ARTIK KONUŞMA SIRASI LİSELİ GENÇLERDE

10 NİSAN 2011

BASIN BÜLTENİ

ARTIK KONUŞMA SIRASI LİSELİ GENÇLERDE
- BURSA KENT KONSEYİ BİR İLKİ DAHA GERÇEKLEŞTİRDİ
- BURSA KENT KONSEYİ GENÇLİK MECLİSİ TARAFINDAN DÜZENLENEN BURSA’NIN İLK ‘LİSE TEMSİLCİLERİ BULUŞMASI’NDA LİSE ÖĞRENCİLERİ YAŞADIKLARI SIKINTILARI DİLE GETİREREK ÇÖZÜM YOLLARINI KONUŞTU.

BURSA – Bursa Kent Konseyi bünyesinde başarılı çalışmalara imza atan Gençlik Meclisi, Bursa’nın ilk ‘Lise Temsilcileri Buluşması’na da ev sahipliği yaptı. İlk kez bir araya gelerek sıkıntılarını özgürce dile getirebilme imkanı bulan liseli gençler, çözüm yollarını da konuştu.

Bursa’nın ilk ‘Lise Temsilcileri Buluşması’, Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu’nda yapıldı. 17 ilçede bulunan liselerin öğrenci meclis başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bursa Kent Konseyi’nin fikir ve düşünce üretmeyi amaç edindiğini belirten Başkan Pala, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle tüm gönüllülere bu ortamı sağladıklarını ifade etti. Gençlerin, toplumsal denge çizgisi anlayışıyla çalışan Bursa Kent Konseyi’nin her türlü imkanlarından yararlanabileceğini dile getiren Başkan Pala, “Buraları sizin yerleriniz. Buraları iyi değerlendirmeniz gerekir. Burasını temsil ettirebileceğini noktada algılayınız. Bursa bir dünya kentidir. Bunun farkında olmamız gerekir. Sanayi, bilim, turizm, sağlık kenti özelliğini taşımaktadır. Bunun yanında 3 tane de üniversitesi bulunmaktadır. Bursa her bakımdan önde bulunuyor. Gençler, Bursa’da olmanın farkına ileride varacaktır” dedi.

Bursa Kent Konseyi’ne gençlerin büyük katkı verdiğini de anlatan Başkan Pala, Kent Konseyi olarak demokrasi kültürüne katkı sunmak istediklerini söyledi. Gençlerin her zaman hoşgörü ortamında olmasını isteyen Başkan Pala, “O zaman istediğinizi her zaman yöneticilere yaptırabilirsiniz. Bilimde, ekonomide ve teknikte çağdaş yapıda olmak, yardımlaşma ve dayanışma noktasında sosyal yapıyı geliştirmek, kültür ve yaşantımızda muhafazakar olmak, fikirde, düşünce ve yönetim anlayışında ise demokrat olmak. Bunlar toplumsal denge çizgisinin ortak değerleridir. Bursa Kent Konseyi olarak bu noktalarda hareket ettiğimiz için halkımız tarafından sahiplenilmekteyiz. Bizler direk tartışmaların içerisinde girmemekteyiz ancak fikirlerin medenice tartışıldığı ortamları her kesime oluşturmaktayız. Düzenlenen etkinliğin amacına uygun, gençlere fayda getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Başak Saygı ise, “Burada olmamızın amacı, gençliğin büyük kısmını oluşturan liselilerin sorunlarına çözüm üretmektir. Gençliğin büyük kısmını liselilerin oluşturmasına rağmen liselere dönük faaliyetlerin düşük yoğunlukta olmasını eksiklik olarak görüyoruz. Biliyoruz ki liseli gençler, duyarlı, bilinçli ve üretken bir kesimdir. Tespit ettiğiniz sorunlara çözüm üretmek istiyorsunuz. Bunu düşünerek burada söz hakkını sizlere vererek bu eksikliği gidermeyi ümit ediyoruz. Sizleri Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi gibi yerel katılımcı mekanizmalara dahil olmanızı bekliyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından panele geçildi. Gençlik Meclis Başkanı Başak Saygı’nın oturum başkanı olduğu panelde, Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Furkan Öksüz ve Bilim ve Teknoloji Çalışma Grubu temsilcisi Ahmet Can Üneş, ‘Liseli gençlerin karar alma mekanizmalarına katılımı’ hakkında sunum yaptı.
Panelin ikinci bölümünde Gençlik Meclisi Başkan Yardımcısı Hakan Darılmazlar ve İl Öğrenci Meclis Başkan Vekili Ömer Akyürek ise ‘liseli gençlerin eğitim ile ilgili sorunları’ konusunda sunum yaptı.
İkinci oturumun sonunda liselerin öğrenci meclis başkanları tek tek söz alarak gördükleri eksikleri ve çözüm önerilerini dile getirdi. Programın sonunda Eurodesk yerel irtibat sorumlusu Cüneyt Acar tarafından Avrupa fırsatları hakkında bilgi verildi.

Liseli gençler sıkıntılarını tek tek dile getirdi.
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen ‘Lise Temsilcileri Buluşması’nda öğrencilerin dile getirdiği konuların başlıkları ise şunlardan oluştu:
“Ulaşım fiyatları daha makul seviyeye çekilmeli ve otobüs seferleri artırılmalı, okul önlerinde bulunan üste geçitlerin yetersiz olması, okul sınırlarında ve çevresinde öğretmenlere de sigara denetimi uygulanmalı, kantin ve yemekhanelerdeki yüksek fiyatların öğrenciler için makul seviyeye çekilmeli, katkı payı ve kayıt ücreti konusu tartışılmalı, kantinler daha sıkı denetlenmeli, okul önlerindeki güvenlik sıkıntısı çözülmeli, kız öğrencilerin okullarda pantolon giymesi engellenmemeli, Bursa’daki okullar ile dağ yöresindeki ve doğu illerindeki okullarda kardeşlik projesi geliştirmeli, Bursa, okullarda daha kapsamlı bir şekilde tanıtılmalı, meslek liseleri ile düz liseler arasındaki ayrım ortadan kaldırılmalı, meslek liselerine yönelik ön yargı yıkılmalı, meslek liseler yeteri kadar tanıtılmalı ve öğrenciler doğru yönlendirilmeli, kütüphane ve kitap eksiği olan okullara yönelik ‘kitap kardeşliği projesi’ başlatılmalı, ‘Endüstri meslek liselerinin üretip, meslek liselerinin satması’ projesi hayata geçirilmeli, öğrenci birlikleri kurulmalı, okuldaki öğrenci kulüpleri aktifleştirilmeli, seçmeli dersleri öğrencilerin seçebilmeli, okulların spor alanındaki alt yapı eksiklerinin giderilmeli, ilçe öğrenci meclislerinin yasal bir zemine oturtulmalı ve ortak portal oluşturulmalı, İlçe öğrenci meclislerinin toplantı yapabilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşülmeli, tarih derslerindeki müfredata yakın tarihle ilgili bilgiler eklenmeli, öğretmenler ile öğrenci temsilcileri arasındaki diyalog iyileştirilmeli, liseli öğrencilerin düşüncelerine değer verilmeli, okullardaki sosyal faaliyetler artırılmalı, öğrenci temsilcileri öğrencilerle daha iyi iletişim kurmalı, okullarda meslekler yeteri kadar tanıtılmalı, meslek liselerindeki staj sıkıntısı görüşülmeli, son sınıf eğitim müfredatı değiştirilmeli, liselerdeki engelli hakları ve engellilerle ilgili projeler görüşülmeli, okullardaki fiziksel ve teknik şartlar düzenlenmeli, aktif bir gençlik kulübü kurulmalı, okullarda revirler oluşturulmalı ve sağlık taramaları düzenli yapılmalı.”

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ