BURSA HIZLI TRENDE BURSA NEREDE'Yİ KONUŞTU
Bursa Kent Konseyi, Bursa için önemli bir konuyu daha kamuoyunun tartışmasına açarak bir ilke daha imza attı. Hızlı Tren ve İstanbul – İzmir Otoyolu Körfez Geçişi’nde Bursa’nın yeri Bursa Kent Konseyi’nin “Bursa Konuşuyor” toplantılarında enine boyuna tartışıldı.
Bursa Kent Konseyi’nin Merinos Kültür Merkezi Başkanlık Binası’nda yapılan toplantısında, Türkiye Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara – İstanbul hızlı tren hattı ve Bursa’nın bu hattaki yeri ile ilgili bilgiler verdi. Hızlı trenin gelişmiş ülkelerin en büyük ve prestijli taşıma proje olduğuna işaret eden Karaman, bu trenin Bursa’ya gelmesini isteyen herkese teşekkür etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunda Bursa’da demiryolları bulunduğuna işaret eden Karaman, ilerleyen zamanlarda çeşitli sebeplerden ötürü bu hattın kaldırıldığını ifade etti. Türkiye’nin ilk kurulduğunda 4 bin 136 kilometre hat varken Cumhuriyetin ilk yıllarından 1950’li yıllara kadar her yıl 134 kilometre hat döşendiğini hatırlatan Karaman, 1950’lerden 2004 yıllına kadar ise yılda 14 kilometre hat yapılabildiğini vurguladı. 2003’ten bugüne kadar ise demiryollarına siyasi iktidar ve kamuoyunun destek vermeye başladığına işaret eden Karaman, “Bu gelişme herkesin tren istemesiyle ilgilidir. Demiryolları tren istemekle demiryolları gelişiyor” dedi.
“Türkiye Avrupa ile Asya arasında iki ucu kesik köprü”
Devlet Demiryolları’nın 6 yılda yaptığı yenilenme çalışmalarından da söz eden Karaman, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında 75 milyar dolarlık bir taşımacılık hacmi olduğunu ancak Türkiye’nin taşımcılıktaki eksiklikleri sebebiyle bunun yüzde 5’ni dahi alamadığına dikkati çekti. Bu yüzden Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasında adeta iki ucu kesik bir köprü olduğunu söyleyen Karaman, bu köprünün tamamlanması için demiryolu ve raylı sistem hatlarını hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtti. Tüm demiryolları haritalarında Bursa’nın yer aldığına işaret eden Karaman, “Hepimiz demiryolunun bir ucunun Bursa’da olmasını istiyor. Ancak bunun ne zaman ve nasıl yapılacağı projeler netleştikten sonra belli olacak. Bursa demiryollarının gündeminde her zaman vardır” dedi.
“Bursa, Ankara – İstanbul demiryollu ağına mutlaka dahil edilecek”
Ankara – İstanbul hızlı tren projesine üniversitelerden de demiryolu işletmelerinin içinden de tepkilerin olduğuna işaret eden Karaman, “Bursa’nın körfez geçişi ile İstanbul’a bağlanması şarttı. Ancak ya otoban ihalesi yap – işlet – devret modeliyle gerçekleştirilecekti ya da demiryolları aynı sistemle yapılacaktı. İkisini birden yap – işlet – devre modeli ile hayata geçirilemiyordu. Bursa sadece demiryolu açısından değil otoban olarak da önemli bir geçiş noktasıydı. Türkiye’de otobanın gelişimi de riske atılmak istenmediği için körfez geçişindeki demiryolu köprüsü iptal edildi. Ancak bu her şey bitti anlamına gelmez. 2023 yılına kadar 11 bin 599 kilometre demiryolunu 22 bin 504 kilometreye ulaştırmaya çalışıyoruz ve Bursa bu hattın bir ucunda mutlaka olacak. Körfez geçişine demiryolu yapılması bizim için de çok faydalı bir yatırımdır. Bu zor bir iş değil daha sonra da yapılabilecek bir çalışma. Ancak sonuç itibarıyla Bursa belki körfez köprüsüyle değil ama bir şekilde Ankara – İstanbul demiryolu hattına dahil edilecektir” dedi.
“Hızlı tren 21. yüzyılın en önemli ulaştırma türüdür”
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Okan Üniversitesi Ulaşım Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güngör Evren ise hızlı trenin önemi ve Bursa’nın bu hatta dahil edilmesiyle sağlanacak faydalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. İlk yüksek hızlı demiryolunun Tokyo olimpiyatları sebebiyle Osaka’da yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Evren, 21. yüzyılın en önemli ulaştırma türünün hızlı tren olduğuna işaret ederek, hızlı trenin ileride yolcu taşımacılığının eksenine oturacağını vurguladı. Havayoluna ve karayoluna rakip olacak hızlı trenin onların eksik kaldığı yerleri tamamlayacağını anlatan Prof. Dr. Evren, “AB Bakanlar Konseyi 2015 yılına kadar 30 bin kilometre hızlı demiryolu projesini hayata geçirmeyi hedeflemektedir. Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu iyi bir girişimdir. Ancak mevcut hatta paralel olarak gitmesi uzun olduğu için uygun değildir. İstanbul – Ankara arası demiryolu ile 533 kilometre, karayolu ise 440 kilometre civarındadır. Hızla zamandan kazanmaya çalışılırken, yol mesafesinden kaybediyoruz” dedi.
“Türkiye’nin kavşağı Bursa”
Bursa’nın, İstanbul, Ankara ve İzmir arasında bir kavşak konumunda olduğuna işaret eden Prof. Dr. Evren, “Biz bu kavşak konumunu bugüne kadar göremedik. İstanbul – İzmir Otoyolu Körfez Geçişi yapılacak ve köprünün üzerinde de demiryolu hatlarının olduğunu duyduk. Bu yalnızca Bursa adına değil Türkiye ulaşımı adına çok önemliydi. Ama sonra ne olduysa oldu ve Ağustos 2008’deki bir açıklama ile körfez geçişinden demiryolu hatlarının kaldırıldığı söylendi. Bunun üzerine biz de farklı projeler üzerinde konuştuk. Ankara – İstanbul hızlı tren projesinde Bursa’ya bağlantı yapılmasını değerlendirdik. Hızlı trenin Bursa’ya bağlanmasıyla İstanbul ile Bursa’nın arası 1 saatin altına düşüyor. Bursa ile İzmir arası 2 saatin altına düşüyor. Böylece İstanbul’dan Ankara’ya da 3 saatten az bir zamanda ulaşılmış oluyor. Çünkü Bursa İstanbul’a Osmaneli’den daha yakındır.
Şu andaki projeye alternatif bir proje ile Ankara – İstanbul bağlantısına Bursa eklenirken, Ankara ile İstanbul arası da kısalmış oluyor” diye konuştu.
“Finansman demiryolu iptali için sebep olamaz”
Hızlı tren körfez geçişinin finansman nedeniyle iptal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Evren, “Başlangıcında körfezden demiryolu geçişi maliyetli gelebilir. Ancak bunlar ileride daha büyük faydalar sağlayacaktır. Körfez geçişinin iptali yalnızca 1 milyar 200 bin lira dolayında bir tasarruf sağlar. Ancak Bursa’nın eklenmesiyle hatta 150 kilometrelik güzergah kısaldığı için daha büyük faydalar sağlanacak. Körfez köprüsü geçişi yapıldığında Osmaneli – Bursa bağlantısına da gerek kalmayacaktır” şeklinde konuştu.
“Demiryolunu, rant engelliyor”
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin ise, Bursalıların demiryoluna hasretinin büyük olduğunu söyledi. Türkiye’de demiryolu ağının yüzde 43’ünün Osmanlı döneminden kalma olduğuna dikkati çeken Şahin, “2003 yılından bu yana yılda 113 kilometre demiryolu inşa edilmiştir. Bugün ise otoyoldan demiryolu hattının çıkarılması, demiryollarının yapılmasını istemeyen, otoyola rakip olmasını istemeyen işletmeciler, lastikçiler, akücülerin yani rantı alanların 1950 yılından beri yürüttüğü bir plandır” dedi. Bugün Konya hızlı tren hattının bitmek üzere olduğunu hatırlatan Şahin, “Konya Bursa’dan öncelikli midir? Önce Türkiye’nin doğusu ile batısı ve büyük kentler birbirine bağlanmalıdır. Edirne’den Türkiye’nin bir ucuna bağlanması gerekiyor. Bu yüzden körfez demiryolu hattı mutlaka yapılmalıdır. Çünkü Bursa’nın İstanbul, Ankara, İzmir ve hatta Antalya ile dahi bağlantısında ileride sıkıntılar olacaktır. Körfez köprüsünden demiryolu geçişi zaruridir” şeklinde konuştu.
“Bugüne kadar demiryolunun Bursa’dan geçmemesi Devlet Demiryolları’nın ulaşım politikasının ayıbıdır”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Hazır da dünyada yatırımcıların ve turistlerin gitmek istedikleri bölgenin önce ulaşım noktalarına baktığına dikkati çekti. Bir bölgenin ve ülkenin gelişebilmesi için ulaşımın gelişmesinin şart olduğunu belirten Hazır, şunları söyledi:
“Bursa ihracat yönüyle İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük kenti. Nüfus yapısı itibarıyla Türkiye’nin 4 büyük kentidir. İstanbul – Ankara arasındaki trenin Bursa’dan geçmesini tartışıyoruz. İstanbul ile Ankara Türkiye’nin birinci ve ikinci büyük kentidir ve mutlaka bağlanması lazım. Bunlardan sonra ise gelen ekonomik açıdan Türkiye’nin ikinci büyük kenti olan Bursa’nın da Ankara ve İstanbul’la bağlanması şarttır. Bırakın hızlı treni normal demiryolunun Bursa’dan geçmiyor olmasını devlet demiryollarının ulaşım politikasının bir ayıbı olarak görüyorum. BTSO Bursa’nın bu talebinin arkasında ve takipçisi olacaktır. Bakanımız, valimiz, belediye başkanımız ve milletvekillerimizle birlikte bu hedefe ulaşmak için gece gündüz çalışmaya hazırız.”
“Kilometrelerce yürümeye hazırım”
Bursa’ya demiryolu gelmesiyle ilgili mücadelede en önde gelen isimlerden biri olarak tanınan CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, bu kampanya çerçevesinde 200 kilometrenin üzerinde yol yürüdüğünü ve daha da yürümeye hazır olduğunu söyledi. En başından beri demiryolunun Bursa’ya getirilmesi için elinden geleni yaptığını ifade eden Demirel, “Bu projeye sahip çıkan tüm Bursalılara ve kent dinamiklerine teşekkür ediyorum. Her doğru bir ilke olarak ortaya çıkmalıdır. Demiryolu için tüm Bursa’yı ve tüm sivil toplum kuruluşlarını Heykel merkezden Ankara Yolu’na kadar yürümeye davet ediyorum” dedi.
“Bursa Türkiye’nin lokomotifidir”
Vali Şahabettin Harput ise Bursa için en önemli konulardan birinin kent gündemine alınmasının ve bu meseleye sahiplenilmesi açısından bu toplantıyı düzenleyen Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’ya teşekkür etti. Bursa’nın Türkiye ekonomisinin yüzde 70’nin ve nüfusunun yüzde 30’dan fazlasının yaşadığı bir kent olduğuna işaret eden Vali Harput, “Bursa’ya yapılacak ve Bursa’dan gerçekleşecek her şey yalnızca bu kente değil tüm Türkiye’ye fayda sağlayacaktır. Bursa Türkiye’nin lokomotifidir. Bursa’nın kaynaklarının değerlendirilmesi ve bu kentteki imkanların milli ekonomiye kazandırılması Türkiye için büyük önem taşıyor. Bursa 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de en hızlı gelişen ildir. Sonra Ankara, İstanbul ve İzmir geliyor. Böyle bir ilin hala havaalanı ve demiryolu ulaşımında istenilen yerde olmaması bizi üzüyor” dedi. Hızlı trenin Ankara – İstanbul etabının Bursa’dan geçmesinin faydasının apaçık ortada olduğuna dikkati çeken Harput, bundan sonra nasıl bir güzergahla körfez geçişine demiryolunun aktarabileceği ilgili çalışmaların yapılacağı ve tüm Bursa’nın bu çalışmaya destek vereceğine inandığını sözlerine ekledi. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ise samimi açıklamaları ve Bursa’ya desteği için TCDD Genel Müdürü Karama’a ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Hızlı tren fırsatının henüz kaçmadığını belirten Pala, tüm kent dinamikleriyle birlikte çalışarak hızlı trenin Bursa ile buluşturulacağına inancının sonsuz olduğunu ifade etti. Pala, Ankara’daki toplantısı nedeniyle konseye katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bu konuyu destekleyen mesajını da katılımcılara aktardı. Kent Konseyi Bursa Buluşması’na TCDD Genel Müdürü Karaman, Vali Harput, Bursa Milletvekilli Demirel ile Abdullah Özer ve çok sayıda Bursalı katıldı. Toplantıya, Devlet Bakanı Faruk Çelik ile AK Parti Bursa milletvekillerinin Kızılcahamam’daki toplantılarından dolayı katılamadığı bildirildi.