BURSA’NIN İMAR ANAYASASI İLKELERİ İL GENEL MECLİSİ’NDE

 7 ARALIK 2010

BASIN BÜLTENİ

BURSA’NIN İMAR ANAYASASI İLKELERİ İL GENEL MECLİSİ’NDE
- BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI MEHMET SEMİH PALA, KENT KONSEYİ TARAFINDAN OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLEN ‘1/100000 ÖLÇEKLİ İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI’ İLKE KARARLARINI İL GENEL MECLİSİ TOPLANTISINDA ANLATTI.

BURSA – Bursa Kent Konseyi tarafından oy birliğiyle kabul edilen ‘1/100000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’ ilke kararları, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala tarafından İl Genel Meclis üyelerine anlatıldı.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, İl Genel Meclisi üyelerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda Valilik, belediyeler, resmi kurumlar, üniversite, akademik meslek odaları, partiler, sendikalar, vakıflar, dernekler ve bireysel katılımcıların bulunduğu çok önemli bir sivil toplum kuruluşu olduklarını söyledi. Çevre düzeni planının hazırlık aşaması hakkında bilgi veren Pala, “Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, Bursa’da bir plan çalıştayı için çalışma yapılması yönünde önerge verildi. Bu önerge, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından yazıyla Bursa Kent Konseyi’ne havale edildi. Bunlar Türkiye’de ilk kez yaşanan şeyler. Belediye başkanı çalışma yapılması için konuyu demokratik toplum kuruluşu olan kent konseyine havale ediyor” dedi.

“Bursa büyüdü”
1998 yılında kabul edilen 1/100000 ölçekli 2020 planının, o dönemin şartlarında değişik bir çalışma olduğunu hatırlatan Pala, “Burada plan yapıldıktan sonra toplumun önüne konulmuş ve tartışılmıştır. Bursa’nın hızlı bir şekilde büyümesi nedeniyle yeni plan ihtiyacı ortaya çıktı. Böyle bir ihtiyaç konusunda herkes hemfikirdir. Doğru olan bu ortak fikrin karar vermesi noktasında doğru yollarda gitmektedir. O noktada iyi başladı ve iyi gidecektir. Bursa büyüdü ve 7 merkez ilçesi oldu. Bursa’yı yöneten insanlar olarak şimdiden tedbirleri olmak zorundayız. Eğer Bursa’da bu kararlar alınmassa Bursa’nın dışından kararlar alınır. Biz Bursalılar olarak Bursa’ya sahip çıkmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Çalışma süreci
Bursa Kent Konseyi’ne önerge verilmesinin ardından bir hazırlık komitesi oluşturulduğunu ve çalışmalara birçok akademisyenin katkı sağladığını anlatan Pala, hazırlık komitesi içerisinde gruplar oluşturulduğunu ve yapılan çalışmaların sonucunda ilkeler malzemesi oluşturulduğunu belirtti. Pala, “İlk anda 53 maddelik ilkeler, Bursa Kent Konseyi’nin çalıştayında 700’ü aşkın bireysel katılımcıyla birlikte oybirliğiyle kabul edildi. Çalıştayda yapılan konuşmalar neticesinde bazı ifadelerle yeni konular hazırlık komitesine havale edildi. 53 madde 55 maddelik hale getirildi ve yayınlandı. İl Genel Meclisi’ne ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunuldu” ifadesini kullandı.
Bursa’nın 1/100000 ölçekli il çevre düzeni planının sürdürülebilir kentsel gelişmenin, fiziksel ve sosyokültürel yeniliklerin sağlanmasını mümkün kılacak şekilde hazırlanması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Pala, “Bu bağlamda Bursa Kent Konseyi tarafından yürütülen 1/100000 ölçekli il çevre düzeni planı çalıştayı kapsamında hazırlanan genel ilkelerin Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Özel İdaresi tarafından yürütülecek planlama çalışmasına yön vermesini diliyoruz. Yapılan çalışma ve hazırlanan genel ilkeler ışığında tarihi, kültürel, doğal kaynakların koruma, kullanma dengesi gözetilerek değerlendirildiği, kentsel hizmetlerin dengeli dağıtıldığı ve halkça paylaşımı sağlandığı, mevcut turizm potansiyelinin sürdürülebilir turizm ilkeleri çerçevesinde geliştirilerek hedef sektör olarak belirlendiği planlama yaklaşımı ile bir Bursa hedefliyoruz” dedi.
Sunumun sonunda söz alan meclisteki partilerin sözcüleri ise yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu vurgularken, emeği geçenlere teşekkür etti.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ