İSLAMDA DİN HÜRRİYETİ KONSEYDE KONUŞULDU
21 KASIM 2011
BASIN BÜLTENİ
‘İSLAM’DA DİN HÜRRİYETİ’ KONSEYDE KONUŞULDU
- BURSA KENT KONSEYİ ÇEKİRGE ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU ÜYESİ DOÇ. DR. HALİL ALTUNTAŞ’IN KONUŞMACI OLARAK KATILTIĞI “İSLAMDA DİN HÜRRİYETİ” ADLI SEMİNER DÜZENLENDİ.
BURSA – Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “İslam’da Din hürriyeti” adlı seminerde konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. Halil Altuntaş, din hürriyeti kavramının Müslümanların genlerine işlemiş bir kavram olduğunu ifade etti.
Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi M. Necati Şahin’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, kısa zamanda Türkiye’nin en çok çalışan ve en aktif kent konseyi olduklarını söyledi. Bu noktaya gelinmesinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin büyük katkılarının olduğunu belirten Başkan Pala, demokrasi kültürünün gelişmesinde kent konseylerinin önem taşıdığını ifade etti. Katılımcılara ve sivil toplum kuruluşlarına katkı sağlayan bir yapının oluşturulması gerektiğini dile getiren Başkan Pala, “Bursa olarak bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bursa Kent Konseyi, 33 ayrı çalışma grubu ve 4 ayrı meclisi ile herkese ve her kesime düşüncelerini ifade etme imkanı vermektedir. Toplumsal denge çizgisini de gözetmemiz sonucunda Bursa Kent Konseyi tüm kesimler tarafından kabullenilmiştir. Aldığımız bu güçle Bursa’yı ilgilendiren tüm konuları ele alıyoruz. Önümüzdeki günlerde İstanbul-İzmir otoyolunu, Bursa’nın deprem gerçeğini masaya yatıracağız. Bugün de Çekirge Çalışma Grubumuzun güzel etkinliklerinden birisini gerçekleştiriyoruz. Seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Halil Altuntaş’a teşekkür ediyorum” dedi.
“İslam’da din hürriyeti’ adlı seminerin konuşmacısı olan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. Halil Altuntaş, insan hakları söylentileri altında insan haklarının en çok modern zamanlarda çiğnendiğini anlattı. Dünya modernizmi yaşadıkça insanların daha fazla zulüm gördüğünü belirten Doç. Dr. Altuntaş, “Afrika’da öteden beri zulüm vardı. Ancak dünya global hale gelince en ücra köşedeki zulüm her yerde duyulur hale geldi. İnsan haklarının temel konularından bir tanesi de din hürriyetidir. İnsan hürriyetinin olmadığı yerde eşyadır. Zayıflık ve güçsüzlük, hürriyetsizlikle öz kardeştir. İslam dünyasının, batı dünyası karşısında yaşadığı hal, resmi adı ne olursa olsun bence esarettir” diye konuştu.
İslam kültüründe din hürriyetinin doğal olduğunu, bu yüzden kaynaklarda bu tabirin görülemeyeceğini kaydeden Altuntaş, “Müslümanlıkta, din hürriyeti kavramını öylesine genlerine sindirmiştir ki bunu kaleme almaya bile gerek görmemiştir. Kavram zaten batı kaynaklıdır. Evvela onlarda din hürriyeti gündeme gelmiştir. Çünkü din noktasında zulüm yapan batılılardır. Batı dünyasında insanların artık din dolayısıyla zulüm görmemesi gerektiğini düşünenler, bu kavramı ortaya atmıştır. Kur’an, başka din üzerine yaşayanlara geniş hürriyetler tanımaktadır. Buna rağmen batılılar, ‘Müslümanlık, kendi varlığını kabul ettirmek için zora başvuran bir din’ gözlüğünden bakmaktadır. Bu düşünce hala sistematik olarak dünya genelinde hakim kılınmaya çalışılmaktadır” dedi.
Dünya’nın herkes için yaratıldığını, hiç kimsenin zorla insanları Müslüman yapmak gibi bir görevi olmadığını söyleyen Altuntaş, Müslümanların İslamiyet’e karşı büyük bir özgüven duyduğu için buna ihtiyaç duymadığını dile getirdi. Konuşmanın ardından Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ve Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi M. Necati Şahin, günün anısına Doç. Dr. Halil Altuntaş’a plaket verdi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ