KONUŞAMADIĞIMIZ TÜRKÇEYE KENT KONSEYİNDE DİKKAT ÇEKİLDİ
12 ŞUBAT 2015
BASIN BÜLTENİ
‘KONUŞAMADIĞIMIZ TÜRKÇE’YE KENT KONSEYİ’NDE DİKKAT ÇEKİLDİ
- BKK KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN HAZIRLANAN KÜLTÜR SANAT HAFTASI’NIN DÖRDÜNCÜ GÜNÜNDE ÇİNİ SANATI UYGULAMALI ANLATILIRKEN, NAHT USTASI AVNİ İNCİ İSE ‘KONUŞAMADIĞIMIZ TÜRKÇE’ KONUSUNDA BİLGİ VERDİ.
BURSA - Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen ‘Kültür Sanat Haftası’ kapsamında çini sanatı, meraklılarına uygulamalı anlatılırken, Avni İnci tarafından Türkçe’nin unutulan yüzü anlatıldı.
BKK Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun hazırladığı Kültür Sanat Haftası, Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’ndeki sürüyor. Programın dördüncü gününde Çini sanatı, Beyhan Kavasoğlu ve Hanife Hira tarafından uygulamalı ilgi duyanlara gösterildi. Programın ikinci bölümünde ise Türk Dili ve Edebiyatı emekli öğretmeni ve Naht Ustası Avni İnci tarafından ‘Konuşamadığımız Türkçe’ konulu panel verildi. Sanatseverlerin ilgi gösterdiği panelde, İnci, dil ve insan ilişkisini, dilin kullanımında ortaya çıkan bozukluklar, arı dili olur mu? neler yapılabilir konularında bilgi verdi. Duygu ve düşüncelerin başkalarına aktarımında araç olarak kullanılan dilin insan hayatında önemli yeri olduğunu anlatan İnci, her dilin kendi kuralları olduğunu, kurallarına uyulduğu oranda da geliştiğini belirtti.
“Türkçe batılı kelimeler akınıyla karşı karşıyadır”
Türkçe’nin asırlarca birçok dille münasebeti olduğuna dikkat çeken İnci, Türkçe’ye Osmanlı döneminde de Avrupa dillerinden kelimeler girdiğini, ancak bunların tabii sınırlar içerisinde kaldığını, başta denizcilik ve balıkçılık konularında Fransızca, İtalyanca ve Yunanca kelimelerin girdiğini ifade etti. Dilin yozlaşmasına ve sahip çıkılmasına uygun örnek fotoğraflar gösteren İnci, “Cumhuriyet döneminde batı dillerin tesiri gittikçe artmıştır. Bugün ise Türkçe dikkat çekecek derecede batılı kelimeler akınıyla karşı karşıyadır. Fransa’da işyerine yabancı isim verilince uyarılıyor. İsrail’de hapis cezasına varan kararlar çıkıyor. Bizde ise cılız kararlar var. Aslında Türkçe’yi koruma altına alan kanunlarımız var. Ama ne yazık ki uygulanmıyor. Ülkemizde üretilen birçok ürün yabancı isimle piyasaya sürülüyor. Niçin kendi elimizde başkalarının reklamını yapıyoruz?” dedi.
“Yanlışlıklar sonucu bir iki nesil sonra Türkçeye bay bay denecektir”
Türkçe’nin korunması konusunda kurumların, yetkililerin ve gazetelerin örnek olması gerektiğini dile getiren İnci, Türkçe’nin yazıldığı gibi okunmasına karşın birçok kelimenin de İngilizcenin etkisiyle okunduğunu söyledi. İnci, “Bu tür yanlışlıklar sonucu bir iki nesil sonra Türkçeye bay bay denecektir. Bu Türk tarihine, egemenliğine, hassasiyetine bay bay demektir. İlköğretimde çocuklar 300 ile 500 arasında kelime öğretiliyor. Medyada bu rakam 1000’i biraz aşıyor. Dil fakiriyiz. Kendi sözcüklerimiz dururken bayancı sözcükleri kullanıyoruz. Lütfen dilimize sahip çıkalım. Bizi tarih sahnesinde tutan dilimizi sevelim. ” diye konuştu.
BKK Başkan Yardımcısı M. Necati Şahin ise, Kültür Sanat Haftasını düzenleyen Kent Konseyi’nin gönüllü sanatçılarına ve Naht Sanatçısı Avni İnci’ye katkılarından ötürü teşekkür etti. Program soru cevap bölümüyle sona erdi.
Kültür Sanat Haftası’nın programı şöyle;
12 Şubat 2015 Perşembe
13.00 Atölye Çalışması – Taş Sanatı
15.00 Atölye Çalışması – Çarık Dikimi
18.00 Seminer – Ahmet Bayer (Emirsultan Hazretleri)
13 Şubat 2015 Cuma
13.00 Atölye Çalışması – Çini
18.00 Seminer – Dr. İbrahim Afif Karakılıç (Sanat ve Sanatla Psikoterapi)
14 Şubat 2015 Cumartesi
13.00 Tasavvuf Musikisi ve Sema Gösterisi
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ