BURSADA KÜLTÜR SANAT ŞÖLENİ
12 MAYIS 2016
BASIN BÜLTENİ
BURSA’DA KÜLTÜR SANAT ŞÖLENİ
-BURSA KENT KONSEYİ KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU, TÜRK İSLAM ESERLERİNİ VE GELENEKSEL EL SANATLARINI GENİŞ KİTLELERE TANITMAK AMACIYLA ‘ULUSAL BURSA KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ’Nİ DÜZENLEDİ.
-FESTİVALİ KAPSAMINDA 20 FARKLI ŞEHİRDEN 105 SANATÇI, 60’IN ÜZERİNDE FARKLI SANAT DALI VE 2000’DEN FAZLA GELENEKSEL EL SANATI ESERİ BURSALILARLA BULUŞUYOR.
BURSA – Bursa Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu, bu sene ulusal düzeyde yapılan ‘Bursa Kültür Sanat Festivali’nde, 20 farklı şehirden 105 sanatçıyı, 60’ın üzerinde farklı sanat dalını ve 2000’den fazla geleneksel el sanatı eserini Bursalılarla buluşturuyor.
Türk İslam eserlerinin ve geleneksel el sanatlarının geniş kitlelere tanıtılması amacıyla Bursa Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından geçtiğimiz senelerde başlatılan kültür sanat haftası programı, bu sene ulusal düzeye taşınarak ‘Bursa Kültür Sanat Festivali’ olarak düzenlendi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı’ndaki festivalin açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Gülay Ünal, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, bürokratları, siyasi partilerin temsilcileri, Bursa Kent Konseyi gönüllüleri ve sanatçılar katıldı.
Bursa Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan festivalde, katılımcılar mehter marşlarıyla büyük coşku yaşadı. Şehitlerimiz adına yapılan saygı duruşunun ardından Bursa Kent Konseyi Halk Oyunları Çalışma Grubu üyeleri sahne alarak zeybek oyunlarından kesitler sundu.
“Ne kadar zengin bir ülke olduğumuzu bu festival gösteriyor”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kültür ve medeniyet şehri Bursa’ya yakışan bir festivalin Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlendiğini söyledi. Toplumun yapı taşı olan kültür birikimine fazlasıyla sahip olduklarını belirten Başkan Recep Altepe, Bursa’nın tarih, tarım, sanayi, turizm şehri olduğunu, ayrıcalıkları bulunduğunu ifade etti. 6 Osmanlı padişahlığına ev sahipliği yapan Bursa’nın, Osmanlı hanedanlığını İstanbul’dan sonra barındıran şehir olduğunu dile getiren Altepe, dünyaya insanlığı, medeniyeti, adaleti ve sanatın inceliklerini öğreten ecdadımızla her zaman gurur duyduklarını söyledi. Bırakılan mirası ayağa kaldırmak için uğraştıklarını anlatan Altepe, “Ecdadımızın gösterilmek istenen değil, gerçek yüzünü dünyaya anlatmak bizim görevimizdir. Bunun öncülüğü de Bursa’ya düşüyor. Şehrimiz artık dünyada örnek gösteriliyor. Türkiye’yi, bu milleti ve bu kültürü yok etmek istediler ama yok edemediler. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacak. Şanlı bayrağımız da dalgalanmaya devam edecek. Bizlere medeniyetten bahsediyorlar ama dünyayı sömürmekten vazgeçmiyorlar. Bizim tarihimizde böyle bir şey yoktur. Bizler gittiğimiz yerlere insanlığı götürdük” dedi.
Tüm tarihi eserlerin ve yapıların tek tek ayağa kaldırıldığını belirten Altepe, Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini de hatırlattı. Türkiye’de son kurulan 42 müzenin de danışmanlığını Bursa Büyükşehir Belediyesi yaptığını ifade eden Altepe, “Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen kültür sanat festivaline 20’den fazla şehirden katılım olmuş. 105 sanatçımız 2000’in üzerinde eserle yer almış. 60’ın üzerinde sanat dalı festivalde temsil edilmiş. Ne kadar zengin bir ülke olduğumuzu bu festival gösteriyor. Bunları yeni nesillere öğretmek zorundayız” diye konuştu.
“Geleneksel el sanatlarını ve sanatçılarını Bursalılarla buluşturuyoruz”
Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ise, Türkiye’nin son dönemde hızla geliştiğini, şehirlerin de diğer dünya şehirleriyle yarıştığını ifade etti. Tarihi ve kültürel zenginliklerin yeniden ayağa kalktığını belirten Çepni, ulu şehir Bursa’da bu sene ilki düzenlenen Ulusal Kültür Sanat Festivali’yle farklı şehirlerden değerli sanatçı buluşturduklarını söyledi. Bursa’da tarihi değerleri tek tek ayağa kaldıran Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin destekleriyle Türk-İslam eserlerini ve sanatlarını günümüz nesilleriyle buluşturduklarını dile getiren Çepni, “Birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış Bursa, her toplumu maddi ve manevi zenginleştirmiştir. Ufkunu açmıştır. Milletimiz de gittiği her yerde doğru gördüklerini almış, buralara çok değerler kazandırmıştır. Nice sanatı batıya kazandırmıştır. Bin senedir kardeşçe yaşadığımız bu toprakların değerini bilmeliyiz. Osmanlı’nın kurulduğu Bursa da kültürün, sanatın ve manevi değerlerimizi yaşatmak görevini bizlere vermektedir. Bu sene ilkini yaptığımız festivalde, geleneksel el sanatlarını ve sanatçılarını Bursalılarla buluşturuyoruz. Ebrudan tezhibe, rölyeften filografiye, dokumadan deri tasarımına kadar birçok eseri vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Tüm Bursa halkını güzel eserleri görmeye davet ediyoruz. Festivalde emeği geçen tüm gönüllülerimize, sanatçılarıma ve en büyük destekçimiz olan Başkanımız Recep Altepe’ye, Yerel Gündem Şube Müdürümüze, Çalışma Grubu üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Gülay Ünal, 30 gönüllü sanatçıyla birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Geleneksel el sanatlarını modern sanatla birlikte icra ettiklerini anlatan Ünal, geçtiğimiz senelerde yerel düzeyde yaptıkları kültür sanat haftasını bu sene 70 stantta 105 sanatçı ve 2000’in üzerinde eserle ulusal ölçekte yaptıklarını dile getirdi. Festival kapsamında defile, paneller ve workshopların düzenleneceğini anlatan Ünal, kendilerine bu fırsatı veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’ye ve tüm sanatçılara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Kültür Sanat Çalışma Grubu üyeleri tarafından Başkan Recep Altepe’ye tablo hediye etti. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ve protokol üyeleri, stantları tek tek gezerek sanatçılardan yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldı.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ