MEHMET SEMİH PALA LINE TVDEKİ HABER EKSTRANIN KONUĞU OLDU
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, herkesin ve her kesimden insanın düşüncelerini özgürce dile getirebildiği ortamlar hazırladıkları için Bursa Kent Konseyi’nin tüm Bursalılar tarafından sahiplenildiğini dile getirdi.
Line TV ekranlarında İsmail Erkan’ın sunduğu ‘Haber Ekstra’ adlı programın konuğu olan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, bir çatı kuruluşu olan Bursa Kent Konseyi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Belirli illerde Yerel Gündem 21 olarak başlayan sürecin 3-4 sene önce Belediye Yasası’na kent konseyleri kavramı olarak girdiğini hatırlatan Mehmet Semih Pala, kent konseylerinin Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde çok önemli bir kavram olduğunu söyledi. Türkiye’deki idari mekanizmada yeni, değişik ve güçlü bir kurumsal yapı olarak ortaya çıktığını belirten Pala, buna rağmen kent konseyi kavramının birçok il ve ilçede yeterince algılanamadığını ifade etti. Bursa’nın birçok konuda olduğu gibi belediyecilikte ve kent konseyleri arasında da ön sıralarda yer aldığını anlatan Pala, “Bursa Kent Konseyi yasanın verdiği görevleri en iyi şekilde yerine getirerek Türkiye’nin en güçlü, aktif ve dinamik kent konseyi konumuna geldi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bu tür konulara çok açık bir insandır. Oluşuma büyük destek verdi ve biz de bundan güç aldık. Kent konseylerinin rahat çalışabilmesinin en büyük faktörü belediye başkanlarıdır. Güçlü bir kent konseyinin belediye başkanına büyük faydası olur. Kent konseyleri de kavgacı bir tutum izlememelidir. Kent konseyleri, başkasına söz hakkı veren ve o ortamı sağlayan organizasyon kuruluşudur. Herkes gelip konuşabilir ve tenkit edebilir” dedi.
Bursa Kent Konseyi’nde yerel gündem geleneğinin çok kuvvetli olduğuna değinen Pala, “Altyapı ve yönetimdeki farklı bakış açılarıyla Türkiye’nin en güçlü, en önde gelen ve fikir alınan kent konseyi haline geldik. Bursa Kent Konseyi 33 ayrı çalışma grubu, 6 çalışma ofisi ve 4 meclis ile örnek çalışmalarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler UNDP temsilcisi bile Bursa Kent Konseyi’nin dünyaya örnek olabilecek bir yapıda olduğunu söyledi” diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi olarak kentin tüm konularını önceden gündeme alarak masaya yatırmaya gayret ettiklerini anlatan Başkan Pala, Atatürk Stadyumu, yeni adliye binası, yeni belediye binası, üniversitenin konumu, hızlı tren, alışveriş merkezlerinin durumu, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı gibi konuları geniş katılımlı toplantılarla ve cesaretle konuştuklarını ifade etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde verilen önergeyle 1/100.000 ölçekli çevre planının Bursa Kent Konseyi’ne gönderilerek konuşulduğunu da söyleyen Pala, yasal görevlerini yerine getirerek 6 aylık bir çalışma yürüttüklerini, her kesimin çalıştaya katıldığını, 600 farklı dünya görüşüne sahip insanın oy birliğiyle 55 ilke kararının alındığını belirtti. Kent yararına çok faydalı işler yaptıklarını dile getiren Pala, “Bursa Kent Konseyi büyük ölçekli toplantılar yaparak insanları konuşturuyor. Çünkü kent konseyleri birer demokrasi platformu olmalıdır. Bursa Kent Konseyi herkese ve her kesime açıktır. Tüm görüşlerin kürsüden konuşulmasına imkan sağlıyoruz. Görüşler rahatça dile getirilebildiği için Bursa Kent Konseyi halkımız tarafından sahiplenildi. Çalışmalarımız artarak devam edecektir” şeklinde konuştu.
Bursa Kent Konseyi bünyesinde yapılan çalışmaları da anlatan Başkan Pala, Fatih Sultan Mehmet (FSM) Bulvarı’nın ele alındığı toplantıya değindi. Nilüfer ilçesinin Bursa’nın önemli bir yerleşim yeri olduğunu, FSM Bulvarı’nın da bu ilçenin en önemli alanı olduğunu kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, bulvarı daha fonksiyonel hale getirmek, turizme ve ekonomiye katkıda bulunmasını sağlaması için çalışmalar yapmak istediğini belirten Başkan Pala, “Büyükşehir Belediyesi düşündüğü projeleri vatandaş ile paylaştı. Böyle bir konuyu halkla paylaştığı için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum. Bu konunun görüşülmesini istediği için bizler de orada yaşayan halkımızı, esnafımızı, Nilüfer Kent Konseyi’nin katılımcılarını ve belediye yöneticilerini bir araya getirdik. Toplantıda herkes kendi görüşünü dile getirdi. Tenkitler, öneriler geldi. Faydalı bir toplantı yapılmış oldu” dedi.
Bursa’da ülke genelindeki tüm kent konseylerini toplayarak Kent Konseyleri Sempozyumu’nu gerçekleştirdiklerini de hatırlatan Pala, 17 ayrı üniversiteden 50 akademisyenin katıldığını belirtti. Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Caddesi’nde uygulamaya konulan ‘Nostaljik Tramvay’ hattı hakkında da açıklamalarda bulunan Pala, şöyle konuştu;
“Bursalıların kente yapılanları çok yakından takip ettiğini biliyoruz. Cumhuriyet Caddesi’nin trafiğe kapatılması ve tramvay hattının oluşturulması çok zor bir süreçti. Recep Altepe cesaretli bir şekilde bu işe girdi ve sonuç alındı. Artık Bursa’nın ticari yapısının şekillendirilmesi gerekir. Salaş hale gelmiş caddelerin, yolların, dükkanların güzelleştirilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz dönem Osmangazi Belediyesi tarafından açık çarşının çehresi değiştirildi. Herkesin girebildiği, güneşten ve yağmurdan korur hale getirildi. Alışveriş merkezlerindeki temizlik, rahatlık ve her şey bu çarşılarda da olmak zorundadır. Aksi takdirde esnaf olarak dev şirketlerle mücadele edemezsiniz. Buna rağmen hala çarşının kapıları saat 17.00’da vatandaşa kapatılıyor. Bu durum şehrimize yakışmıyor”.
Çarşıların durumu Bursa Kent Konseyi’nde ele aldıklarını, oy birliğiyle gece kapanan çarşı kapılarının insanlara açılmasına karar verildiğini ifade eden Başkan Pala, insanların gezebileceği yerlerin kapatılmasına anlam veremediğini vurguladı. Cumhuriyet Caddesi’nde yeni bir oluşum başlandığını anlatan Pala, “Oradaki tramvay sistemi çok yakın zamanda Meydancık’ı geçerek Davutkadı’ya kadar ulaşacak. İnsanlar Cumhuriyet Caddesi’nde 24 saat yaşayacak. Ama karşısına bir anda demir bir kapı çıkacak. Çarşının kapatılması yasal da değildir. Yetkilileri, yasaya aykırı olarak kapatılan kapıların açılması için gerekeni yapmaya davet ediyorum. Bu insanımızın, esnafın ve kent turizminin menfaatinedir. Emniyet tedbirleri artık daha farklı ve daha güvenli bir şekilde alınabilir. Çarşı yönetimi de halkın alışveriş yapmasını, gezmesini engelleyerek kendi ayaklarına kurşun sıkmamalıdır. Hem alışveriş merkezlerinden dolayı şikayet edeceksin, hem de çarşının kapısını kapatacaksın. Bu mantığa uygun değildir” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları yapılan 1/100.000 Çevre Planı’nın da Bursa ve Türkiye için faydalı olacağını kaydeden Pala, Genel Koordinatörlüğü’nü yürüttüğü Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) için ise şunları söyledi;
“Merinos AKKM, Bursa’nın Türkiye’ye ve dünyaya açılan yüzüdür. Büyük bir yatırımdır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak burasını cesaretle kendimiz işletiyor ve yönetiyoruz. Özel şirketlerin işletmesi kötü bir şey değil elbette. Ama herkesin girebildiği yerler olmuyor. Merinos AKKM’de, Recep Altepe başkanlığındaki yönetim anlayışı sonucunda bir yıl içerisinde 500 bin kişi hareketi oluştu. Herkesin ve her kesimden insanın girip çıktığı bir yer oldu. Kentin sosyal ve kültürel hayatına büyük katkı sağladı. Bir kısım insanlar, çıkıp buralara halkın girmesini ‘çıkıt çarşısı’ gibi değerlendirebilir. Burada senfoni konseri de tasavvuf konseri de yapılıyor. Kongreler de yapılıyor halk günleri de yapılıyor. Burası tüm Bursa’nın faydalanması için yapıldı. Eksiklikler, proje hataları var ama dev tesisi Büyükşehir belediyesi olarak başarılı bir şekilde çalıştırıyoruz”.