FRANSA’DAKİ GÖÇMEN MESELESİ BURSAFOTOFEST’TE KONUŞULDU

27 EKİM 2015

BASIN BÜLTENİ

FRANSA’DAKİ GÖÇMEN MESELESİ BURSAFOTOFEST’TE KONUŞULDU
- 5. BURSA ULUSLARARASI FOTOĞRAF FESTİVALİ’NDE (BURSAFOTOFEST) SANATÇI SÖYLEŞİSİNE KONUK OLAN MAGNUM PHOTOS’DAN FRANSIZ FOTOĞRAF SANATÇISI PATRİCK ZACHMANN, FRANSA’DAKİ MÜLTECİ SIKINTISINI VE İNSANLARIN ENTEGRE SÜRECİNİ FOTOĞRAF KARELERİYLE ANLATTI.

BURSA – Magnum Photos’dan dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Patrick Zachmann, 5. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde (BursaFotoFest) Fransa’daki mülteci sıkıntısını ve insanların farklı kültürler arasında yaşadığı entegre sürecini en özel fotoğraf kareleriyle anlattı.

Bu sene 5.’si yapılan ve günümüzün en önemli meselesi olan göç olgusunu işleyen ‘Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen festival, sanatçı söyleşileri, portfolyo değerlendirmeleri, seminerler ve panellerle sürüyor. Hüdavendigar Salonu’ndaki sanatçı söyleşisinde Magnum Photos’dan dünyaca ünlü Fransız fotoğraf sanatçısı Patrick Zachmann, fotoğraf tutkunlarıyla biraraya geldi. Fransa’da göçmenlere yönelik yaptığı çalışmalarından bahseden Patrick Zachmann, sosyal grupların ve toplulukların karmaşık kimlik ve kültürlerini, senelerce içerisinde insanların kültürler arasında gidip gelen yaşamlarını en özel fotoğraf kareleriyle anlattı. 1980’li dönemlerde Fransa’da göçmenlerin yaşadığı bölgelerde çalışmalar yapan, sosyal hayatları hakkında bilgiler sunan Zachmann, Malili mültecilerin yaşadığı kültür çatışmasını, adaptasyon sürecini, aile yaşantılarını, kendi kültürlerinden kopmamak için verdikleri mücadeleyi fotoğraf kareleriyle aktardı. 1982-1985 seneleri arasında Marsilya’daki göçmen gençlerin yaşamları üzerine yaptığı çalışmalarını da paylaşan Zachmann, büyük bir kısmını Müslümanların oluşturduğu bölgedeki zor şartları fotoğraflarla gözler önüne serdi. Seneler sonra aynı yere giderek aynı insanlarla tekrar görüştüğünü anlatan Zachmann, iki dönem arasındaki farkları da fotoğraf kareleriyle anlattı. Fotoğraflarıyla insanların kafasındaki olumsuz göçmen algısını değiştirmeye çalıştığını anlatan Zachmann, “Mültecilerin, Avrupa’ya geldiklerinde yaşadıkları şoku anlayabiliyordum. Fransa’da yaşayan Malili göçmenler ile Mali’de yaşayanların fotoğraflarını karşılaştırma imkanı sundum. Malili göçmenler kendilerini entegre etmişlerdi. Ancak giyim ve yaşam tarzları hala kendi ülkelerine hastı. Bütün göçmenlerin yaşadığı sıkıntıyı onlarda yaşıyordu. Bulundukları ülke onlara yabancı gözüyle bakıyordu. Geriye döndükleri kendi topraklarında ise Fransız olarak görülüyorlardı. Bu yüzden kendilerini çift kimlikli olarak tanımlıyorlardı. Aileler kendi ülkelerinden uzaktayken çocuklarının kültürlerinden kopmasından korkuyor. Bu yüzden bazen kültür yaşantılarını abartıyorlar. Bu elbette geleneklerini yaşatmayı da sağlıyor” dedi.
Fotoğrafçılığın çok güçlü bir araç olduğunu, ancak onun da bir sınırı bulunduğunu anlatan Zachmann, fotoğrafın sunabileceği pek çok şeyden faydalandığını, bir noktada sıkıştığını, farklı formatlar denedikten sonra sınırı aşmak için filmler çektiğini dile getirdi. Zachmann, “Fotoğraf çekenler olarak insanların hayatından çok şeyler alıyor. Ancak bir şey vermiyoruz. İnsanlarda bizlerden karşılık bekliyor. Eskiden internet olmadığı için çektiğim fotoğrafları çıktı alıp onlara gönderiyordum. Çok mutlu oluyorlardı. Seneler sonra gittiğimde gönderdiğim fotoğrafları duvarlarından asılı görüyordum. Böylece insanlar arasında güven oluşuyordu” diye konuştu.
Zachmann, söyleşi sonunda hazırladığı kısa film çalışmasını da katılımcılarla paylaştı.

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde Yarın 28 Ekim 2015 Çarşamba
Merinos AKKM Fuar Alanı A Seminer Salonu
14.00 Panel – Göç Olgusu Işığında Geleceğe Dair Bir Projeksiyon; Trajedi, Çok Kültürlülük, Fotoğraf
Kamil Fırat (Moderatör)
Mehmet Ünal
Osman Demir
Meral Kuru
Gölpark
19.00 BursaFotoFest 2015 Gönüllüleri Sertifika Töreni
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ