BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI PALA MERCEK ALTINDAYA KONUK OLDU.
07 TEMMUZ 2011
BASIN BÜLTENİ
BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI PALA ‘MERCEK ALTINDA’YA KONUK OLDU.
PALA “SİGORTA BORÇLUSU KAVRAMI ORTADAN KALDIRILMALIDIR”
- BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI MEHMET SEMİH PALA, İŞVERENLERİN ÖNÜNDEKİ BORDRO, BEYANNAME VE CEZALARIN KALDIRILMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ.
- PALA, “PERSONELİN HERŞEY DAHİL BRÜT ÜCRETİ, BANKAYA YATIRILMALIDIR. DEVLET BU YATAN PARADAN İSTEDİĞİNİ KESİP ALMALIDIR”
BURSA – Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, işçi ve işverene ait maaş, vergi ve primlerin brüt ücret olarak çalışanın banka hesabına yatırılması, devletin de tüm alacaklarını buradan tahsil etmesiyle iş aleminin çektiği sıkıntıların biteceğini söyledi.
Olay TV ekranlarında Filiz Kahraman’ın sunduğu ‘Mercek Altında’ adlı programın konuğu olan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa Kent Konseyi’nin yapısı, yaptığı çalışmalar ve getirdiği çözüm önerileri hakkında bilgi verdi.
Bursa’nın marka kent olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyen Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa’nın sahip olduğu doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla bir dünya kenti olduğunu belirtti. Kentin tüm yöneticilerinin bu imkanlardan yararlanarak Büyük Bursa’yı ortaya çıkartmaya çalıştığını ifade eden Başkan Pala, Bursa’nın bu doğrultuda turizm kenti olabilmek için bir hedef çizdiğini kaydetti. Şehrin ‘Marka Kent’ olabilmesi için her kurumun üzerine düşeni yapması gerektiğini, Bursa Kent Konseyi’nin de üzerine düşeni yaptığını anlatan Başkan Pala, “Bursa Kent Konseyi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla Türkiye’nin en önemli kent konseyi haline gelmiştir. İki yılda 2 bin etkinlik gerçekleştirdik. Kent konseyleri, belediyenin olduğu her yerde kurulması gerekir. Ama ne yazık ki yok. Varsa da sadece tabelada bulunuyorlar. Bu kurumun önemini insanlarımızın bilmesi gerekir. Çünkü kent konseyleri Türkiye’ye ve insanımıza tanınmış en önemli demokrasi yapılarıdır. Bu yüzden kent konseyi yapılanmasının Türkiye’de başarılı olmasını temenni ediyoruz” dedi.
“Bursa’da tecrübeli bir yapı bulunuyor”
Kent konseylerinin başarılı olabilmesi için yerel yönetimlerle iyi ilişkiler geliştirmesi gerektiğine de değinen Başkan Pala, medeni ilişkiler içerisinde olunması halinde bağımlı olmadan başarılı olunabileceğini de kaydetti. Uzlaşma kültürünün demokrasinin vazgeçilmez şartı olduğunu söyleyen Başkan Pala, Bursa Kent Konseyi olarak bunun farkında olduklarını, oluşan modeli en iyi şekilde çalıştırdıklarını anlattı.
Bursa Kent Konseyi yapısının 4 meclis, 33 ayrı çalışma grubu ve 6 çalışma ofisinden oluştuğunu dile getiren Başkan Pala, gönüllülerin oluşturduğu çalışma gruplarının önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini anlattı. Bursa Kent Konseyi’nin herkesin rahatça konuşabildiği, fikirlerini söyleyebildiği ortamları sağladığını da belirten Başkan Pala, kent konseylerinde görev alan insanların buraları çıkar ve çatışma ortamına çevirmemesi gerektiğini ifade etti. Böylesi önemli bir kurumu yozlaştırmaya kimsenin hakkı olmadığını vurgulayan Başkan Pala, “Bursa’da tecrübeli bir yapı bulunuyor. Çatışma ve tartışma olmaması için demokrasi ve uzlaşma kültürünü, özgürlükleri öne alıyoruz. Herkese ve her kesime hitap edebilmeye öncelikle veriyoruz. Herkes kürsüde konuşabileceğini algılarsa sizi sahiplenir. Bu yüzden Bursalılar Bursa Kent Konseyini sahiplendi. Bizlerde toplumsal denge çizgisi anlayışıyla çalışmalarımızı götürüyoruz. Bu sayede 2 yılda 2 bin etkinlik yapar hale geldik. İki yılda 70 profesör ve doçent unvanına sahip akademisyenle işbirliği yaptık. Yaptığımız paneller, konferanslar, geziler, sergiler sayesinde Bursa’nın kültürel ve sosyal hayatına katkı sunduk. Umarım diğer kent konseyleri de bu rakamlara ulaşabilir” diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmalardan da bahseden Başkan Pala, Türkiye’nin hiçbir kent konseyinin yapamadığı birçok çalışmaya imza attıklarını kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/100000 ölçekli çevre düzeni planı çalışmalarına değinen Başkan Pala, “Bursa Büyükşehir Belediyesi meclis kararıyla konuyu Bursa Kent Konseyi’ne havale etti. 6 aylık bir çalışma süreci geçirdik. Sonuçta 55 maddelik ilke kararlarını, farklı dünya görüşüne sahip insanların oy birliği ile belirledik. Mümkün olmayan bir şeyi yine Bursalılar gerçekleştirdi. Bu kararları Büyükşehir Meclisi’nde ve İl Genel Meclisi’nde sunduk. Büyükşehir Belediyesi de bu doğrultuda çalışmalarını yapmaktadır. 2 bin etkinliğin içerisinde 9 adette büyük toplantılarımız bulunmaktadır. Binlerce kişinin katıldığı toplantılarda, Atatürk Stadyumu’nu, hızlı treni, yeni adliye binasını, ikinci üniversitenin yerini, yeni belediye binasını, sağlık kompleksini, çarşıları ve FSM Bulvarı’nı konuştuk. Türkiye’deki kent konseylerini Bursa’da buluşturduk. 20 ayrı üniversiteden 48 akademisyen ve 60 kent konseyinden katılımcı şehrimize geldi” dedi.
“Şehrin vizyonu değişirken çarşı kapılarının kapatılması doğru değil”
Bursa’nın geleneksel çarşı yapısının ayakta kalabilmesi için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin elinden geleni yaptığını, çarşı esnafının da aynı özveriyi göstermesi gerektiğini anlatan Başkan Pala, çarşı aksında birçok düzenlemenin yapıldığını, Cumhuriyet Caddesi’nde nostaljik tramvayın seferlere başladığını, güzergahın da İncirli Caddesi’ne kadar uzatılacağını kaydetti. Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen Başkan Pala, “Bursa Büyükşehir Belediyesi şehrin vizyonunu değiştirirken saat 17.00 olduğunda çarşının kapıları kapatılıyor. Bu kabul edilir durum değildir. Akşam saatlerinde çarşı aksını gezmek isteyen bir vatandaş, demir bir kapıyla karşılaşıyor. Oradaki esnaf akıllı insanlardır. Kendi ayaklarına kurşun sıkmamalılar. Şehre gelen turistler öncelikle buraları gezecekken, engellemiş oluyorsunuz. Cumhuriyet Caddesi her geçen dakika canlanıyor. Bu yüzden çarşı esnafının, kent yöneticilerinin çarşı kapılarının açık tutulması konusunda acil çalışma yapması gerekir” diye konuştu.
“Sigorta borçlusu kavramını kaldırmazsanız, insanlar eleman çalıştırmaz hale gelir”
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından gençlere yönelik iş imkanları hakkında bir toplantı düzenlendiğini ifade eden Başkan Pala, toplantıda istihdam alanlarının nasıl ortaya çıkarılabileceğinin konuşulduğunu hatırlattı. Devletin artık sadece öğretmen, polis, doktor ve asker istihdam ettiğini, geriye kalan milyonlarca insanı özel sektörün istihdam ettiğini anlatan Pala, şunları söyledi;
“Özel sektör, bu mevzuat ile iş açabilir mi? Açamaz. Bir de sigorta borçlusu kavramı var. Herkes sıraya girerek borcunu yeniden yapılandırıyor. Aslında sigorta borçlusunu ortadan kaldıran basit bir sistem var. İş aleminin çektiği sıkıntıları, sigorta muhataplığını, bordroları, kayıtları, beyannameleri, suçlamaları, mahkemeleri ortadan kaldırmak için işçi ve işverene ait maaş, vergi ve primler brüt ücret olarak çalışanın banka hesabına yatırılmalıdır. Dünyayı yeniden fethetmiyoruz. Devlet ne alacaksa o hesaptan alacak. İş alemi artık bordro ile maliye ile uğraşmamalıdır. Artık şartlar değişti. Dijital bir çağda yaşıyoruz. Bankaya yatırılan brüt üreten devlet alacağını alacak. Böylece işverenin, sigorta veznelerine ödeme yükümlülüğü kalkacak, işveren bordro, beyanname gibi kayıtları ortadan kalkacak, cezalar, suçlamalar ortadan kalkacaktır. Bu tür bir yaklaşımın kabul görmesi zorunludur. Böyle bir teklif Türkiye’de uygulanmalıdır. Bu teklif, Türkiye’de sigorta borçlusu kavramını ortadan kaldıracak bir modeldir. İnsanları rahatlatacak bir sistemdir. Bursa Kent Konseyi olarak bu tür çalışmalarımız var. Siz sigorta borçlusu kavramını kaldırmazsanız, insanlar eleman çalıştırmaz hale gelir. Bunların aşılabilmesinin yolu mevzuatı sıfırlamaktır. Borçlu üreten sigorta ve vergi mevzuatı düzeltilmelidir. Milyonlarca insan borçlu hale getirilmiş durumda olup, kuyruklarda borçlarının yapılandırılması için uğraşıp duruyor. Bu çözüm teklifimiz bir anda herkesi rahatlatacaktır”.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ