BURSA ALIŞVERİŞİ KONUŞTU
Bursa Kent Konseyi’nin Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla düzenlediği ‘Bursa Konuşuyor’ toplantılarında bu kez çarşılar, büyük mağazalar, alışveriş merkezleri ve marketlerin çalışma koşulları ile sorunları tartışmaya açıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, yerel demokrasinin merkezi haline gelen Kent Konseyi’nde konunun tüm taraflarını bir araya getirerek, medeni bir ortam yarattıklarını, düzeysiz çekişme ve tartışmalara kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi.
Toplantıda, çarşılar, büyük mağazalar, alışveriş merkezleri ve marketler arasında uyumlu çalışma saatleri ve günlerinin belirlenmesi görüşünün Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşınmasına karar verildi.
“Demokratikleşme adına somut adımlar atıyoruz”
Bursa’da faaliyet gösteren büyük mağaza, alışveriş merkezi ve marketlerin yöneticilerinin yanı sıra çarşı esnafının da katıldığı toplantıda, perakende sektörünün sorunları dile getirildi. Bu konunun sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin de önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa Kent Konseyi olarak öncelikle Bursa’nın sorunlarını yakından takip ettiklerini vurguladı. Yerelleşme ve demokratikleşmenin kağıt üzerinde kalmaması ve somut adımlar atılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Pala, “Daha önce de Bursa’nın önemli sorunlarını tartışmaya açtık. Bu yaptığımız toplantı da yerelleşme ve demokratikleşme adına adılmış somut bir adımdır” dedi.
Gerekirse kurallar koydurmalıyız
Büyük market, alışveriş merkezi gibi kavramların son 10-20 yıl içinde gelişen Türkiye ekonomisi içinde gündeme geldiğinin altını çizen Pala, bu oluşumların zaman zaman birbirleriyle çatıştığını, ortada eğer bir sorun varsa tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini vurguladı. Konunun Bursa’da on binlerce ticaret erbabı ve yüz binlerce çalışanı yakından ilgilendirdiğini hatırlatan Pala, “Bursa Kent Konseyi olarak sorunları konuşup, çözüm üretmek, gerekirse sorunun çözümü noktasında kurallar koydurmalıyız. Konunun hiçbir tarafını üzmeden, kırmadan medenice tartışarak, küçük esnafın da ayakta kalması ve ülkenin gelişimine katkı koymak için hepimize önemli görevler düşüyor” diye konuştu.
“Herkes kendi alanında uzmanlaşmalı”
Toplantıya katılan işadamı Hüseyin Özdilek de bireysel gelişimin toplumu, toplumsal gelişimin de ülkeyi kalkındıracağını belirterek, kalkınmanın anahtarının ise serbest piyasa ekonomisi olduğunu belirtti. Bakkal olan Vehbi Koç’un, belirlediği misyon ve vizyonla bugün Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birini kurduğunu hatırlatan Özdilek, “Bursa’nın nüfusu 1960’larda 100 bindi, bugün 2 milyonu aştı. Dolayısıyla gelişme kaçınılmaz. Serbest piyasa ekonomisinde işin sahibi patron değil, müşteridir. 10 yıl vefalı bir şekilde aynı yerden alışveriş yapan bir müşteri eğer 11’nci yıl fiyatta, kalitede bir istikrar görmezse hemen terk ediverir. Bu nedenle herkes kendi alanında uzmanlaşmalı. Serbest piyasa ekonomisine de kimse karışmamalı” dedi.
“Komisyon kurulmalı”
Perakende sektörünü disipline edecek yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu İcra Kurulu üyesi Şeref Akgün, şehir sınırları içinde perakende merkezlerinin belirlenmesi ve vergi mevzuatının küçük esnafın gelişimini destekleyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Hafta sonları ve geç saatlere kadar çalışan büyük mağazaların küçük esnaf açısından haksız rekabete yol açtığını kaydeden Akgün, “Sorunların çözümü noktasında kent yöneticileri ve perakende sektörünün temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulmalı ve sektörün tüm bileşenlerinin sorunlarına çözüm üretilmeli” diye konuştu.
Başkan Altepe’ye teşekkür
Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin hem tarihi dokusu hem de alışveriş kültüründeki yeri nedeniyle büyük önem taşıdığını ifade eden çarşı esnafından İhsan Gür ise, yıllarca ihmal edilen hanlar bölgesinin ilk defa geçtiğimiz dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından ele alındığını söyledi. Başkan Altepe sayesinde çarşı ve hanlar bölgesinin çehresinin değiştiğini dile getiren Gür, “Şu anda en önemli sıkıntımız otopark. Çünkü halkımız araçlarını park edemedikleri için otoparkları bulunan büyük marketleri seçiyor. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımızdan hanlar bölgesine otopark yapmasını istiyoruz. Bu konuda da bize gerekli desteği vereceklerinden hiç şüphemiz yok” dedi.
“Küçük esnaf ve sanatkar desteklenmeli”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yöneticisi Celal Eğrelti ise perakende sektörü, alışveriş merkezleri, mağazalar, üreticiler, tedarikçiler ve çalışanlarla ilgili kanun düzenleme çalışmalarının 10 yıldır sürdüğünü ancak yasanın bir türlü çıkmadığını belirtti. Yapılacak düzenlemelerde küçük esnaf ve sanatkarın korunması gerektiğine değinen Eğrelti, hem büyük market ve mağazaları hem de küçük esnafın çıkarlarını koruyacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Okçular Çarşısı esnafından Muhsin Özyıldırım da perakende sektörüyle ilgili yasanın bir an önce mutlaka çıkarılması gerektiğine değinerek, kuralsızlığın beraberinde haksız rekabeti getirdiğini açıkladı.
Eczacı Aytaç Toker de fark yaratmadan rekabetçi dünyada para kazanmanın artık mümkün olmadığını ifade ederek, kayıtdışı ekonominin önünün de mutlaka kesilmesi gerektiğini hatırlattı.
Bursa Bakkallar Odası Başkanı Muhammet Nuri Öz, Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür ve Bursa Perakendeciler Derneği Başkanı Cahit Üçel, perakende sektörünün küçük esnafı koruyacak şekilde yasalarla yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Organize perakendecilikle geleneksel perakendeciliğin karşı karşıya getirildiğini ifade eden Torunlar Alışveriş Merkezi Yatırım Yönetim Genel Koordinatörü ilhan inan Dündar da geleneksel çarşıların, büyük alışveriş merkezlerine göre kendilerine has özelliklerinin bulunduğunu vurguladı. Dündar, alışveriş merkezlerinde çalışan tüm personelin sosyal haklarını aldıklarını ve yapılan her alışverişin kayıt altında bulunduğuna değindi.
Büyükşehir meclisine taşınıyor
Yerel yönetimle sivil toplum örgütleri arasında önemli bir köprü görevi gören Bursa Kent Konseyi, konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıyor. Toplantıda, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu, Kapalı Çarşı Derneği, Eski Bakırcılar Kapalı Çarşı Bakım Onarım Derneği, Ulucami Caddesi Esnafı Dayanışma Derneği, Tomrukönü Çarşısı Yönetimi, Tuzpazarı Pazaryeri Yönetimi, Okçular Çarşısı Yöneticiliği, Tuzpazarı Çarşısı Korumu ve Güzelleştirme Derneği, Cumhuriyet Caddesi Sanayici ve işadamları Derneği, Kapalı Çarşı Bedesten Civarı Yöneticiliği, Uzunçarşı Güzelleştirme Derneği, Emirhan Yöneticiliği, Bursa Bedesten Kuyumcular Çarşısı Yönetimi, Eski Aynalı Çarşı Yöneticiliği, Kapalı Çarşı Zemin Kat Yöneticiliği, Bursa Yaymacılar ve Benzerleri Odası, Kayıhan Çarşısı Yöneticiliği, Bıçakçılar Çarşısı Yöneticiliği ve çarşı esnafının imzalarının bulunduğu bir dilekçe Kent Konseyi Başkanlığı’na iletildi. Dilekçede, çarşılar, büyük mağazalar, alışveriş merkezleri ve marketler arasında uyumlu çalışma saatleri ve günlerinin belirlenmesi görüşünün 5393 sayılı kanunun 76. maddesi uyarınca Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmek üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığına gönderilmesi teklif edildi. Çarşı esnafının bu teklifinin Kent Konseyi tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşınması kararlaştırıldı.