GENÇLER ENGELLİ HAKLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

24 ŞUBAT 2011

BASIN BÜLTENİ

GENÇLER ENGELLİ HAKLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
- ‘KADINLARIN ÇOK YÖNLÜ GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ’NİN BURSA’DAKİ 3. TOPLANTISI, ‘ENGELLİ HAKLARI VE ENGELLİLERİN EĞİTİME ERİŞİMİ’ TEMASIYLA BURSA KENT KONSEYİ GENÇLİK MECLİSİ EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI.

BURSA – Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından yürütülen ‘Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi´ Engelli Hakları ve Engellilerin Eğitime Erişimi hakkındaki bilgilendirme toplantısı Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında AÇEV tarafından düzenlenen ‘Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında Bursa’daki 3. toplumu bilgilendirme toplantısı ‘engelli hakları ve engellilerin eğitime erişimi’ temasıyla düzenlendi. Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin ev sahipliğinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki (Merinos AKKM) toplantıya, üniversite öğrencileri, Feriha Uyar Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. AÇEV Sorumlusu Hilal Gençay tarafından ‘engelliliğe ilişkin yaklaşım’ konulu bir sunum yapıldı. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun engelli olduğunu belirten Gençay, gelişmekte olan ülkelerde toplam engelli nüfusun yüzde 2’sinin eğitime erişebildiğini ve Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 12’sinin engelli olduğunu söyledi. Gençay, engelli olan bireylerin haklarının hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.
Engelliler Kültür Sanat Derneği (Ensader) Başkanı Ayhan Zenbilci ise, toplumda yaşayan bireylerin birbirini tanımasının ve birlikte yaşamasının temel amaç olması gerektiğini söyledi. Tüm insanların farklı olduğunu ve bir bütün olarak görülmesi gerektiğini belirten Zenbilci, engellilerin yaşadığı sorunlara değindi. 21. yüzyılda hala engellilere engel olan kaldırımların, basamakların konuşulduğunu anlatan Zenbilci, Bursa’da bile engelli vatandaşların her yeri gezemediğine dikkat çekti. Binaların, eğlence mekanlarının, camilerin hala engellilerin rahat kullanımına yönelik yapılmadığını ifade eden Zenbilci, “Engelliler mecbur kaldıkları yere gitmek zorunda değildir. Engelliler istedikleri her yere gidebilmelidir. Engellilere özel parklar, kafeler neden yapılıyor? Niye engelliler için özel mekanlar yapıyorsunuz da her alanı engellilere uygun hale getirmiyorsunuz? Günümüzde engelli vatandaşların bankamatikleri bile rahat kullanması için düzenlemeler yapılmıyor. Bilinçli bir toplum oluşturulması için tüm sivil toplum kuruluşların ortak yaşam kültürü için çalışmasını öneriyorum” dedi.
Yöneticilerin öncelikle zihinsel engelliler ve aileleri için bir şey yapması gerektiğini kaydeden Zenbilci, daha bilinçli bir nesil yetiştirilmesi, anne ve baba adaylarının daha nikah masasındayken bilinçlendirilmesi, alkollü araç kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Psikolog Özden Şenkoyuncu ise psikolojik destek konusunda dinleyenlere bilgi verdi. Programın sonunda ise Engelliler Meclisi üyeleri tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında engelli vatandaşlara yönelik yaptığı çalışmaların denetlenmesiyle ilgili yapılan çalışma hakkında bilgi verildi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ