BURSA GENÇLİK MECLİSİ’NDEN REKTÖR SÜRMEN’E ZİYARET

14 OCAK 2011

BASIN BÜLTENİ

BURSA GENÇLİK MECLİSİ’NDEN REKTÖR SÜRMEN’E ZİYARET
- BURSA KENT KONSEYİ BÜNYESİNDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜREN GENÇLİK MECLİSİ, BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI MEHMET SEMİH PALA İLE BİRLİKTE BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ALİ SÜRMEN’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ.
- BURSALI GENÇLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜMLER ÜRETEN GENÇLİK MECLİSİ, REKTÖR PROF. DR. ALİ SÜRMEN’E YENİ ÜNİVERSİTEYLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİNİ İÇEREN BİR RAPOR SUNDU.

BURSA – Bursa Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Gençlik Meclisi, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen’i makamında ziyaret etti. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala’nın da katıldığı ziyarette, Gençlik Meclisi Başkanı Başak Saygı tarafından gençlerin yeni üniversiteyle ilgili görüş ve beklentilerini içeren bir rapor da sunuldu.

“Gençlerin fikirlerini medeni bir şekilde dile getirmesinden yanayız”
Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki (Merinos AKKM) rektörlük binasında gerçekleştirilen ziyarette konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Teknik Üniversitesi’nin kurulmasının Bursa için önemli bir kazanç olduğunu söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursaray’ın üniversiteye kadar gitmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü de dile getiren Başkan Pala, raylı sistemin üniversiteye uzamasıyla gençlerin Bursa’dan daha fazla yararlanabileceğini ifade etti. Yeni üniversitenin de en azından Bursaray’a yakın bir yerde yapılmasını tavsiye eden Başkan Pala, aksi durumda aynı sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi. Türkiye’nin en iyi gençlik meclisi unvanına sahip olan Gençlik Meclisi’nin çok güzel çalışmalar gerçekleştirdiğini de vurgulayan Başkan Pala, “Bizler de onlara yardımcı oluyor, önlerini açıyoruz. Gençlerin hangi görüşe sahip olursa olsun bir araya gelip fikir alışverişinde bulunmasını istiyoruz. Üniversiteli gençlerin fikirlerini anarşi içerisinde değil, medeni bir şekilde dile getirmesinin yanındayız” dedi.

“Günümüzde şehir dışında üniversite kavramına yer yok”
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ise, gençlerin şehrin sorunlarına duyarlı olmasının sevindirici olduğunu anlattı. Teknik Üniversite’nin öğrenci topluluklarının da kurulduktan sonra Bursa Gençlik Meclisi ile iyi çalışmalar gerçekleştireceğine inandığını dile getiren Rektör Sürmen, gençlerin eleştirilerini hakaret içermeden cesur bir şekilde yapmasını istedi. Art niyet içermeyen her eleştiriye açık olduklarını da kaydeden Rektör Sürmen, “Günümüzde üniversitelerin şehrin içerisinde veya çok yakın olması öngörülmektedir. Bizler de üniversitenin şehre yakın yer almasını istiyoruz. Fakat Bursa’da buna uygun arazi bulmak kolay değil. Şehir içerisinde bin dönümlük arazi yok. Bizler de ulaşımın kolay olduğu yerler üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Teknik Üniversitesi’nin kurulması gençler için önemli bir adım
Gençlik Meclisi Başkanı Başak Saygı ise, gençlerin sıkıntılarına çözüm bulmak için aktif bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. Bursa’daki gençlerin en büyük probleminin şehirde tek üniversite bulunması olduğunu vurgulayan Saygı, Teknik Üniversite’nin kurulmasının gençler için önemli bir adım olduğunu söyledi. Rektör Sürmen’e gençlerin yeni üniversiteden beklentilerini içeren bir rapor sunan Başkan Saygı, raporun içeriği hakkında bilgi verdi. Saygı, “Biz gençler, yeni kurulan üniversitenin işlevini tam olarak yerine getirebilmesi için bugünü değil yarını düşünerek kurulmasını istiyoruz. Kurulacağı yer hususundaki karar, hem Bursa’nın sosyal ve kentsel dönüşümüne katkı sağlamalı, hem de üretime direkt katkı sağlayabilmesi için sanayi ile iç içe olmalıdır. Üniversite yerleşkesinin şehir ile bağlantısının kesintisiz olabilmesi için Bursa ulaşımının omurgası olan Bursaray ile bağlantısı mutlak suretle sağlanmalıdır” dedi.

“Barınma konusunda sıkıntı çekilmesi üniversitenin verimini düşürür”
Bursa Teknik Üniversite’sinin öğrencilerinin sosyal ve kültürel olanaklardan mahrum kalmamasını da isteyen Saygı, “Öğrencilerin barınma gibi temel ihtiyaçlar konusunda sıkıntı çekmeleri durumunda üniversitenin veriminin düşük olacağı aşikardır. Üniversiteler kurulduğu bölgelerde katma değer oluşturur. Üniversiteler öncelikle maddi açıdan bölgelerin kalkınmasını, ardından sosyal olarak farkındalığın artmasını sağlamaktadır. Fakat sadece bölgenin gelişimi dikkate alınarak kurulacak üniversite, aynı zamanda bölgenin gelişiminin hızında kalacak ve akademik üretimin yavaş olmasına da sebep olabilecektir. Unutulmamalıdır ki Bursa’nın ihtiyacı akademik üretimdir. Akademik üretim ulusal kalkınmayı sağlayacaktır” diye konuştu.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ