BURSA’NIN GELECEĞİ PLANLANIYOR

 26 AĞUSTOS 2011

BASIN BÜLTENİ

BURSA’NIN GELECEĞİ PLANLANIYOR
- BURSA’DA KONGRE TURİZMİNİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE PLANCILAR KONUŞTU
- BURSA İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI HAZIRLIKLARI KAPSAMINDA ELDE EDİLEN TURİZM SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ VERİLER, SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN BİR ARAYA GELDİĞİ TOPLANTIDA ELE ALINDI

BURSA – Bursa’nın geleceğinin şekillendirileceği 1/100 binlik İl Çevre Düzeni Planı kapsamında ‘Turizm sektörü’ bazında çalışmalarını yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi planlama ekibi, Bursa’daki kongre turizmini görüşmek için sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda, turizm sektörü başlığında elde edilen veriler ve Bursa’daki kongre turizminin geleceği konuşuldu. Toplantının moderatörlüğünü, Şehircilik Dairesi Başkanı Murat Uşun ve İl Çevre Düzeni Planı’nda turizm sektörüyle ilgili danışmanlık yapan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Doç. Dr. Ferhan Gezici yaptı. Turizm sektörüne ilişkin yapılan çalışmaya ait sunumda, Bursa’nın, Türkiye’de en fazla turist sayısına sahip 9. il olduğu belirtildi. Dünyada en fazla uluslar arası kongreye ev sahipliği yapan ülkeler arasında Türkiye’nin 25. sırada olduğunu anlatan yetkililer, ‘Bursa’da kongre turizminin geliştirilmesi için neler yapılmalı?’ sorusuna cevap aradı.

“Kent olarak doğru hedef belirlemeliyiz”
Toplantıda konuşan Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Genel Koordinatörü Mehmet Semih Pala, aynı zamanda Bursa Kent Konseyi Başkanı olduğunu da hatırlatarak, 700 kişinin oy birliğiyle aldıkları İl Çevre Düzeni Planı genel ilkelerinin de takipçisi olacaklarını ifade etti. Bursa’ya gelen turist sayısının kente yakışmadığını, bunun sebeplerinin iyi araştırılması gerektiğini söyleyen Pala, Bursa’nın çok güçlü bir sanayi kenti olmasından dolayı şimdiye kadar turizme ihtiyaç duymadığını belirtti. Pala, kentin sanayiye doymasından sonra turizme ağırlık verilmeye başlandığını kaydetti. Bursa’da kongre merkezinin bulunduğunu, yeni nesil otellerin yükseldiğini ancak kentin 24 saat yaşanılabilir hale getirilmeden uluslararası kongrelerin gelmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Pala, “Kent olarak kendimize doğru bir hedef belirlemeliyiz. Yurt dışından gelen bir turist, kentte gidebileceği, gezebileceği yerleri de inceliyor. Yabancı turistler hala akşam saatlerinde tarihi çarşı ve hanlar bölgesini gezerken kepenklerle kapatılan yollarla karşılaşıyorsa uluslararası kongreleri Bursa’ya nasıl getireceğiz?” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği Uluabat projesinin, Uludağ’ın yaz ve kış aylarında değerlendirilebilmesinin, yeni Teleferik hattının hizmete girmesinin ve Tarihi Çarşılar ve Hanlar Bölgesi’nin bu açıdan önemli olduğunu dile getiren Pala, Büyükşehir Belediyesi’nin Mudanya sahil bölgesi ve Gemlik Körfezi ile ilgili çalışmalarının, İnegöl ilçesindeki sürekli büyüyen fuarın da göz önünde tutulmasını istedi.

Toplantıya söz alan sektör temsilcileri uluslararası kongrelerin şu aşamada kente getirilmesinin çok zor olduğunu belirtti. Bursa’nın 24 saat boyunca gezilebilir hale gelmesi gerektiğini savunan sektör temsilcileri, Yenişehir Havalimanı’nın da yurtdışına yönelik aktif hale getirilmesini istedi. Artık birçok otelin 800 kişilik toplantı salonuna sahip olduğunu, kendilerinin de otele salon kirası vermeden toplantılar düzenleyebildiklerini hatırlatan sektör temsilcileri, bu yüzden Merinos AKKM’nin yanında veya çevresinde 5 yıldızlı otellerin yer alması gerektiğini ifade etti.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ