BURSAFOTOFEST SANATÇI SÖYLEŞİSİNİN İLK KONUĞU İBRAHİM DEMİREL OLDU

25 EKİM 2015

BASIN BÜLTENİ

BURSAFOTOFEST SANATÇI SÖYLEŞİSİNİN İLK KONUĞU İBRAHİM DEMİREL OLDU
- BU SENE 5.’Sİ DÜZENLENEN BURSA ULUSLARARASI FOTOĞRAF FESTİVALİ (BURSAFOTOFEST) KAPSAMINDA YAPILAN SANATÇI SÖYLEŞİSİNİN İLK KONUĞU TÜRK FOTOĞRAF SANATÇISI İBRAHİM DEMİREL OLDU.

BURSA – Bu sene 5.’si düzenlenen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (Bursa FotoFest) kapsamında yapılan ‘Sanatçı Söyleşisi’nin ilk konuğu Türk Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Demirel oldu.

Dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinden gelen fotoğraf meraklılarını ağırlayan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarını da sevenleriyle buluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle yapılan festival, portfolyo değerlendirmeleri, seminerler, sanatçı söyleşileri ve fotoğraf gösterileriyle Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) devam ediyor. Festivalin ilk sanatçı söyleşisinde Türk Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Demirel, fotoğraf meraklılarıyla biraraya geldi. Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Festival Küratörü Kamil Fırat, İbrahim Demirel’in 1970’li senelerden beri Türk fotoğrafının belleklerinden bir tanesi olduğunu söyledi. İbrahim Demirel’in festivalde Almanya’ya göç etmiş birinci kuşak Türklerin fotoğraflarıyla yer aldığını hatırlatan Fırat, festival için akla gelen ilk isimlerden birinin İbrahim Demirel olduğunu açıkladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin festivale destek vermesinin fotoğraf adına çok önemli olduğunu ifade eden İbrahim Demirel, sergi alanının Bursa’ya ve Türkiye’ye yakışır oluşturduğunu dile getirerek, Kamil Fırat’ı ve emeği geçenleri tebrik etti. Yazarlar ve şairlerin kendilerini yazılarla anlattığını, kendisinin de fotoğrafla bunu yapmayı amaç edindiğini söyleyen Demirel, “Böylece fotoğrafa olan ilgim başladı. 1968 senesinden bu yana tüm konuları fotoğraflarla anlatıyorum. Türklerin, Almanya’ya göç etmeye başlamasıyla konuyu fotoğraflamak istedim. Üniversite senatosuna dilekçe verdim. İzin verilmedi. Kendi imkanlarımla 40 gün Almanya’da dolaştım. Ardından Türkiye’de sergi açtım. Almanya hükümeti sergiyi görünce ülkelerinde de açılmasını istedi. Bu sergi, şimdide Bursa Fotoğraf Festivali’nde yer alıyor” dedi.
“Fotoğrafın görsel sanat olduğunu savunanlardanım” diyen İbrahim Demirel, fotoğrafın iletişim aracı ve evrensel dil olduğunu dile getirdi. İnsanlara fotoğrafını çekerken izin verip, vermeyeceğini düşünerek yaklaştığını ve hitap ettiğini anlatan Demirel, “Doğu Anadolu Bölgesinde üretim yapan insanları çektim. Almanya’dan gelen karı koca olan psikolog ve sosyolog, benim röportaj yaptı. ‘Bize hiçbir insan fotoğraf izin vermiyor. Sen ise insanların üstündeki detayına kadar çekiyorsun. Nasıl alıyor’ demişti. Ben oradaki insanların dilinden, kültüründen anlıyorum. Bir insanın fotoğrafını çekmeden önce sohbet etmelisin. Güven verdikten sonra objektifi doğrultacaksın. Almanya’da da aynı şekilde insanları çekerken büyük yardımlarını gördüm. Geriye baktığım zaman fotoğraflarımı beğenmiyorum. Şimdi Almanya’ya gitsem çok farklı fotoğraflar çekerim” diye konuştu.
“Doğaçlama fotoğraf mı? Kurgusal fotoğraf mı?” sorusuna ise Demirel, “Fotoğrafı niye çektiğimiz önemli. Reklamcılıkta elbette kurgu fotoğraf çekeceksiniz. Ama doğal çekmek her zaman farklıdır. Benim bir tezim var. Üniversitede ‘Fotoğraf çekmek değil, fotoğraf yapmak’ konusunu işliyorum. Bütün sanat dallarında içerik, biçim ve teknik aranır” dedi.

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde Bugün 25 Ekim 2015 Pazar
Merinos AKKM Fuar Alanı Seminer Salonları
11.30 Portfolyo Değerlendirme
– Ariana Lindquist | ABD (A Salonu)
– Arnau Bach | İspanya (B Salonu)
– Enri Canaj | Arnavutluk (C Salonu)

Merinos AKKM Fuar Alanı A Seminer Salonu
14.00 Seminer – Kerem Yücel, Servet Dilber (STK-Fotoğrafçı İlişkisi)
15.00 Seminer – Sebati Karakurt, Emin Özmen (Sınırda Olmak)
Merinos AKKM Fuar Alanı B Seminer Salonu
14.00 Atölye – 1. Oturum: Haluk Çobanoğlu (Bu Şehrin Sonu Neresi)

Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu
19.00 Sanatçı Söyleşisi | Ariana Lindquist | ABD
20.00 Gösteriler
-Ergün Karadağ – Bir Kaçış Öyküsü, Kobani’den Göç ve Arda Kalanlar
-Murat Ayneli – Umuda Kaçış (Göç)
-Sinan Kılıç, Serkan Çolak – Aquadis
-Yücel Zorlu – Küçük Suriye

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde Yarın 26 Ekim 2015 Pazartesi
Merinos AKKM Fuar Alanı Seminer Salonları
10.30 Portfolyo Değerlendirme
– Patrick Zachmann | Fransa (A Salonu)
– Mehmet Ünal | Türkiye (B Salonu)
– Emin Özmen | Türkiye (C Salonu)

Merinos AKKM Fuar Alanı A Seminer Salonu
14.00 Seminer – Gisela Kayser (Galericilik, Festivaller ve Yeni Trendler)
15.00 Seminer – Enri Canaj (Dinlenmek için Daha Çok Günümüz Var)
Merinos AKKM Fuar Alanı B Seminer Salonu
14.00 Atölye – 2. Oturum: Haluk Çobanoğlu (Bu Şehrin Sonu Neresi)
Merinos AKKM Fuar Alanı C Seminer Salonu
14.00 Seminer – Tuna Uysal – Yusuf Murat Şen (Fotoğraf Tasarım, Geliştirme ve Üretim Laboratuarı)

Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu
19.00 Sanatçı Söyleşisi | Patrick Zachmann | Fransa
Moderatör: Mehmet Ünal

FotoFest ve program detayları hakkında, http://www.bursaphotofest.org adresinden bilgi alabilirsiniz.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ