KADINLAR GÜNܒNDE ‘EĞİTİMDE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ’ KONUŞULDU

09 MART 2014

BASIN BÜLTENİ

KADINLAR GÜNÜ’NDE ‘EĞİTİMDE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ’ KONUŞULDU
- BKK KADIN MECLİSİ’NİN, TÜRK ÜNİVERSİTELİ KADINLAR DERNEĞİ (TÜKD) BURSA ŞUBESİ İLE ‘8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’ DOLAYISIYLA DÜZENLEDİĞİ PROGRAMDA, EĞİTİMDE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ KONUŞULDU.
- BKK BAŞKANI PALA; “KADIN, İNSANLIK DEMEKTİR”

BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) Kadın Meclisi tarafından ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ münasebetiyle düzenlenen panelde, eğitimde cinsiyet eşitliği konuşuldu.

BKK Kadın Meclisi’nin, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Bursa Şubesi ile ortaklaşa düzenlediği programa, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, BKK Başkanı Semih Pala, BKK Kadın Meclisi üyeleri, kadına yönelik sevil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kadın muhtarlar katıldı. BKK Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, tüm kadınların ‘Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, kadınların daha iyi imkanlara kavuşmasını diledi.

BKK Başkanı Semih Pala ise, Türkiye’nin en güçlü ve en aktif kent konseyinin gönüllüleriyle birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kadının, insanlığı geleceği olduğunu belirten Pala, sağlam ve güçlü bir kadının iyi bir insanlık anlamına geldiğini ifade etti. İnsanın hayatında ilk bilgileri annesinden aldığını dile getiren Pala, “Kadınlara önem vermemek büyük hatadır. Kadınların eğitimleri, sosyal hakları, yaşam şekilleri, geleceğe bakışları, topluma ve insanlığa vereceği katkı önemlidir. Kadın, insanlık demektir. Bu yüzden kadınlar her bakımdan güçlü olmalıdır. Bunun için gerekli ortamlar oluşturulmalıdır. BKK olarak elimizden gelen desteği kadınlarımıza veriyoruz” dedi.

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ise, kadınları sadece bir günle sınırlamanın, hatırlamanın veya değer vermenin doğru olmadığını ifade etti. Birçok dertle uğraşan ve hayat mücadelesi veren kadınların sıkıntılarını toplumun konuşması gerektiğini anlatan Avcı, “Daha ileriye ulaşmak için yapacaklarımızın bilimsel ölçüde değerlendirilmesinde fayda var. Toplumumun yarısını oluşturan kadınlarımızın, hayat içerisindeki payının artırılması hepimizin ortak sorumluluğudur. Kadınlara eşit fırsatlar vermedikçe barış ve refahın sağlamayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Programında panel kısmında moderatörlüğünü üstlenen TÜKD Bursa Şube Başkanı Avukat Hüsniye Altın Yeşil, 8 Mart’ın, kadınların eşit işe eşit ücret, günde 8 saat ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında Newyork’ta başlattıkları mücadelelerinde yanarak can verdikleri gün olduğunu hatırlattı. Yeşil, günümüzde 8 Martların, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması, kadına yönelik şiddetin son verilmesinin istendiği ve kadın meselelerine çözüm önerilerinin dile getirildiği gün olduğunu belirtti. Dünya nüfusunun yarısını ve yeryüzündeki toplam iş gücünün üçte ikisini oluşturan kadınların dünya gelirinin sadece yüzde 10’unu aldığına dikkat çeken Yeşil, Türkiye’de de durumun farklı olmadığını, her üç kadından ikisinin aile içi şiddet gördüğünü aktardı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asude Bilgin, cinsiyet rollerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi. Kadın rolünün daha çok edilgen olduğunu kaydeden Bilgin, bunu içinde yaşadığımız kültürel çevrenin aktardığını söyledi. Zaman ilerledikçe kadının rolünün de değiştiğini, tüketici özelliğiyle ekonomide önemli bir güç olduğunun anlaşıldığını belirten Bilgin, reklamların kadınlara yöneldiğini dile getirdi. Eğitimin önemli olduğunu anlatan Bilgin, eğitim vatandaşlar arasında eşit dağıtılması gerektiğini söyledi. Bilgin, günümüzde eğitim fırsatlarından kadın ve kız çocuklarının erkeklere oranla az yararlandığını kaydetti.

UÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aynur Oksal, eğitimde fırsat eşitliğinin hem var, hem de yok denilebileceğini belirtti. Kadın ve erkek arasındaki değerlendirmelerde kültürlerin etkili olduğunu dile getiren Bilgin, “Her kültürde kadına ve erkeğe bakış açısı değişebiliyor. Türkiye’de aynı toplum içinde farklı toplumsal kesimlerde beklentilerin kısmen değişebildiğini görüyoruz. Özünde ortak noktalar var. Tüm sıkıntı, tüm alanlarda toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Kadınların, erkeklerle eşit olmadığının düşünüldüğü toplumlarda eşitleme olasılığı çok düşüktür. Ne kadar anlaşmalarla güvence altına alınsa da normlar daha etkilidir. Eğitim çok önemlidir. Özellikle eğitimde eşitsizlikten bahsediyorsak bunu oluşturan da biziz. Kadına bakış açısını değiştirecek olan eğitimli annelerdir. Eğitimden ne kadar uzaklaşırsak, kadınların özgürlüklerini de almış oluruz” dedi.

Panelin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Programın sonunda BKK Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ