ENERJİ TASARRUFUNDA PÜF NOKTALAR
24 MART 2012
BASIN BÜLTENİ
ENERJİ TASARRUFUNDA PÜF NOKTALAR
- BURSA KENT KONSEYİ KOZA ÇALIŞMA GRUBU, KADINLARIN ENERJİ TASARRUFU KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMESİ VE BİNALARDA TÜKETİLEN ELEKTRİK ENERJİSİNİN AZALTILMASI AMACIYLA ‘EVLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN SAĞLANMASI’ KONULU SEMİNER DÜZENLEDİ.
BURSA – Bursa Kent Konseyi Koza Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Evlerde enerji verimliliğinin sağlanması’ konulu seminerde, enerji tasarrufu konusunda katılımcılara pratik bilgiler verildi.
Bursa Kent Konseyi Koza Çalışma Grubu, kadınların enerji tasarrufu konusunda bilgilendirilmesi ve binalarda tüketilen elektrik enerjisinin azaltılması amacıyla ‘Evlerde enerji verimliliğinin sağlanması’ konulu seminer gerçekleştirdi. BUSMEK, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Bosch A.Ş., Bursa İl Müftülüğü ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün de ortak olduğu seminere, kadınlar büyük ilgi gösterdi.
Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, enerjinin verimli kullanılmasının son dönemde dünyanın en önemli konularından biri haline geldiğini söyledi. Özellikle Türkiye gibi enerjisinin önemli bir bölümünü ithal eden ülkelerde enerjinin verimli kullanılması gerektiğini belirten Keskin, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketilen enerjinin çok önemli bir bölümü binalarda kullanılmaktadır. 2006 yılı verilerine göre Türkiye’de binalarda kullanılan enerji, tüm tüketilen enerjinin yüzde 31’ine karşılık gelmektedir. Binalarda enerjiyi verimli kullanmak, hem çevre açısından hem de ekonomik açıdan önemli kazançlar sağlayabilecektir. Ülkemizde, bina sektöründe yüzde 30 gibi önemli bir düzeyde enerji tasarruf potansiyeli olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.
Verimli cihazlarla yüzde 45 tasarruf
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Elektrik Mühendisi Ege Karabacak, Türkiye’de evlerde kullanılan elektriğin yüzde 80’inin elektrikli ve elektronik aletlerde tüketildiğini ifade etti. Geleneksel cihazlar yerine verimli cihazların kullanılmasıyla ortalama yüzde 45 tasarruf sağlanacağını dile getiren Karabacak, “Televizyonlar, videolar, bilgisayarlar, CD göstericiler, mikrodalga fırınlar ve fotokopi makineleri çalışmadıkları zaman da enerji tüketmeye devam eder. Mesela, gece stand-by modunda bırakılan fotokopi makinesi, bin 500 sayfa fotokopi çekmiş kadar enerji tüketir. Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, ev ortamındaki elektrikli cihazların yalnız boş çalışma kayıpları yılda yaklaşık 13,3 TWh, iş yerinde ise 6,5 TWh’dir. Bu miktar yaklaşık 4 elektrik santralinin yıllık üretimine denk gelmektedir” dedi.
Buzdolabı listebaşı
Evlerdeki enerji tüketim listesinin en başında buzdolaplarının geldiğini söyleyen Karabacak, beyaz eşyalarda enerjiden tasarruf etmenin püf noktalarını anlattı. Buzdolabı kapağının mümkün olduğu kadar az açılmasını veya uzun süre açık tutulmamasını, buzdolabına sıcak malzeme koyulmamasını, sıvı yiyeceklerin de üzerinin kapatılmamasını tavsiye eden Karabacak, “Buzdolabı ve derin dondurucular, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak yerlere yerleştirilmelidir. Aksi takdirde tüketim yüzde 10-20 artacaktır. Bulaşık makinelerinde ise çevresinde en az 5 santim boşluk bırakılmalıdır. Isınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılmasını sağlamalıdır. Bulaşıkları makineye koymadan önce soğuk sudan geçirmek enerjiden ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. Çamaşır makinesinde ise yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkamalı, durulama ise soğuk su ile yapılmalıdır. Mümkünse çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgardan yararlanarak kurutulmalıdır. Zorunlu olmadıkça kurutma makineleri kullanılmamalıdır. Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır. Eskimiş fırçalar değiştirilmelidir. Yılda en az bir kez motor bölümü açılıp, buradaki toz ve pamukçuklar temizlenmelidir. İzlenmeyen programlarda televizyonu kapatın. Ses düzeyinin düşük tutulması da elektrik enerjisi tüketimini azaltır. Ocaklarda yemek pişirme, fırında yemek pişirmeden daha ekonomiktir. Fırınlarda, çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmamalı, yapılsa bile 10 dakikayı geçmemelidir. Mikrodalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir. Bu sebeple geleneksel fırınlara göre daha verimlidir” şeklinde konuştu.
Makine Mühendisi Fatma Dilek Öznur ise, ‘enerji verimliliği önlemleri’ konulu sunum yaptı. Binalarda ısı yalıtımının önemine vurgu yapan Öznur, kadınların evsel atıkları geri dönüşüme kazandırmasını da istedi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ