GÖNÜLLÜ RESSAMLARIN GÖZÜYLE BURSA’NIN FETHİ

5 NİSAN 2011

BASIN BÜLTENİ

GÖNÜLLÜ RESSAMLARIN GÖZÜYLE BURSA’NIN FETHİ
- BURSA KENT KONSEYİ RESSAMLAR ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN BURSA FETHİ SEBEBİYLE DÜZENLENEN KONFERANS VE RESİM SERGİSİ VATANDAŞLARDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

BURSA – Bursa Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını yürüten Ressamlar Çalışma Grubu tarafından ‘Bursa Fethi’nin yıldönümü münasebetiyle konferans ve resim sergisi düzenlendi.

Bursa Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu tarafından Tayyare Kültür Merkezi’nde ‘Bursa Fetih Törenleri’ konulu konferans düzenlendi. Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin ve çalışma grubu üyeleri katıldı. Ertuğrul Gazi’nin ve Osman Gazi’nin Anadolu topraklarına gelişini, Osmanlı Beyliği’nin kuruluş sürecini anlatan Yıldızalp, “Osman Gazi fetihten önce bugünkü Molla Arap’ta bulunan Balaban Bey Kalesi’nden Bursa’yı kurmaylarıyla seyretti. Fethin zor olacağını düşünerek muhasara altına alınmasını, bunun için bir tane Molla Arap mevkiine, bir tane de aksi istikametteki ve şimdiki Hamza Bey Camisi karşısına birer kale yapılmasını emretti. İki kale bir yılda tamamlandı. Cengaverler bu kalelere yerleşerek Bursa’yı muhasara altına aldı. Bizans’tan yardım gelebilir düşüncesiyle Mudanya Kalesi de fethedildi. Bu şekilde Bursa’nın yakınında Bizans kalesi kalmadı. Bu dönemde Osman Gazi yaşlılığı sebebiyle devlet idaresini oğlu Orhan Gazi’ye bıraktı. Kale içinde yaşayan Bizanslıların erzakları bitmiş, hiçbir yerden yardım da alamıyordu. Tekfur, Orhan Bey’e haber göndererek kaleyi kayıksız şartsız teslim edeceğini açıkladı. Bunun üzerine Orhan Gazi, mahiyetindekilerle Pınarbaşı meydanına otağı kurarak Bursa’yı teslim almaya geldi. 6 Nisan’da Orhangazi, Bursa’ya girmek için Pınarbaşı Kapısı’na geldi ve Ahi Hasan, kalenin burcuna çıkarak Fetih süresini ve Fetih selasını okudu” dedi.

Yıldızalp soruları cevaplandırdı
Bursa’nın fethinin anlatıldığı şiirlerin mehter marşı eşliğinde okunduğu toplantıda, Yazar Yıldızalp dinleyicilerin sorularını da cevapladı. Bizans dönemindeki Bursa’nın kuzey, batı ve doğu kısmındaki dış kısmının çukur olması sebebiyle surların tek sıra ve kalın bir şekilde yapıldığını, güney kısmının ise düz ve tehlikeli olması sebebiyle surların çift yapıldığını hatırlatan Yıldızalp, “Bugün Bursa Kalesi denilince hemen Hisar Kapı gösterilir. Oysa Hisar Kapı çevresi tek surdur. Fakat Yer Kapı, Pınarbaşı Kapı, Zindan Kapı çift surdur. Kapıları da çifttir. Yok olan kapılar son dönemde belediyelerin girişimleriyle gün yüzüne çıkarılıyor. Ancak gün yüzüne çıkarılan kapıların iç kapı mı? Dış kapı mı? Olduğu belirtilmiyor. Yer Kapı aslında bir iç kapıdır. Belediyelerimiz kale kapılarını gün yüzüne çıkarırken kapının iç kapı mı, dış kapı mı olduğunu levhalarda belirtmesini isterim. Şuanda üzerinde çalışılan Zindan Kapı da çift kapıdır. Alaattinbey Mahallesi’ndeki yer Zindan Kapı’nın iç kapısıdır. Oradan Alacahırka’ya doğru giderken evlerin istimlak edilmesiyle büyük bir meydan ortaya çıkarıldı. İşte o meydan dönemin zindanlarıydı. Oradan Cilimboz Deresi’ne indiğiniz zaman alt tarafında da dış kapı bulunur” diye konuştu.
SGK binasının yıkılmasıyla ortaya çıkan alanda tarihi yapı olup olmadığı sorusunu da cevaplandıran Yıldızalp, “Orada eski bir sur veya kale yoktur. Yıkılan yerin yarısında Yağcı Cemal Bey’in köşkü bulunuyordu. Bir buçuk kat merdivenlerle çıkılırdı. Sonrasında zemin vardı. Dışı tahta kaplı bir köşktü. Atatürk, Bursa’ya geldiğinde bu köşkte de kalmış. 1940 yılından sonra orası Bursa’nın doğumevi olmuş. Arkada görülen yerler ise, abur cubur şeyleri koyabilmek için depo olarak kullanılmış. Yukarıya doğru olan diğer yarısında da Dilek Sineması’nı çalıştıran Sabri Pozan adlı işadamının villası vardı” dedi.
Konferansın ardından ise Cemal Nadir Güler Sanat Galerisi’nde ‘Bursalı Fetih’ konulu resim sergisi izlenime açıldı. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala tarafından kurdelenin kesilmesiyle ziyaret açılan sergide, 31 amatör sanatçının toplam 37 eseri bulunuyor. Sergi 9 Nisan tarihine kadar izlenime açık kalacak.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ