ENGELSİZ HAYAT İÇİN TÜRKİYEDE İLK UYGULAMA
01 TEMMUZ 2011
BASIN BÜLTENİ
ENGELSİZ HAYAT İÇİN TÜRKİYE’DE İLK UYGULAMA
- BURSA’DA ENGELSİZ ALANLAR BELİRLENİYOR
- BURSA VALİLİĞİ’NİN YETKİLENDİRDİĞİ BURSA KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ, 230 KAMU KURUM BİNASINDA İNCELEME YAPTI.
- PALA, “İNCELENEN KAMU BİNALARINDA ENGELLİLERE YÜZDE 63 OLUMSUZ DURUM SÖZ KONUSU”
BURSA – Engelli vatandaşların sosyal yaşamdan yararlanmalarını sağlamak amacıyla Bursa Valiliği tarafından görevlendirilen Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 230 kamu kurum ve kuruluşunda gerçekleştirdiği çalışmaların neticelerini açıkladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Bursa Valiliği İl Özürlüler Kurulu, Engelliler Kültür Sanat Derneği’nin (ENSADER) ortağı olduğu ve Sosyal Politikalar Merkezi Derneği’nin (SOMER) koordinasyonunda yürütülen ‘Engelimiz Kent Olmasın’ projesi kapsamında düzenlenen toplantıda Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi.
“En fazla önem verdiğimiz, ama en geride olduğumuz kesim engellilerdir”
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, böylesi önemli bir etkinliğe imza atan Bursa Kent Konseyi, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür etti. Hedeflerinin, çağdaş kentler oluşturmak, Bursa’yı da sağlıklı, ulaşılabilir, yaşanabilir bir kent haline getirmek olduğunu söyleyen Başkan Altepe, bu doğrultuda Bursa’da güzel çalışmaların yapıldığını belirtti. Yürüttükleri çalışmaların en önemli noktasının insan olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Toplumun tüm kesimlerine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çocuklarımıza, kadınlarımıza, yaşlılarımıza ve gençlerimize yönelik türlü çalışmayı gerçekleştiriyoruz. İnsanımızın hayatını kolaylaştırmak istiyoruz. Bilimin, medeniyetin ve kültür başkenti Bursa’da bu tür örnek çalışmalar yapmaktan onur duyuyoruz. En fazla önem verdiğimiz, buna rağmen en geride olduğumuz kesim ise engellilerdir. Bu konuda yapılması gerekenler en acil olanlardır. Bu kapsamda Bursa gibi medeniyet şehirlerine öncelik düşmektedir. Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olarakta Marmara Bölgesi’nde bu çalışmaların en güzel şekilde yapılmasına gayret ediyoruz. Hedefimiz, içimizde yaşayan engellilerin ve ailelerinin rahat bir nefes almasıdır” dedi.
“Adaleti sağlamak için eksikliklerimizi tamamlamalıyız”
Engelli vatandaşların da şehrin tüm nimetlerinden faydalanabilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Altepe, “Bu adaleti sağlamak için eksikliklerimizi tamamlamalıyız. Bizler elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnşallah bu çalışmalarla örnekte olacağız. İnsanlarımızı dört duvar arasından kurtarmak, onları sosyal hayatın, üretimin içerisine sokmak, toplumun aktif bir bireyi yapmak kadar ulvi bir iş olamaz. Öte yandan nüfusumuz günden güne yaşlanıyor. Günden güne merdivenleri çıkmakta zorlanacak bir nüfusumuz olacak. Yaşlandıkça doğal olarak engelli konumuna geleceğiz. Tüm çalışmalarımızı buna göre tasarlamak durumundayız. Bu çalışmaları el birliğiyle yapmak durumundayız. Bu projede emek sarf eden tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizlere de onları desteklemek düşüyor” diye konuştu.
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise, ‘Gidemediğim yer benim değildir’ mantığına göre özürlüler için çok kötü sonuçların çıkacağını vurguladı. Bunu gören devletin 2005 yılında Özürlüler Yasası’nı çıkarttığını ve 7 yıl içerisinde tüm kamu kurumlarına özürlülerin kamu hizmetlerine erişebilirliğini sağlama zorunluluğu getirildiğini anlatan Güney, yetki verdikleri Engelliler Meclisi’ndeki görevlilerin şevk ve heyecanla bu işi yaptıklarını kaydetti. Kendilerine sunulan raporları en kısa zamanda inceleyeceklerini ve Valilik olarak gereğini yapacaklarını söyleyen Güney, Vali Şahabettin Harput başkanlığında toplanarak tüm kamu kurumlarına yapılması gerekenleri hatırlatacaklarını belirtti.
“Türkiye’de örnek bir etkinlik gerçekleştiriyoruz”
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, demokratik yapının geliştirilmesinde kent konseylerinin çok büyük bir payı olduğunu, Bursa Kent Konseyi’nin de Türkiye’ye örnek çalışmalar yapabilen bir güce kavuştuğunu dile getirdi. İki yılda 2 bin etkinlik gerçekleştirildiğini vurgulayan Pala, Bursa Kent Konseyi’nin bu başarıyı yakalamasında en büyük payın Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu ifade etti. Kent Konseyi kavramının yasaya girmesinden sonra çok hızlı bir şekilde harekete geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye’ye örnek yapıyı geliştirdiğini anımsatan Pala, “Bursa Kent Konseyi’nin 33 çalışma grubu, 6 çalışma ofisi ve 4 meclisiyle aktif bir hale gelmesini sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum. Tüm yasal görevlere girip çalışmaları yapmaya gayret ediyoruz. Bugün de Türkiye’de örnek bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bursa Valiliği, Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nde 8 arkadaşımızı resmi olarak görevlendirmiştir. Bursa’daki 230 kamu kurum ve kuruluş binası denetlemiş ve izlemiştir. Standart formlarla yapılan 119 soru sorularak binalar incelenmiş, raporlar tutularak Bursa Valiliğine teslim edilmiştir” dedi.
“Engelsiz alan”
Türkiye’de ilk kez Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından yürütülen çalışmaların neticesine de değinen Pala, “230 kamu binasında yapılan inceleme neticesinde, genelin yüzde 37’lik bölümünde olumlu sonuca ulaşıldı. Yani yüzde 37’si engellilere uygun yerler olarak tespit edildi. Yüzde 63’lük bölüm ise hala olumsuz bir durumda yani engellilere uygun halde değil. Önümüzde bir yıl var. Bursa kurumları olarak bu süre zarfından bu sorunları aşmış olacağımıza inanıyorum. Bu projede yoğun mesai harcayan Engelliler Meclisi görevlilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Çalışmalar neticesinde Türkiye’de ilk kez ‘Engelsiz Alan’ kavramını da geliştirdiklerini açıklayan Pala, ‘engelsiz alan’ bayrağını alan binaların, engellilerin rahat bir şekilde kullanılabildiğini gösterdiğini, o binaya öncelik sağlanmış olduğunu kaydetti. Pala, eksiklikleri tamamlanmış olan binalara bu bayrakların gururla asılabileceğini söyledi.
Daha sonra “2012’ye hazır mıyız?” konulu panele geçildi. Panelin oturum başkanlığını yapan SOMER 2. Başkanı Tahsin Bulut, proje hakkında bilgi verdi. Bu projede olduğu gibi pek çok projede, dezavantajlı kesimlerin toplumdaki durumlarını iyileştirmeye yönelik pek çok projede ortaklık yaptıklarını belirten Bulut, projeyle kamu binalarında ve kamuya açık alanlarda engellilerin önlerindeki fiziki engellerin kaldırılmasını amaçladıklarını ifade etti.
Panelde, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Doç. Dr. Hülagü Kaplan tarafından engellilere yönelik yasal mevzuat, yerel yönetimler ve bu kurumların görevleri hakkında sunum yapıldı. Panelde konuşan 23. dönem Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ise, Özürlüler Kanunu çerçevesinde TBMM’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Cumhuriyet tarihi boyunca engellilerle ilgili bir yasa çıkartılmadığını, ilk çalışmanın 2005 yılında yapıldığını hatırlatan Tutan, “Ülke nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan özürlülerle alakalı ilk defa 2005 yılında bir kanun çıkarılmıştır. Bu yüzden 2005 yılı engelliler için bir milattır. Kamu kurumlarına tanınan 7 yıllık sürede son bir yıl kaldı. Aslında toplumun üçte birini direk olarak ilgilendiren konuyu, toplumun üçte ikisine anlatamadık. Sivil toplum örgütleri artık güçlü hale geldi. Bu yüzden radikal çalışmalar yapmalıyız. Mesela bir gün kentimizin üst düzey bir bürokratı tekerlekli sandalye ile evinden çıkıp işine gitsin. Bir gün Bursaspor’un sembolü olan Ertuğrul Sağlam görme engelli gibi kaldırımlarda yürüsün. Böylesi önemli birinin sadece bir saatini bile bedensel engelli gibi yaşaması Bursa’da ve Türkiye’de birçok şeyi değiştirir. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Valiliği’nin konunun önemini kavradığını görüyoruz. Bu yüzden çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa Valiliği İl Özürlüler Koordinatörü Sadık Zeybek’in fiziki ve mimari durum değerlendirme çalışmasının dayanakları ve Engelliler Meclisi’nin görevlendirilme süreciyle ilgili bilgilendirmesinin ardından Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nden Özgür Fehmi Havados ve Mustafa Tıkız tarafından değerlendirme çalışması hakkında bilgi verildi. Bursa Valiliğinin yetki vermesinin ardından 2 etap halinde 230 kamu kurum ve kuruluşunda inceleme yaptıklarını söyleyen Tıkız, inceleme çalışmalarının süreceğini ve diğer kamu kurum binalarında da değerlendirme yapacaklarını söyledi. Çalışmalar neticesinde ortaya çıkan rakamsal verileri sunan Havados, “11 konu başlığı altında yaptığımız incelemeler sonucunda, engellemelerin yüzde 37’sinin olumlu, yüzde 63’ünün olumsuz, işaretlemelerin yüzde 33’ünün olumlu, yüzde 67’sinin olumsuz olduğunu tespit ettik. Sokak mobilyalarının yüzde 80’inin olumlu, yüzde 20’sinin olumsuz, izler-güzergahların yüzde 60’ının olumlu, yüzde 40’ının olumsuz, park etmelerin yüzde 33’ünün olumlu, yüzde 67’sinin olumsuz olduğunu gördük. Rampaların yüzde 38’inin olumlu, yüzde 62’sinin olumsuz, asansörlerin yüzde 40’ının olumlu, yüzde 60’ının olumsuz olduğunu tespit ederken, girişlerin sadece yüzde 27’sinin olumlu, yüzde 73’ünün ise olumsuz olduğunu gözlemledik. Lavaboların da sadece yüzde 23’ünün olumlu, yüzde 77’sinin olumsuz olduğunu gördük. İncelenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının erişilebilirlik genel ortalaması ise yüzde 37 olumlu, yüzde 63 olumsuz olarak ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
Panelin sonunda konuşmacılara teşekkür belgesi verildi. Daha sonra ‘Engelimiz Kent Olmasın’ projesi kapsamında yapılan çalışmalar soncunda fiziksel ve mimari açıdan engellilere uygun olduğu tespit edilen kurumlara ‘Engelsiz alan’ bayrakları ve stickerleri takdim edildi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ