BURSA’NIN ‘ANAYASASI’NI BURSALILAR HAZIRLIYOR

Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Bursa 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı çalıştayı bilgilendirme toplantısı, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, kısa zamanda yerel demokrasinin buluşma noktası haline gelen Kent Konseyi’nin 1/100 bin ölçekli planların hazırlanmasında da önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı.

Bursa’da 4 meclis, 31 çalışma grubu ve 8 çalışma ofisiyle sivil toplumun, görüş ve önerilerini yönetim mekanizmalarına taşıyan Bursa Kent Konseyi, kentin anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planının hazırlanması aşamasında da önemli bir misyon üstlendi. Bursa’nın geleceğini ilgilendiren böyle önemli bir konuyu toplumun tüm kesimleriyle paylaşmayı hedefleyen Bursa Kent Konseyi, çalıştay öncesi ilk bilgilendirme toplantısını Atatürk Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda yaptı. Bursa Kent Konseyi bünyesinde gönüllü olarak faaliyet gösteren tüm çalışma gruplarının temsilcilerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, “Bursa için tarihi bir gün yaşıyoruz. Bugüne kadar yüreğiyle, beyniyle katkı koyan insanların yine Bursa’yı sahiplendiklerini görüyorum” dedi.

“Dik duruşumuz devam edecek”
Kamuoyunda 2020 planı olarak da bilinin ve Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker döneminde hazırlanan 1/100 bin ölçekli planın örnek bir çalışma olduğunu dile getiren Pala, “Ancak Bursa çok hızlı büyüyor. Maalesef kent yöneticileri sadece bugün değil geçmişte de buna ayak uydurmakta zorlanıyor. Yönetim olgusu içinde sadece belediyeler değil çok sayıda kamu kurumu var. Bu nedenle hızlı, uygulanabilir kararlar alınmalı. Hazırlanacak 1/100 bin ölçekli planın sivil toplum ayağını Kent Konseyi olarak biz oluşturuyoruz. Sivil toplum- yerel yönetim ilişkileri Bursa’da sürekli iyi oldu ancak Bursa Kent Konseyi ile bu ilişkilerin pik yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Bursa’nın yerel demokrasi platformu olarak kimsenin girmedik ve girmeyeceğiz. Bursa Kent Konseyi yönetimi olarak, dik duruşumuzu sürdüreceğimize ve kent yararına olan her mücadelenin içinde olacağıma söz veriyoruz” diye konuştu.

Planın toplumla şekillenmesi çok önemli
Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker ise, kendi döneminde hazırlanan 1/100 bin ölçekli planın hazırlanma aşaması hakkında bilgiler verdi. Üniversitedeki akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan planın daha sonra sivil toplum kuruluşları arasında tartışmaya açıldığını ve planın toplumun tüm katmanlarının görüşlerini yansıttığını ifade eden Saker, “Ancak burada yeni bir adım atılması planlanıyor. Ortada henüz bir plan yok iken daha hazırlık aşamasında konu sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine açılıyor. Bu Bursa için önemli bir kazanç. Tüm sivil toplum kuruluşlarının bu planın bir parçası olduğunun sorumluluğuyla hareket edeceğine inanıyorum” dedi.
Oturum başkanlığı Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin’in yaptığı bilgilendirme toplantısında, Sosyal Politikalar Merkezi Başkanı Tahsin Bulut, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker, U.Ü Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Feza Karaer, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Servet Büyükpoyraz, Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Celil Çolak, İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Hakan Bebek, Büyükşehir Belediyesi Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener ve Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat İlkme, hazırlanacak planla ilgili görüş ve önerilerde bulundu.