BURSALI ŞAİRLER İSTİKLAL MARŞI YAZARI MEHMET AKİF’İ MISRALARLA ANDI

20 OCAK 2014

BASIN BÜLTENİ

BURSALI ŞAİRLER İSTİKLAL MARŞI YAZARI MEHMET AKİF’İ MISRALARLA ANDI
- BURSA’DA ŞAİR VE YAZARLARI BULUŞTURARAK ŞEHRİN KÜLTÜREL HAYATINA KATKIDA BULUNAN BKK ŞAİRLER YAZARLAR ÇALIŞMA GRUBU, İSTİKLAL MARŞI’NIN YAZARI MEHMET AKİF ERSOY’U ÖLÜMÜNÜN 77. YILDÖNÜMÜNDE DÜZENLEDİKLERİ ŞİİR DİNLETİSİYLE ANDI.

BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) Şairler Yazarlar Çalışma Grubu üyesi şairler, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u ölüm yıldönümünde düzenlenen şiir dinletisi programıyla andı.

Bursa’da şair ve yazarları buluşturarak şehrin kültürel hayatına katkıda bulunan BKK Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u ölümünün 77. yıldönümünde düzenledikleri şiir dinletisiyle andı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan BKK Şairler Yazarlar Çalışma Grubu Temsilcisi Faruk Anbarcıoğlu, Anadolu’ya mal olmuş değerli insanları şiirlerle anmaktan çok yaşadıklarını anlamaya çalıştıklarını söyledi. Mehmet Akif’in çeşitli dizelerinden alıntılar yapan Anbarcıoğlu, “Tarih içindeki değerlerini hatırlamak, anmak, anlatmak ve anlamaya çalışmak bir milletin en büyük vicdan borcudur. Artık yüreklerimiz Mehmet Akif gibi sağlam duruşlu kimlikleri zor yetiştiriyor. Adam gibi adamlar yetiştiren medeniyetimizi daha iyi analiz etmeye ihtiyacımız var. O yüksek medeniyeti çağa taşımaya mecburuz. Aksi takdirde çorak yürekler yetiştirmek zorunda kalırız. Hal böyle olunca doğru düzgün şiirler de ortaya çıkmaz. Şiir önce yürekte başlar. Mehmet Akif de Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, vatan, millet sevgisi iç içeydi” dedi.
Devrinin en büyük zevk ve sefasını yaşayabilecekken, kış ayında üzerinde ince ceketi olmasına rağmen devletin verdiği İstiklal Marşı ödülünü elinin tersiyle itecek kadar onurlu birisi olduğunu aktaran Anbarcıoğlu, “O yüzden ona büyük vefa borcumuz var. Anlatmaya değil, anlamaya ihtiyacımız var. İstiklal Savaşı sırasında türlü zalimlikler yapan batı medeniyetini kastederek ‘Tükür bu medeniyetin yüzüne’ dediği için bazı aydın geçinenler tarafından irticacı gösterilecek. Akif bazen zalimin karşısına tek başına dikilir ve ‘Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem. Gelenin keyfi için, geçmişe kalkıp sövemem. Zalimin hasmıyım ama severim mazlumu, irticanın şu sizin lehçede manası bu mu’ der” diye konuştu.
Şair Ömer Ekinci Micingirt ise ‘Mehmet Akif Ersoy’un bilinmeyen yönlerini anlattı. Mehmet Akif’i tanıyanların hatıralarından paylaşım yapan Micingirt, Akif’in karşılaştığı en ağır suçlamanın batı medeniyeti için ‘tükürün bu medeniyetin yüzüne’ dediğinde geri kafalı olarak yüklenilmesi olduğunu dile getirdi.
Daha sonra şairler kendi yazdıkları şiirleri ve Mehmet Akif Ersoy’a ait eserleri seslendirdi. Gönül Aydemir Adıgüzel’in sunuculuğunu yaptığı programda, Hamiyet Annaç Akyıldız, Selçuk Öden, Muhittin Laçin, Vahdettin Işıldak, Emin Zeybek, Turgut Tüfekçibaşı, Yasin Ballı, Sadık Şenkaya, Burhan Aksu ve Nuran Bağlamaç performanslarını sergiledi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ