İSTANBUL-BURSA-İZMİR OTOYOLU VE BURSAYA ETKİLERİ
22 ARALIK 2011
BASIN DUYURUSU
Bursa Kent Konseyi tarafından 02 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirilen “İstanbul - Bursa - İzmir Otoyolu ve Bursa’ya Etkileri” Bursa Konuşuyor toplantısı sonucunda çıkan maddeler Başbakanlığa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Karayolları Genel Müdürlüğü’,ne Bursa Valiliği’ne ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne aşağıdaki yazı Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala imzası ile gönderilmiştir.
“Bursa Kent Konseyi, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesinde belirtilen hedefler doğrultusunda, halkın yönetime katılımını sağlayacak mekanizmaları geliştiren, halkın kendi sorunlarına sahip çıkmasını özendiren, yönetişim eksenli katılımcı demokrasiyi esas alan ve sivil toplumu önceleyen bir oluşumdur.
Kent Konseyi’nin temel görevlerinden birisi de; kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasına katkı sağlamaktır.
Bu kapsamda, kentin öncelikli sorunlarının ve kente yönelik yatırımların katılımcı bir platformda tartışılarak karar alma mekanizmalarına önerilerde bulunulması amacıyla, Bursa Kent Konseyi, 2 Aralık 2011 tarihinde ‘İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve Bursa’ya Etkileri’ gündemiyle ‘toplanmıştır.
Toplantıda, mevcut otoyol güzergahından etkilenecek olan, ilçelerin belediye başkanları, akademik oda ve özellikle ziraat oda başkanları, muhtarları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri söz alıp konuyla ilgili görüşlerini beyan etmişlerdir. Bursa’yı yakından ilgilendiren otoyol konusunda yapılan bu toplantı, yoğun bir katılımla gerçekleşmiş ve katılımcılar aşağıda belirtilen konulara dikkat çekmişlerdir:
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi, yalnızca ülkemizin değil dünyanın da en büyük projeleri arasında yer almaktadır. Böylesine büyük bir projeyi hayata geçirecek olmaktan dolayı ülkemiz adına gurur duymaktayız. Bu otoyol yapılırken halkın sağlık ve geleceğini düşünmek gerektiği, bu meseleye Bursa’nın değil Türkiye’nin meselesi olarak bakılmasının daha doğru olacağı hatırlatılmıştır.
Üç şehri ilgilendiren onlarca ilçenin kaderini yeniden şekillendirecek olan 421km’lik bu otoyolun 135 km’si Bursa il sınırları içerisinde bulunmakta, Orhangazi-Gemlik-Mustafakemalpaşa-Karacabey ilçelerini etkilemektedir. Otoyol için tespit edilen son güzergahın Bursa sınırları içerisinde ki bölümünde değişiklik yapılması bir zarurettir.
Çünkü;
1. Mustafakemalpaşa ve Karacabey bölgesinin tarım, hayvancılık ve tarımsal sanayi ile kalkınmayı benimsediği, otoyolun bu güzergahtan geçmesi halinde tahminen Karacabey’in 11, Mustafakemalpaşa’nın 6, ve Susurluk’un birkaç köyünün verimli arazilerinin olumsuz etkileneceği, bu bağlamda; tarımı, tarımsal sanayiyi ve hayvancılığı etkileyecek böyle bir kararın, gelecek nesillerin vebalini üstümüze almak olacağını vurgulamıştır.
2. Hattın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovasından geçmesi, bu ovaların tüm drenaj sisteminin yenilenmesini, tüm kullanım şeklinin değiştirilmesini gerektireceği gibi iki ovanın ortasından geçen bir otoyolun 5.000 meyve ağacının da kesilmesine sebep olacağı tespiti yapılmıştır.
3. Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde yaşayan insanların %99 unun geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı, bu bölgenin verimli arazi açısından Türkiye’de 5.sırada yer aldığı, otoyolun bu güzergahtan geçmesi halinde 8.000 dekar 1.sınıf tarım arazisinin yok olacağına dikkat çekilmiştir. Dünya nüfusu hızla artarken, tarım arazilerinin yok edilmemesi gerektiği ve sürdürülebilir üretim için sürdürülebilir çevre gerektiğine dikkat çekilmiştir.
4. Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde 15 tarım fabrikası bulunduğu, otoyol kenarında bulunan bir fabrikanın ürünlerine talep gelmeyeceği varsayımı ile bu ürünlerin ihraç edilemeyeceği ve bu durumda ihracatın etkileneceğinin düşünülmesi gerektiği söylenmiştir.
5. Bölgenin deprem kuşağında yer aldığı, 1964 de meydana gelen depremde o bölgede bulunan Göynü köyünün yerle bir olduğunu, böyle bir bölgeden geçecek bir otoyolun ne kadar doğru olacağının yeniden düşünülmesi gerektiği vurgulanmış, ayrıca otoyolun geçmesi düşünülen Bursa güzergahının taşkın alanı olduğu hatırlatılmıştır.
6. Mevcut proje güzergahının Orhangazi’den geçecek bölümünde asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu, otoyol nedeniyle yok olacağı ileri sürülmüştür.
7. Mevcut güzergahta kullanılacak dolgu için 32 taş ocağı açılması gerektiği, bu nedenle Yeniköy ve Üzeyir bölgesinin bu durumdan olumsuz etkileneceği ve bu şekilde Orhangazi ovasının korunamayacağı vurgulanmıştır.
8. Otoyol’un Orhangazi’den geçecek bölümünün, dağ kısmından geçmesi gerektiği ancak mutlaka ovadan geçecekse de viyadük ile geçilmesi gerektiği belirtilmiştir.
9. Bu güzergâh değerlendirilirken Gemlik’ten geçecek kısma dikkat çekilerek, burada yılda 2040 ton zeytin üretildiğinin önemsenmesi gerektiği belirtilerek, ayrıca Gemlik geçişinin fay hattının üzerinde bulunduğu hatırlatılmıştır.
10. Güneyden geçmesi önerilen yolun tek dezavantajının yapılabilirliğinin zor olması olduğunu ancak hat üzerinde tarımsal alanın olmayışının, dolgu olmayacağı için maliyetlerin düşeceğinin ve RAMSAR Alanı’na da yaklaşmayacağının önemli kazançlar olacağını vurgulamıştır.
11. Yabancı ülkelerde otoyolların genelde şehrin dışına ve dağın yamaçlarına yapıldığı belirtilerek, otoyol yaparken de çevrenin korunabileceğinden bahsedilmiş ve bu sebeplerle RAMSAR alanının altından, güneyden geçecek rotanın uygun olacağı ifade edilmiştir.
12. Yurtdışında otoyolların dağ kenarlarına yapıldığı, düz arazide otoyola rastlamanın mümkün olmadığını daha fazla masraf yapılsa da; tarım arazisine zarar vermemenin önem taşıdığı, eğer mutlaka düz ovadan geçmesi gerekiyor ise tarım alanlarına en az zararın verilmesi için kazıklı yol sistemi kullanılması gerektiği belirtilmiştir.
Bütün bu değerlendirmeler sonucunda Bursa kamuoyu; İstanbul-Bursa-İzmir otoyol güzergahının, bazı tadilatlarla Uluabat’ın güneyine, yani eski rotasına alınmasının daha doğru olacağını düşünmektedir.
Bursa kamuoyu tarafından yakından takip edilen İstanbul-Bursa-İzmir otoyol projesi ile ilgili Bursa Kent Konseyi tarafından yapılan toplantı çıktılarını sizlerle paylaşmak Bursa Kent Konseyi’nin hem sorumluluğu, hem görevidir.
Bursa kamuoyunun hassasiyetinin dikkate alınacağı inancıyla konuyu bilgilerinize sunarız.
BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞI
İLETİŞİM VE ORGANİZASYON OFİSİ