BURSAÂ’YA DAÄ°R TARÄ°HÄ° ANEKDOTLAR

 Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Bursa ve Çevresi Yüzey AraÅŸtırmaları’ ve ‘Aktopraklık Kazısı ve Neolitik Dönem’ konulu panelde uzmanlar, Bursa’nın Anadolu medeniyetini Batı’ya ulaÅŸtıran bir ÅŸehir olduÄŸunu söyledi.

Bursa Kent Konseyi Felsefe Çalışma Grubu ve Arkeoloji Çalışma Grubu’nun ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi panel, Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleÅŸtirildi. Akçalar Aktopraklık’ta devam eden ve Bursa’nın 8 bin 500 yıllık tarihini ortaya çıkaran Arkeopark kazılarını yöneten Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi (Ä°TÃœ) Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Necmi Karul, panelde çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Bursa’nın tarihteki oluÅŸumundan bahseden Doç. Dr. Karul, Anadolu medeniyetinin oluÅŸmasında kentin önemli yeri olduÄŸunu söyledi. Bursa’nın Batı’ya açılan bir medeniyet kapısı niteliÄŸi taşıdığını ifade eden Karul, yapılan araÅŸtırmalarda medeniyetlerin geliÅŸmesine katkı koyacak çok önemli bilgiler elde ettiklerini ifade ederek, “Aktopraklık höyüğünde yapılan kazılar neolitik dönemdeki insanların köyler kurup iÅŸ bölümü yaptığını ortaya çıkardı. Ayrıca koyun, keçi, sığır gibi yabani hayvanların evcilleÅŸtirilerek ilk ekmeÄŸin yapılışının da bu döneme rast geldiÄŸini araÅŸtırmalarda görüyoruz. Bu özellikleri ile Bursa’nın Anadolu’dan Batı’ya önemli bir kapı açtığını söyleyebiliriz“ diye konuÅŸtu.
Prof. Dr. Mustafa Åžahin de yoÄŸun ilgi gören panelde, katılımcılara ‘Bursa ve Çevresi Yüzey AraÅŸtırmaları’ hakkında bilgiler verdi. Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Tahsin Bulut, panel sonunda konuÅŸmacılara teÅŸekkür plaketi takdim etti.