KANSER TEDAVİSİNDE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu tarafından ‘Kanser Haftası’ nedeniyle düzenlenen ‘Kanser Tedavisinde Son Gelişmeler’ başlıklı seminer, Bursalılar’ı kanser konusunda bilinçlendirdi.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, konseyin Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı güçle çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, 1 – 7 Nisan Kanser Haftası sebebiyle kanser ve tedavisi hakkında yaşanan gelişmeleri vatandaşların bilgisine sunduklarını kaydetti.
“Gençlerimizi sigaradan uzak tutmalıyız”
Bursa’da onkoloji anlamında ciddi çalışmaların yapıldığına değinen Acıbadem Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaya Aksoy, Bursa’nın bu konuda çok şanslı bir kent durumuna geldiğini ve kanser tedavisinde erken teşhisin çok etkili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aksoy, Türkiye’de akciğer kanserinin çok yaygın olduğunu ifade ederek, “Akciğer kanserini takiben kadınlarda meme kanseri, erkeklerde de prostat kanseri sıklıkla görülmektedir. Bunların erken tedavisi çok önemlidir. Kadınlar memelerini kontrol ederek, erkekler de 40 yaşından sonra tuvalet durumlarında yaşanan değişikliğe dikkat ederek doktor kontrolü yaptırabilmekte ve erken teşhise imkan vermektedirler. Bunun yanı sıra gençlerin sigara alışkanlığından mutlaka kurtulmaları için çalışmalarımızı yapmalıyız. Mümkün olduğunca sigara içme alışkanlığından vazgeçilmelidir” diye konuştu.
Kanser türlerini anlattılar
Sigaranın akciğer kanserine yüzde 90, diğer kanser türlerine de yüzde 50 oranında etken olduğu belirtilen seminerde, Acıbadem Hastanesi doktorlarından Medikal Onkolog Prof. Dr. Ahmet Özet ‘Akciğer Kanserleri’ ve Medikal Onkolog Doç. Dr. Bülent Orhan ‘Kanserde Hedefe Yönelik Tedaviler’, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Şamlı da ‘Prostat Kanserleri’ konularında; Bursa Omena Meme ve Guatr Cerrahi Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Yılmaz ‘Cilt Kanserleri’ ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil ‘Meme Kanseri' konularında sunumlar yaptı.
Uzun süre geçmeyen yaralara dikkat
Op. Dr. Cem Yılmaz, cilt kanserine fotoğraflı örnekler verdiği sunumunda ciltte görülen ve 10 günde geçmeyen yaralar için vatandaşların mutlaka doktora görünmeleri gerektiğini belirtti. Yılmaz, erken fark edildiğinde hastalığın basitce tedavi edildiğine işaret etti.
“Makromasti bir hastalık”
Op. Dr. Ceyhun İrgil ise halk arasında sıklıkla kullanılan “Bu yaşta bıçak altına yatma” yanılgısının insanların yaşamını etkilediğini belirterek, son 10 yıldır üzerinde yoğunlukla çalışılan ‘Onkoplastik Meme Cerrahisi’ konusuna açıklık getirdi. Dev meme hastalığı olarak bilinen ‘makromasti’nin artık bir estetik sorun değil hastalık olarak kabul edildiğini vurgulayan İrgil, özellikle kadınların sağlıklı bir yaşam sürmek için konuya hassasiyetle yaklaşmaları ve doktora gitmeleri gerektiğini belirtti.
Sunumların ardından katılımcılar merak ettikleri soruları uzmanlarına sorarak bilgilerini pekiştirdiler. Seminerin sonunda Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi de olan Op. Dr. Ceyhun İrgil ile tüm konuşmacılara verdikleri önemli bilgilerden dolayı şilt takdim etti.