BURSA KENT KONSEYİ’NDEN ‘İSMAİL HAKKI BURSEVİ’ KONFERANSI

Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından gerçekleştirilen konferansta, Yrd. Doç. Dr. Murat Yurtsever, “Bursa’nın Manevi Eğitiminde İsmail Hakkı Bursevi ve İsmail Hakkı Tekkesi’ konusundaki çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, kent konseyinin Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki başkanlık binasında gerçekleştirilen konferansta, kent konseyinin gönüllü katılımcılarla çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Pala, “Bursa Kent Konseyi, herkese ve her kesime hitap eden projeleriyle Türkiye’ye örnek olmaya devam edecek. Konseyimizin 25 çalışma grubundan biri olan Çekirge Çalışma Grubu’nun üyeleri, yıllara dayanan deneyim ve birikimleriyle kentin manevi kültüründe önem taşıyan kişileri tanıtan konferanslar düzenliyor. Bu konferansların devamı da gelecektir” dedi.

“İsmail Hakkı Bursevi, alim bir zattır”
AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun da katıldığı konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Murat Yurtsever, Bursa’da doğmamasına rağmen İsmail Hakkı Bursevi’nin kentin önemli bir değeri olduğunu ifade etti. Bursevi’nin Bursa’ya ciddi katkıları olduğunu kaydeden Yurtsever, “İsmail Hakkı Bursevi, alim bir zattır. Divanı vardır, çok usta büyük bir şairdir. 75 yıllık ömrüne aruzla yazılmış 10 binden fazla mükemmel şiir bırakmıştır” dedi.

El yazısı eserleri korunuyor
İsmail Hakkı Bursevi’nin el yazısıyla yazdığı eserlerinin İnebey Kütüphanesi’nde bulunduğuna işaret eden Yurtsever, Bursevi’nin Aydos doğumlu bir Bulgaristan muhaciri olduğunu kaydederek, ”İsmail Hakkı Bursevi, 1653 yılında 17. yüzyılın ortalarında doğmuş, 1725’te 18. yüzyılda Bursa’da ölmüştür. Bursevi, 17 yaşına kadar yaşadığı Aydos’ta 17 yılda ilmi birikimini büyük ölçüde tamamlamıştır” diye konuştu.
İsmail Hakkı Bursevi’nin ömründe ikişer yıl süren seferlerle 2 kez hacca gittiğini ve 2 kez de bizzat savaşa katıldığını anlatan Yurtsever, “1. ve 2. Viyana kuşatmalarından sonra Avusturya’ya düzenlenen 2 sefere de bizzat katılmış olan İsmail Hakkı Bursevi’nin 125 tane kesin kayıtlı eseri de bulunmaktadır. Eserlerinde kendi yaşamından kesitlere de yer vermiştir. Örneğin, vücudunda kalan savaş izlerinden de zaman zaman eserlerinde bahsetmiştir. Bursevi’nin kendi hayatından kendi eliyle kaleme aldığı 4 – 5 adet günlüğü de vardır” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Murat Yurtsever, İsmail Hakkı Bursevi’nin siyasal ve sosyal açıdan talihsiz bir dönemde yaşadığına dikkat çekerek, Bursevi’nin zengin bir gönül iklimine sahip olduğunu sözlerine ekledi.