GÜNDEM KADINA DUYARLI BÜTÇELEME
28 NİSAN 2011
BASIN BÜLTENİ
GÜNDEM ‘KADINA DUYARLI BÜTÇELEME’
- TÜRKİYE EKONOMİK VE SOSYAL ETÜDLER VAKFI (TESEV) TARAFINDAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DEMOKRASİ FONU (UNDEF) VE İSVEÇLİ KALKINMA ÖRGÜTÜ OLOF PALME INTERNATIONAL İŞBİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN ‘YEREL VE MERKEZİ BÜTÇELERİN İZLENMESİ AKTİF YURTTAŞLIKLA GÜÇLENDİRİLMESİ’ PROJESİ BURSA KENT KONSEYİ’NDE DEĞERLENDİRİLDİ.
BURSA – TESEV tarafından Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu (UNDEF) ve İsveçli kalkınma örgütü Olof Palme International işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Yerel ve Merkezi Bütçelerin İzlenmesi Aktif Yurttaşlıkla Güçlendirilmesi’ projesi hakkında Bursa Kent Konseyi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bursa Kent Konseyi ofislerinde düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Türkiye’nin en güçlü kent konseyi konumuna geldiklerini söyledi. Türkiye’ye örnek bir kurumsal yapı halinde çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Pala, 21 ayda yaklaşık bin 500 adet etkinlik yapıldığını hatırlattı. Bursa Kent Konseyi’nin Türkiye’ye ve dünyaya örnek çalışmalar yapmaya devam edeceğini kaydeden Pala, Türkiye’nin birçok noktasında kent konseylerinin aktif olmamasına rağmen, Bursa Kent Konseyi’nin nasıl olunması gerektiğini gösterdiğini anlattı. Herkese ve her kesime hitap ederek toplumsal denge çizgisi anlayışıyla çalıştıklarını vurgulayan Pala, “TESEV, ülkemizin önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Demokrasinin gelişmesi noktasında her çalışmanın arkasındayız ve destekliyoruz. Özgürlüklerin, insan haklarının her zaman arkasındayız” dedi.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) İyi Yönetişim Programı Direktörü Fikret Toksöz, 4-5 ay önce Tiflis’e gittiğini belirterek şunları anlattı;
“Tiflis Belediyesi, bir vatandaş forumu ve büyükşehir oluşturmak istiyordu. Bu kapsamda Amsterdam’da araştırmalar yapmışlar. Bende, ‘Siz Avrupa’da araştırma yapmayı boş verin. Türkiye’ye gelin. Bunun en iyi örneği Bursa’da var. Bursa ve Tiflis’i kardeş şehir yapalım. Hem büyükşehir nasıl olunur, hem de vatandaşlık forumu nasıl oluşturulur, görürsünüz’ dedim. Türkiye’nin artık ekonomik gücünden çok, demokrasi alanında ağırlığı var. Bu ağırlığı her tarafa götürmek gerekir. Bizler de bunu için uğraşıyoruz” diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi ile uzun yıllardır ortak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Toksöz, “Sosyal politika ve kadına duyarlı bütçeleme açısından Türkiye’de model oluşturmaya çalışıyoruz. Bu model için Diyarbakır, Bursa, İzmit, Sakarya ve Edirne’den oluşan 5 şehri seçtik. Bunların deneylerinden yaralanmak istiyoruz. Sosyal bütçe, dünyada büyük önem kazandı. Küreselleşme sonucu yoksulluk tüm ülkelerin en büyük sorunu oldu. Türkiye ise sosyal politikalar konusunda ciddi adımlar attı. Şimdi sevinçle görüyoruz ki beyannamelerini açıklayan partiler bu konuda ciddi çalışmalar hazırlıyor. Ancak bütçelerin yapılması izlenmedikten sonra düzeltilme imkanı da yoktur. Onun için kent konseyleri bu sosyal bütçeleri izlemelidir” diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin ise, “TESEV’in, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi konusundaki çalışmaları takdire şayan bir şekilde izlenmektedir. Bursa Kent Konseyi ile TESEV arasında geçmişten gelen bir işbirliği vardır. Bu noktada TESEV yaptığı çalışmalarda Bursa Kent Konseyi’ni ortak bir payda olarak görmektedir. Çünkü kent konseyleri demokrasinin güçlenmesinde en önemli araçlardan biri haline gelmiştir. Kanuni bir dayanak kazanmasının ardından ülkemizde en yaygın demokrasi geliştirme platformu olmuştur” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından proje kapsamında Türkiye’ye gelen Kadına Duyarlı Bütçeleme Uzmanı Dr. Elisabeth Klatzer bir sunum yaptı. Kadına duyarlı bütçelemenin ekonomik büyümenin önemli bir unsuru olduğunu ifade eden Klatzer, AB çapında yapılan araştırmaların kadına duyarlı bütçelemenin yüzde 15-30 arasında büyüme etkisi olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Kadına duyarlı bütçelemenin sadece cinsiyet eşitliği için değil, genel büyüme için de önemli olduğunu söyleyen Klatzer, dünya genelinde kadına duyarlı bütçeleme konusunda yapılan çalışmalar hakkında örnekler verdi.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker’in ‘Yerel yönetimlerde bütçeyi izleme rehberi’ konulu bir sunum yaptığı toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Cavit Çalı, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hüseyin Koçak, şube müdürleri ve Kadın Meclisi üyeleri de katıldı. Toplantı sonunda Dr. Elisabeth Klatzer, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala’dan Engelliler ve Çocuk Meclisi çalışmaları hakkında bilgiler aldı.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ