eski çalışanlar olarak köşelerine çekilmediklerin anlatan Adısönmez, Merinos’a her anlamda sahip çıktıklarını ifade etti. Desteklerinden ötürü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’ye teşekkür eden Adısönmez, “Bir marka en az 50-60 senede çıkar. Elimizde Merinos gibi bir marka var. Bu markayı satmaya çalışıyorlar. Gaziantepli bir firma markayı almaya çalışıyor. Hatta bizim logomuzu taklit ediyorlar. Merinos markasının Bursa’dan gitmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Fatih Yıldızgül ve Aykut Çep tarafından verilen konserde, emektar çalışanlar doyasıya eğlendi. Programın sonunda Merinos çalışanları, Tekstil Müzesi’nde Recep Kırım’ın Merinos Fabrikası ile ilgili fotoğraf sergisinin açılışına katıldı.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ