DAĞCILAR MERİNOS’A KAMP KURDU

 Bursa Kent Konseyi, Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (BUDAK) işbirliğiyle düzenlenen Latif Osman Çıkıgil (LOÇ) anma programına katılan dağcıları ağırladı.

Türkiye’de dağcılık sporunun tanınması ve yaygınlaşmasında önemli rolü bulunan Latif Osman Çıkıgil, her yıl olduğu gibi bu yıl da Uludağ’da düzenlenen LOÇ tırmanışı ile anılıyor. Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Ankara, Denizli, Aydın ve Konya gibi illerden gelen dağcıların da katıldığı etkinlik, ilk kez bu yıl Bursa Kent Konseyi desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Tunç Fındık Everest deneyimlerini paylaştı
Everest’e iki kez tırmanan lisanslı dağcı Tunç Fındık’ın Ördekli Kültür Merkezi’ndeki söyleşisiyle başlayan etkinlik, dağcılardan büyük ilgi gördü. Profesyonel bir dağcı olan Fındık, söyleşide dağcılık sporuyla ilgili deneyimlerini bu spora ilgi duyan vatandaşlarla paylaştı. Söyleşinin ardından Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Tunç Fındık’a plaket vererek teşekkür etti.
Daha sonra da Merinos Parkı’nda kamp kuran dağcılar, Bursa’da dağ sporuna gönül verenleri bir araya getiren etkinliğin keyfini çıkardı.

Bursa’nın şansı
AKUT üyesi lisanslı dağcı Tunç Fındık, etkinliğin önemine dikkat çekerek, Uludağ’ın Bursa için önemli bir değer olduğunu söyledi. Bursa’nın dağcılık konusunda tanıtımı ve dışarıdan gelen insanların burayı tanımasının gereğine inanan Fındık, “Dağcılık genellikle fiziki konum itibariyle şehirlere uzak noktalarda yapılıyor. Ancak Bursa’da Uludağ şehirle iç içe. İnsanlar istedikleri gibi dağı görüyor, doğa sevgisini yaşayabiliyor. Bu durum insanları mutlu kılar. Bu açıdan Uludağ ve Bursa için önemli. Bu Bursa’nın şansı” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ ile ilgili projelerini de gerekli gördüğünü ifade eden Fındık, “Bursa’nın Uludağ’ı sahiplenmesi önemli. Bu konuda da dağın ve doğanın korunması, çevrenin tahrip edilmeden çalışmaların yapılması gerekir” diye konuştu.


“Dağcılığın olimpiyatı”
Fındık, Everest tırmanışlarıyla ilgili deneyimlerini de paylaşarak, “Ben profesyonel bir dağcıyım. Hayatım bu, işim bu. Dağcılığın buza tırmanmak, donmuş şelaleye tırmanmak gibi birçok dalı var. Benim ‘14 çarpı 8 bin’ adlı bir projem var. Zor ve büyük bir proje. 8 bin metre yüksekliğindeki dağlara tırmanmayı hedefleyen bir proje bu. Pakistan, Nepal ve Himalayalarda bu yüksekliklere rastlanıyor. Dağcılığın olimpiyatı sayılan bu hedefi tamamlayan çok kişi yok. Dünyada sadece 20 kişi bunu başardı. Yüksek dağlar, bir tırmanışın 75 güne yakın sürmesi, hep çok soğuk ve tehlikeli bir süreci kapsıyor. Çok sabır, çok çaba ve olayı anlamayı gerektiren bir proje bu. Bu anlamda yüksek dağ tırmanışı, benim kendi içimde yaptığım bir yolculuk olarak tanımlanabilir” şeklinde konuştu.
Dağcılığa meraklı olanların kendi içlerinde bir sınırının bulunduğunu ifade eden Fındık, “İnsanlar bu yüzden dağcılık yapıyor, bu sınırı ilerletmek insanın kendisini geliştirmesini sağlıyor. Dağcılığa meraklı olanlar bu işi bırakmadan yaptıklarında ayrı bir keyif alabilirler. Dağcılık, eğitim ve deneyim gerektiren bir spor. Bu olmazsa hayatınız tehlikeye girer. Araba kullanmak için ehliyet almak gibi bir durum bu aslında. Dağcılığı yaparken zevk aldığım için tehlikelerinden korkmuyorum. Öğrenince sorun yok, birşeyi tanıdığınızda ondan korkmazsınız” dedi.

Sponsor çağrısı
Projesini tamamlamak için sponsor desteğine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Fındık, zaman zaman destek gördüğü halde devamlı bir destek bulamadığını belirterek, “Türkiye´de spor sponsorluğu sınırlı. ‘14 çarpı 8 bin’ projesi dünyada 20 kişinin başardığı bir proje, ülkenin tanıtımı açısından da önemi çok büyük. Sponsor olduğu takdirde hedefime daha rahat ulaşabileceğim” ifadesini kullandı.

Başarı örnekleri devam edecek
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala da Kent Konseyi olarak Bursa’da yaptıkları çalışmaların önemine işaret ederek, “Kentimize, insana faydalı faaliyetlere destek vermeye devam ediyoruz. LOÇ tırmanışı çok farklı ve faydalı bir çalışma. Bursa´nın en önemli özelliği Uludağ. Bursa Kent Konseyi olarak kentimizde dağcılığı yeniden canlandırmak ve hayata geçirmek için, bu spora gönül verenlerle bir araya geliyoruz. Tunç Fındık gibi başarılarıyla başta gençler olmak üzere tüm vatandaşlara örnek olacak insanlarla buluşmaya ve Bursa´daki dağcılık sporunu desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bursa Kent Konseyi’ne destek teşekkürü
BUDAK Başkanı Ali İştem, 143 resmi üyesi bulunan kulüple ilgili bilgiler verdiği açıklamasında, “LOÇ faaliyetlerini 1986’dan beri devam ettiriyoruz. Her yıl kendi imkanlarımızla gerçekleştirdiğimiz bu etkinliği bu yıl Bursa Kent Konseyi ile gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bursa Kent Konseyi’ne desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Bu yıl dialarla ve söyleşilerle etkinliğin kapsamını da genişlettik” dedi.

Uluslararası hedef
BUDAK 2. Başkanı Feridun Baykara da LOÇ tırmanışını gelecek yıllarda uluslararası boyuta çekmeyi planladıklarını belirterek, Bursa’da 3 gün sürecek etkinlik kapsamında Uludağ’a çıkılarak zirveye tırmanılacağını, zirvede Türk Bayrağı açılarak anı defterinin yazılacağını ve daha sonra Kilimli gölde konaklama yapılacağını belirtti. Baykara, sözlerini “Etkinlik hem Bursa´yı tanıtmak hem de Uludağ´ı işler hale getirmek için çok önemli. BUDAK olarak dağcılık sporunu halka indirgeyerek doğa sevgisini arttırmayı düşünüyoruz” ifadesiyle noktaladı.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ