AVRUPALI GENÇLERİN GÖZÜNDE TÜRKİYE İMAJI PROJESİ

*Projenin Amacı:
-AB ülkelerinden Bursa’ya davet edilen 15 gencin Türkiye’nin özellikleri ve kültürü hakkında bilgilendirilmeleri ile Türkiye’yi kendi ülkelerinde doÄŸru bir ÅŸekilde tanıtmalarını saÄŸlamak
-AB ülkelerindeki gençlerin Türkiye’ye yönelik önyargılarını azaltmak
-Farklı ülkelerden gelen gençler arasında sivil toplum temelinde iletiÅŸimi geliÅŸtirmek

*Hedef kitle: Türkiye’nin AB’ye katılımı sürecine önyargılı olarak bakan Fransa, Almanya ve Ä°ngiltere baÅŸta olmak üzere AB üyesi ülkelerden AISEC aracılığıyla getirilecek 15 genç ve Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisinden 5 genç

*Proje Yürütücüsü: Sosyal Politikalar Merkezi DerneÄŸi (SOMER)

*Proje Ortakları: AIESEC ve Bursa Kent Konseyi

*Faaliyetler:
1. AB ülkelerinden belirlenen 15 gencin “AB’li gençlerin gözünde Türkiye” konulu anket çalışmasını ülkelerinde ortala 50 kiÅŸiyle gerçekleÅŸtirmelerini saÄŸlamak
2. Anket sonuçlarını deÄŸerlendirmek ve tartışmak
3. Atölye çalışmalarını gerçekleÅŸtirmek
-Türkiye ekonomisinin büyüklüÄŸü ve ağırlığı
-Dinamik, eÄŸitimli ve nitelikli genç nüfusumuz
-Avrupa’yla ortak deÄŸerleri paylaÅŸan bir Türkiye gerçeÄŸi
-Uygarlıklar ve dinler beşiği oluşumuz
-Türkiye olarak laik ve çaÄŸdaÅŸ yüzümüz
4. Atölye çalışmalarını destekleyecek alan gezilerini gerçekleÅŸtirmek
5. Ülkelerin sivil toplum deneyimleriyle ilgili toplantıyı gerçekleÅŸtirmek

*Proje süresi: 3 ay (15.07.2011-15.10.2011)

*Proje Bütçesi: 4.660 Euro
Proje AB Sivil Toplum Diyalogu Mikro Hibe Programınca desteklenmektedir..

*Proje Süreci:

*PROJE TANITIM VE BASIN TOPLANTISI

17.08.2011 ÇarÅŸamba günü saat:11.00’de Bursa Kent Konseyi Çınar Salon’da proje tanıtım ve açılış toplantısı gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

Toplantıya Proje yürütücüsü olan SOMER’den Tahsin BULUT, proje ortağı olan AIESEC’den Cihangir YENÄ°CE ve proje uygulama sürecinde destek veren Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes B. KESKÄ°N ve Bursa ValiliÄŸi Ä°l AB Daimi Temas Noktası Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi USTA katılım saÄŸlamıştır. Katılımcılar projenin Bursa’ya olabilecek katkıları ve projeye destekleriyle ilgili bilgiler vermiÅŸlerdir.

Programa Romanya, Slovakya, Polonya, Portekiz ve Estonya’dan 13 kiÅŸi katılım saÄŸlamıştır. Türkiye’den belirlenen 5 gençle birlikte toplam katılımcı sayısı 17 kiÅŸi olmuÅŸtur.

Açılış konuÅŸmacıları ve tanışmanın ardından proje özet sunumu yapılarak proje programı hakkında katılımcılar bilgilendirilmiÅŸtir. Tüm katılımcılara hazırlanan yaka kartları dağıtılmıştır.

Katılımcılar, kendi ülkelerinde “Türkiye’nin AB’ye giriÅŸ süreci” konusunda hazırlanan anket formu çerçevesinde gerçekleÅŸtirdikleri anket çalışmasının sonuçlarını ülke bazında deÄŸerlendirmiÅŸler akabinde sunmuÅŸlardır.

*ATÖLYE ÇALIÅžMASI 1: AVRUPA Ä°LE ORTAK DEÄžERLERÄ° PAYLAÅžAN TÜRKÄ°YE GERÇEĞİ

MODERATÖR: Sezen ÖZGÜR- Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü

18.08.2011 tarihinde 11.00- 14:00 saatleri arasında, Bursa Kent Konseyi Çınar Salonda Sezen Özgür tarafından, “Avrupa Ä°le Ortak DeÄŸerleri PaylaÅŸan Türkiye GerçeÄŸi” konusunda katılımcılara bilgiler verildi.

Bu çerçevede; Türkiye’nin AB’ye giriÅŸ sürecinin tarihsel geliÅŸimi ve insan hakları, demokrasi ve laiklik gibi konularda Avrupa ile ortak deÄŸerlerimiz konuları iÅŸlendi.

Yapılan tartışmalarda ortak deÄŸerlerin insan haklarına saygı, demokrasi ve ifade özgürlüÄŸü olduÄŸu konusunda fikir birliÄŸine varıldı.

*ATÖLYE ÇALIÅžMASI 2: TÜRKÄ°YE EKONOMÄ°SÄ°NÄ°N BÜYÜKLÜÄžÜ VE AÄžIRLIÄžI

MODERATÖR: Sema ÇAPANOÄžLU- Ä°KV

19.08.2011 tarihinde 11.00- 14:00 saatleri arasında, Bursa Kent Konseyi Çınar Salonda Sema ÇAPANOÄžLU tarafından, “Türkiye Ekonomisinin BüyüklüÄŸü ve Ağırlığı” konusunda katılımcılara bilgiler verildi.
Bu çerçevede, Türkiye ekonomisinin 2010 yılı verilerine göre dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın ise Almanya, Ä°ngiltere, Fransa, Ä°talya ve Ä°spanya’dan sonra 6. büyük ekonomisi olduÄŸu ve AB’ye katılan yeni üyelerin toplam ekonomisinden daha büyük durumda olduÄŸu, Türkiye’nin AB uyum süreci içinde pek çok yeni yasa ve uygulamayla da ekonomiye destek verdiÄŸi belirtildi.

Katılımcılar; yapılan sunuma raÄŸmen Türkiye’nin ekonomisinin iyi gitmediÄŸini ve AB’ye girmesi durumunda AB üye ülkeleri için yük oluÅŸturacağını ve mevcut ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkileyeceÄŸini düÅŸünmektedirler. Ayrıca üye ülkelerdeki krizler nedeniyle de Türkiye’nin Euro bölgesine girmesi durumunda kendi ekonomisinin de zarar göreceÄŸini belirttiler.

*ATÖLYE ÇALIÅžMASI 3: AB UYUM SÜRECÄ°NDE KALÄ°TELÄ° GENÇ NÜFUSUN FAYDALARI

MODERATÖR: Sinem BAL- Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü

24. 08.2011 tarihinde 11.00- 14:00 saatleri arasında, Bursa Kent Konseyi Çınar Salonda Sinem BAL tarafından, “AB Uyum Sürecinde Kaliteli Genç Nüfusun Faydaları” konusunda katılımcılara bilgiler verildi.
Türkiye’nin nüfus profili, genç nüfusun avantajları ve bu konuyla ilgili istatistiki bilgiler, Türkiye’deki üniversite yapısı konularına deÄŸinildi..

Katılımcılar, Türkiye’deki kaliteli genç nüfusun Türkiye’nin AB’ye girmesi durumunda AB ülkelerine istihdam amaçlı göç edeceÄŸi ve bu durumun AB ülkelerindeki iÅŸsizlik sorununu arttıracağı ifade edildi. AB ülkelerinin bir kısmında mevcut olan ekonomik krizin Türkiye’den olacak beyin göçü nedeniyle daha da artacağı, Türkiye’deki genç nüfusun Avrupa için faydalanılabilir bir potansiyel oluÅŸturduÄŸu belirtildi.

*ATÖLYE ÇALIÅžMASI 4: TÜRKÄ°YE’NÄ°N DÄ°NSEL KÄ°MLİĞİ TÜRKÄ°YE Ä°ÇÄ°N BÄ°R FIRSAT MI?

MODERATÖR: Sinem BAL- Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü

25.08.2011 tarihinde 11.00- 14:00 saatleri arasında, Bursa Kent Konseyi Çınar Salonda Sinem BAL tarafından, “Türkiye’nin Dinsel KimliÄŸi Türkiye Ä°çin Bir Fırsat Mı” konusunda katılımcılara bilgiler verildi.
AB’nin kuruluÅŸ süreci ve sahip olduÄŸu ortak deÄŸerler konusuna deÄŸinildi. AB’nin dinden ziyade demokrasi, ifade özgürlüÄŸü, insan hakları gibi evrensel deÄŸerler üzerine kurulduÄŸu ifade edilerek dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm ülkelerin katılımına açık olduÄŸu vurgulandı.

Katılımcılar AB üye ülkelerinin dini kimliÄŸinin genellikle Hıristiyan olması sebebiyle, AB’nin demokrasi, insan hakları gibi konulardan ziyade din temelinde oluÅŸtuÄŸunu ve ülkeleri bir arada bulunduran unsurun ortak dini kimlik olduÄŸunu belirttiler. Ayrıca, Türkiye’nin dini kimliÄŸinin Türkiye’yi Avrupa ile ayıran bir unsur olduÄŸu ifade edildi.

*ATÖLYE ÇALIÅžMASI 5: TÜRKÄ°YE’NÄ°N ULUSLAR ARASI KONUMU

MODERATÖR: AraÅŸ. Gör. Muzaffer ÅžENEL- Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi

08.09.2001 tarihinde 11.00- 14:00 saatleri arasında, Bursa Kent Konseyi Çınar Salonda Muzaffer ÅžENEL tarafından, “Türkiye’nin Uluslar arası Konumu” konusunda katılımcılara bilgiler verildi.

Türkiye’nin ekonomik geliÅŸimi, nüfusu, konumu, AB süreci, üye olduÄŸu uluslar arası örgütler konuları vurgulandı.

Katılımcılar, özellikle Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki tutumu, ülkelerin kendi içlerindeki etnik grupların durumları, dünyada son on yılda yaÅŸanan önemli siyasi olaylar, Dünyada Türkiye’ye yönelik artan ilgi üzerinde tartıştılar ve proje vesilesiyle Türkiye’de bulunmaları sayesinde Türkiye ile ilgili olumlu bir bakış açısı geliÅŸtirdiklerini vurguladılar.

*ALAN GEZÄ°LERÄ°
06.09.2011- Trilye
15.09.2011- Gölyazı
20.09.2011- Ä°znik