AĞRINIZ DERDİNİZ OLMASIN

22 NİSAN 2013

BASIN BÜLTENİ

AĞRINIZ DERDİNİZ OLMASIN

- BURSA KENT KONSEYİ (BKK) SAĞLIK ÇALIŞMA GRUBU VE PFİZER İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLENEN SEMİNERE KATILAN PROF. DR. NECDET KARLI, NÖROPATİK AĞRILAR VE TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ.

BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen seminere konuk olan Prof. Dr. Necdet Karlı, omurilik ve çevresel sinirlerdeki hasar sonrasında ortaya çıkan nöropatik ağrılar ve tedavi yolu hakkında bilgi verdi.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu ve Pfizer işbirliğiyle “Ağrınız Derdiniz Olmasın” konulu seminer düzenlendi. Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Lütfi Taşcı, BKK Yürütme Kurulu üyesi Mecbure Altun, Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Dr. Can Başaran ve vatandaşların katıldığı seminerde Prof. Dr. Necdet Karlı tarafından nöropatik ağrılar hakkında bilgi verildi.
Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Lütfi Taşcı, insanın sahip olduğu en önemli nimetin sağlık olduğunu söyledi. Sağlığın hayatın özü olduğunu belirten Taşcı, hayatta başarılı olmanın şartlarından birisinin de sağlıklı olmak olduğunu ifade etti. Hastalık gelmeden sağlığın kıymetinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Taşcı, “Sağlıklı bir yaşam istiyorsak sağlığımıza zarar verecek her şeyden uzak duralım. Her zorluğun bir kolaylığı olduğu gibi her derdinde dermanı vardır. Hasta olduğumuzda tedavi olalım. Tedavi olmak için mutlaka doktorlarımıza müracaat edelim. Kanuni Sultan Süleyman’ın bir şiirinde dediği gibi ‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihan da bir nefes sıhhat gibi’” dedi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, beyin, omurilik ve çevresel sinirlerdeki hasar sonrasında ortaya çıkan kronik bir ağrıya nöropatik ağrı denildiğini hatırlattı. Nöropatik ağrının çeşitli sebeplerinin başında şeker hastalığı (diyabet), zona, bel fıtığı gibi hastalıkların geldiğini belirten Karlı, kronik bel ağrısı, kaza sırasında omurilik yaralanması, ameliyat, kanser, felç gibi sebeplerinde de bu ağrıya yol açabileceğini anlattı. Bu ağrı türünün üzerinde yeterince durulmadığını belirten Karlı, “Ağrı, yanma, batma, karıncalanma, elektrik çarpar gibi veya donma şikayetlerle kendini gösterir. Örneğin şeker (diyabet) hastalığına bağlı ayaklarında yanıcı ağrıları olan bir nöropatik ağrı hastasında elektrik çarpar tarzda veya saplanıcı ağrılar ya da iğnelenmeler birlikte görülebilir. Genellikle çok şiddetli olan bu ağrı ve şikayetler kişilerin hayatlarını fiziksel ve sosyal olarak altüst edebilir. Bu tarz yakınmaları olan kişilerin mutlaka nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji (beyin ve omurilik cerrahı), endokrinoloji veya anestezi/algoloji uzmanlarına başvurmaları gerekir. Çünkü sinir hasarına bağlı olarak ortaya çıkması nedeniyle normal ağrı kesicilere hiçbir şekilde cevap vermez” dedi.

Programın sonunda BKK Başkan Yardımcısı Lütfi Taşcı ve Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Dr. Can Başaran tarafından Prof. Dr. Necdet Karlı’ya teşekkür belgesi verildi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ