İŞ SAĞLIĞINDAKİ SON DURUM VE KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER KENT KONSEYİ GÜNDEMİNDE
23 OCAK 2014
BASIN BÜLTENİ
İŞ SAĞLIĞINDAKİ SON DURUM VE KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER KENT KONSEYİ GÜNDEMİNDE
- BURSA KENT KONSEYİ (BKK) İŞ HAYATI ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN ‘TORBA KANUNDA İŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER İLE MECLİSTE GÖRÜŞÜLMEKTE OLAN İSG HAKKINDA GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİN OLUŞTURULMASI’ KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ.
BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) İş Hayatı Çalışma Grubu tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanları ile işyeri hekimlerine yönelik ‘Torba kanunda iş sağlığı konusunda yapılan değişiklikler ile Mecliste görüşülmekte olan İş İSG hakkında görüş ve önerilerin oluşturulması’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
BKK İş Hayatı Çalışma Grubu tarafından Kent Konseyi Koza Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, BKK gönüllüleri, İSG uzmanları ve işyeri hekimleri katıldı. BKK İş Hayatı Çalışma Grubu Temsilcisi İnşaat Mühendisi A Sınıfı İG Uzmanı Hülya Erdoğan, çalışma grubunun çalışanları, işverenleri, iş yeri hekimlerini, İSG uzmanlarını kapsadığını söyledi. Torba kanunun iş sağlığı güvenliğine getirmiş olduğu değişiklikler ile mecliste görüşülen İSG’yi gündemlerine aldıklarını anlatan Erdoğan, kanun oluşurken tavsiyelerde bulunduklarını ve bir kısmının kabul edildiğini hatırlatarak çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi. 2014 yılında ülke olarak bazı acı iş kazaları geçirdiklerini belirten Erdoğan, “En çok ölümlü iş kazaları inşaat ve maden sektörlerinde yaşanıyor. 2014 yılında 236’sı yüksekten düşerek, 78’i göçüklerde, 35’i elektrik çarpması, 22’si trafik servislerde olmak üzere toplam 423 kişi hayatını kaybetmiş. Maden sektöründe ise 2’si düşme, 38’i göçme, 2’si elektrik çarpması, 7’si trafik servisler, 322’si zehirlenme ve boğulma olmak üzere toplam 386 kişi hayatını kaybetmiş. Tarım sektöründe 326 kişi hayatını kaybetmiş. İş kazasına bağlı en az ölüm ise iletişim ve bankacılık sektöründe olmuştur. Genel toplam 1886 kişi hayatını kaybetmiş. Trafik servislerine baktığımızda toplamda 421 kişi vefat ediyor. Risk değerlendirmelerinde bu noktayı göz ardı etmemeliyiz. Bu rakamlar iş sağlığının ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” dedi.
En çok 28-50 yaş aralığının iş kazalarına uğradığına dikkat çeken Erdoğan, 2014 yılında 427 kişiyle en çok Mayıs ayında iş kazasının yaşadığını belirtti. Erdoğan, BKK İş Hayatı Çalışma Grubu’nun bu tarz bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğini söyledi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mesut Toraman ise, ev hanımından, ilkokuldaki çocuğa, çalışandan işverene kadar herkesin iş sağlığı güvenliği kültürünü alması gerektiğini dile getirdi. Bu kültürün oluşmaması sonucu meydana gelen iş kazalarından toplumun tamamının sorumlu olduğunu vurgulayan Toraman, iş güvenliğinin çalışma hayatının temel konusu olduğunu ifade etti. İstatistiklere göre iş kazasında yüzlerce kişi vefat ederken, iş hastalıklarına bağlı ölümlerin 5’i geçmediğine dikkat çeken Toraman, Türkiye’de henüz meslek hastalığı tanısının konulamadığını söyledi. Eylül ayında torba kanundaki değişiklikler, iş hayatına etkileri ve sıkıntılar hakkında bilgi veren Toraman, toplantının sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ