İSTANBULUN FETHİNDE BURSALILAR

29 MAYIS 2011

BASIN BÜLTENİ

İSTANBULUN FETHİNDE BURSALILAR
- BURSA KENT KONSEYİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN ‘İSTANBUL’UN FETHİNDE BURSALILAR’ KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

BURSA – Bursa Kent Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu tarafından ‘İstanbul Fethinde Bursalılar’ konusu gündeme taşındı.

Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Bursalı tarihseverler yoğun ilgi gösterdi. Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan, İstanbul’un fethi ile dünyada yeni bir devrin başladığını hatırlattı. İstanbul’un fethinin dünya, Türk ve İslam tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yandayan, fetihte Bursalı komutanların ve alimlerin büyük rol oynadığını dile getirdi.
Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu üyesi Erhan Yıldızalp ise İstanbul’un kuruluşu ve fethi hakkında bilgi verdi. İlk İstanbul şehrinin kurulduğu Anadolu yakasının 1330 yılında Palekanon Savaşı ile Orhangazi tarafından fethedildiğini söyleyen Yıldızalp, sırasıyla Murad Hüdavendigar’ın ve Yıldırım Beyazıd’ın da İstanbul’u fetih girişimlerinde bulunduğunu fakat olumlu sonuçlanmadığını söyledi. 1453 yılında Bursa’nın fetih günü olan 6 Nisan sabahı Fatih Sultan Mehmed’in ordularına hücum emri verdiğini anlatan Yıldızalp, 29 Mayıs 1453 sabahında İstanbul’un fethedildiğini söyledi. Ayrıca Yıldızalp, “İstanbul’un fethinde Bursalılar büyük rol oynamışlardır. En tanınanlarından biride Uluabatlı Hasan’dır. 1428 yılında Bursa´nın Uluabat köyünde doğmuştur. Fatih Sultan Mehmed´in kumandasında asker olarak İstanbul kuşatmasına katılmıştır. 1453 yılındaki büyük taarruz sırasında İstanbul surları üzerine ilk Türk sancağını dikerken şehit düşmüştür ve daha nice Uluabatlı Hasan gibi kahramanlar fetih sırasında rol oynamıştır” dedi.
Ayrıca Turgut Tüfekçibaşı, Yücel İpek, Nuran Bağlamaç ve Dr. Galip Uzunca okuduklarını şiirler ile programa renk kattı.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ