DOĞAN HIZLAN; “FESTİVALLER ŞEHİRLERİN SİMGESİ HALİNE GELDİ”

25 EKİM 2015

BASIN BÜLTENİ

DOĞAN HIZLAN; “FESTİVALLER ŞEHİRLERİN SİMGESİ HALİNE GELDİ”
- BU SENE 5.’Sİ YAPILAN BURSA ULUSLARARASI FOTOĞRAF FESTİVALİ’NİN (BURSAFOTOFEST) ONUR KONUĞU OLAN KÖŞE YAZARI DOĞAN HIZLAN, FESTİVALLERİN DÜNYADA ŞEHİRLERİN SİMGESİ HALİNE GELDİĞİNİ SÖYLEYEREK, GENİŞLETİLMESİNİ TAVSİYE ETTİ.

BURSA – Bu sene 5.’si yapılan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nin (BursaFotoFest) onur konuğu olan Köşe Yazarı Doğan Hızlan, dünya haritasına bakıldığında şehirlerin festivallerle tanındığını söyleyerek, festivallerin genişletilmesini tavsiye etti.

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) ortaklığıyla yapılan 5. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) devam ediyor. Festivale onur konuğu olarak katılan Köşe Yazarı Doğan Hızlan, ‘Türkiye’deki Kültürel Festivaller’ başlıklı söyleşi yaptı. “Bursa’ya fotoğraf festivali olduğu için geldim. Festivaller dünyada şehirlerin simgesi haline geldi” diyen Doğan Hızlan, 40 sene öncesine kadar İstanbul’un bu kadar konuşulmadığı, yaz aylarında kültür çölüne dönüştüğünü hatırlatarak, sonradan İstanbul’da festivallerin başladığını dile getirdi. Şuanda İstanbul'da değişik alanlarda birçok festivalin yapıldığını ifade eden Hızlan, “Sinema, caz müzik, klasik müzik, tiyatro gibi her alanda her kurum festivaller yapıyor. Ben dünya haritasına baktığımda şehirleri, festivalleriyle tanıyorum. Gittiğimde de müzeleri ve festivalleriyle ilgileniyorum. Çünkü bunlar sadece birer sanat olayı değil. O yerin kimliğini veriyor. O yerin coğrafyasını, tarihini anlatıyor. Bu tarz festivallerin genişletilmesi gerekiyor. Belediyelerin festivallere önem vermesini istiyorum. Yerel yönetimler sadece halka hizmet götürmekle görevli değildir. Bence belediyeler vatandaşlarının kültürel kimliklerinden de sorumludur. Bu sadece belediyelerin görevi değil. Para kazanan, iş yapan holdingler ve büyük kurumlar da sorumludur. Orada kazandıkları paranın bir bölümü sanata ayrılmalıdır" dedi.

Sanatın yaz aylarından tatile girmediğini, aksine insanların tatillerde sanatla daha çok ilgilendiğine dikkat çeken Hızlan, sanatın artık şehirlerin merkezlerinde değil, en ücra köşelerinde dahi yapılabildiğini söyledi. 1950'li dönemlerde edebiyat kuşağının fotoğrafını çektiğini, ancak daha sonra fotoğrafçılıkla uğraşmadığını, ancak sevgisinin olduğunu anlatan Hızlan, fotoğrafın birden bire bıraktığı ize, hiçbir yazı gücünün ulaşamadığını belirtti. Bursa Fotoğraf Festivali’nde göçün acı yüzünü görüldüğünü ifade eden Hızlan, “Göç konusu benim çok ilgilendiğim bir konudur. Mübadiller konusu çok ilgilendiğim bir konudur. Çünkü Türkiye bu acıyı yaşadı. Yaşadığı için de herkesin ailesinde göçe dair bir hatıra vardır, bir acı vardır. Bu fotoğraflar onu canlandırıyor. İnsani yanımızın da gelişmesini zorunlu kılıyor. Göç edenlere şefkatin, merhametin ne kadar gerekli olduğunu, bizim de bir insan olarak bunu yapmamızı sağlıyor. Sergiyi düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ise ayrıca teşekkür ediyorum. Bu festivale yatırım yaptığı için” diye konuştu.
Konuşmanın ardından BKK Başkanı Hasan Çepni tarafından Doğan Hızlan’a ‘Yeni Mecmua Bursa özel sayısı’ hediye edildi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ