BURSA’NIN HES’LERİ TARTIŞILIYOR

13 MART 2011

BASIN BÜLTENİ

BURSA’NIN HES’LERİ TARTIŞILIYOR
- BURSA KENT KONSEYİ ARAZİ KULLANIMI VE SU KAYNAKLARI ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ (HES) PANELİ’NDE BURSA’DAKİ HİDROELEKTRİK ENERJİ KAYNAKLARI ELE ALINDI.

BURSA – Bursa Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Arazi Kullanımı ve Su Kaynakları Çalışma Grubu tarafından ‘Hidroelektrik Santralleri (HES) Paneli’ düzenlendi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu’ndaki toplantıda konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, bir çatı kuruluşu olan Bursa Kent Konseyi’nin demokratik bir platform oluşturarak kenti ilgilendiren her sıkıntının medenice tartışıldığı bir ortam sunduğunu söyledi. Arazi ve Su Kaynakları Çalışma Grubu’nun önemli bir daha konuyu gündeme getirdiğini belirten Pala, enerji üretiminin önemine dikkat çekerek HES’lerin doğru planlanması durumunda doğaya ve insana zarar vermeden temiz enerji üretebileceğini ifade etti. Bu konunun her kesim tarafından tarafsız bir şekilde ele almasını öneren Pala, yöneticiler ve toplumun da üzerlerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili Necati Özensoy ise, nükleer santral gibi kontrolü güç olan tesisler yerine Türkiye’deki mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesini istedi. Japonya’da meydana gelen depremin nükleer santrallerin ne kadar riskli olduğunu gösterdiğini anlatan Özensoy, doğaya ve insana zarar vermeden güzel çalışmalara imza atılması gerektiğini söyledi.

Panel bölümünde ise Bursa Kent Konseyi Arazi ve Su Kaynakları Çalışma Grubu Temsilcisi Ayhan Sarıbıyık, Bursa’daki barajların durumu hakkında bilgi verdi. Doğancı Barajı’nın ve HES’lerin bazı bölgelerinde ÇED raporu olmadan çalışma yapıldığı ileri süren Sarıbıyık, HES santrallerinin bir ihtiyaç olduğunu ancak ÇED raporlarının da alınarak çevrenin korunmasının şart olduğunu vurguladı. Mermer ocaklarının durumuna da değinen Sarıbıyık, bu ocakların hem HES’lere hem de doğaya zarar verdiğini söyledi. Molozların Doğancı Barajı’nı besleyen dere yataklarına indiğini, çıkarılan taşların da sadece 10’un kullanıldığını ve yüzde 90’ının çevreye atıldığını ileri süren Sarıbıyık, bu yüzden su kaynaklarının kirlilik riski altında olduğunu belirtti.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Tarımsal Enerji Sistemleri Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Vardar, ‘Hidrolik Enerji’ hakkında detaylı bilgi verdi. Fosil ve nükleer yakıtların sürdürülebilirliğinin riskli olduğunu kaydeden Vardar, yenilebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu ve bu yüzden bu kaynaklara yönelmek gerektiğini anlattı. Hidroljik ve güneş enerjisinin avantajlarından bahseden Vardar, dünyadaki potansiyel hidrolik enerji miktarının sadece 3’te birinden yararlanıldığını ve dünya enerjisi ihtiyacının yüzde 17’sini karşıladığını belirtti. Rüzgar ve güneş enerjisinin kullanımının gelişmiş ülkelerde yaygınlaştığını ifade eden Vardar, “Türkiye’de 111 milyon 500 bin megavatt güneş enerjisi potansiyeli bulunuyor. Hidrolik enerjinin ise 107 bin 500 megavatt ile ikinci sırada bulunuyor. Ülkemiz sahip olduğu güneş enerjisi potansiyelinin yüzde 4’ünün, rüzgar enerjisinin yüzde 1.2’sini, biyokütle enerjisinin ise on binde 8’inden yararlanıyor. Artık kesinlikle yenilenebilir temiz enerjiye geçiş yapmalıyız. Çünkü Türkiye bu kaynaklar bakımından adeta bir cennettir” dedi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi ve Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, ‘Nehir tipi HES’ler ve çevresel etkileri’ hakkında sunum yaptı. Bursa’daki barajların büyük oranda yanlış planlandığını ve çevreye zarar verdiğini iddia eden Aksoy, kanunların da bu anlamda yetersiz olduğunu, çeşitli muafiyetlerle SİT alanlarına santral yapılabilmesinin önünü açtığını ileri sürdü. Belli bir kapasiteden sonra istenilen ÇED raporlarının istismar edildiğini de söyleyen Aksoy, kapasite ne olursa olsun ÇED raporunun istenmesi gerektiğini savundu.

Konuşmaların ardından köy muhtarlarına söz hakkı verildi. Programın sonunda ise Milletvekili Necati Özensoy ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ