GENÇLER BURSA SURLARINI GEZDİ
20 ARALIK 2012
BASIN BÜLTENİ
GENÇLER BURSA SURLARINI GEZDİ
- BURSA KENT KONSEYİ ARKEOLOJİ ÇALIŞMA GRUBU ÜYELERİ TARİHİ BURSA SURLARINI GEZEREK KÖKLÜ KÜLTÜREL MİRASI YERİNDE GÖZLEMLEDİ.
BURSA – Bursa Kent Konseyi Arkeoloji Çalışma Grubu üyeleri, tarihi Bursa olarak bilinen bölgeyi gezerek 2 bin 300 yıllık geçmişi olan surlar hakkında bilinmeyenleri öğrendi.
Bursa Kent Konseyi Arkeoloji Çalışma Grubu üyeleri, gençlerin şehre olan ilgisini artırmak amacıyla tarihi Bursa surlarına gezi düzenledi. Uludağ Üniversitesi Arkeoloj Bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği gezi, Balibey Han önünden başladı. Milattan önce 3. yüzyılda yapıldığı bilinen Bursa surlarının hikayesini yerinde öğrenen üyeler, sırayla Saltanat Kapı’yı, Haraccıoğlu Medresesi’ni ve Dar-ül Kurra’yı, Yer Kapı olarak bilinen Bab-ı Zemin’i, Fetih Kapısı’nı ve Zindan Kapısı’nı gezdi. Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinde son bulan gezide, Arkeolog Fikret Alkan tarafından gençlere tarihi mekanlar hakkında bilgi verildi.
“Bursa surların yapılışı Hannibal’den önce”
Surların toplam uzunluğunun yaklaşık 3,5 kilometre olduğunu söyleyen Fikret Alkan, Saltanat Kapı, Yerkapı (Bab-ı Zemin), Zindan kapı, Fetih kapı, Kaplıca kapı isminde 5 kapısı ve 17 burcu bulunduğunu belirtti. Bursa’nın antik dönem boyunca Bithynia bölgesi içerisinde yer aldığını hatırlatan Alkan, Bursa surlarının MÖ 3. yüzyılda yapıldığının bilindiğini ifade etti. Roma’nın en büyük düşmanı olan Kartaca Kralı Hannibal’in Bithynia’ya sığındığını, burada saygı gören kralın, emrindeki askerlerle birlikte şehir surlarını inşa ettiğinin varsayıldığını dile getiren Alkan, “Şehrin kurucusu I. Prusias, bölgeye kendi adını verdi ve ‘Prusia’ olarak isimlendirildi. Hannibal’in Bursa’ya geldiği tarih milattan önce 186-183, I. Prusias’ın yaşadığı dönem ise milattan önce 232-192 olduğundan aralarında yıl farkı var. Bursa içinde iki sinagogun da bulunması şehir yerleşiminin daha eskilere dayandığını gösterir. Bu veriler, surların yapılışının Hannibal’den önce olması gerektiğini gösteriyor. Surlar, Bizans döneminde Türk akınları dolayısıyla değişik yapılardan getirilen devşirme taşlarla sağlamlaştırıldı” dedi.
Alkan, “1904’te dönemin valisi Reşit Paşa, 1855 depreminden sonra iyice yıkılarak işlevini yitirdiği gerekçesiyle surları yıktırmış. 2008 yılında Osmangazi Belediyesi ve daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenmiştir. Şehrin kuzey kısmı doğal bir yamaç üzerindedir. Güney tarafında savunmanın güçlendirilmesi gerektiğinden iki sıra sur yapılmıştır. Yerkapı kısmında iki sıra suru da görmek mümkündür. Şehrin altında savunma ve erzak depolama amaçlı bir de tünel bulunmaktadır” diye konuştu.
Öte yandan gençler de gezide, Bursa’nın tarihi hakkında bilinmeyenleri öğrenmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, merak ettikleri soruların cevaplarını buldular.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ