MERİNOS AİLESİ BİR ARADA

 2 ŞUBAT 2012

BASIN BÜLTENİ

MERİNOS AİLESİ BİR ARADA
- MERİNOS’UN TARİHİ CANLANDI
- MERİNOS AİLESİ AKKM’DE BULUŞTU
- ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TARAFINDAN AÇILAN ESKİ MERİNOS FABRİKASI’NIN ÇALIŞANLARI, BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KENTE KAZANDIRDIĞI ATATÜRK KONGRE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE (MERİNOS AKKM) BİR ARAYA GELDİ.
- BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, “MERİNOS AİLESİNİN KALBİ BURADA ATACAK” DEDİ.

BURSA – Türkiye Cumhuriyeti sanayisinin sembollerinden biri olan eski Merinos fabrikasının çalışanları, yıllar sonra, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden işlevsel hale getirilen eski fabrika alanında buluştu.

Bursa’da 1938 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan eski Merinos Fabrikası’nın çalışanları, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi’nin desteğiyle düzenlenen programda bir araya geldi. Uzun yıllar sonra bir araya gelen çalışma arkadaşları, dostlarıyla hasret giderirken, eski hatıralar yeniden canlandı. Bursa Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan programda, hayatlarını kaybeden Merinos çalışanları için saygı duruşunda bulunuldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Eski Merinos fabrikasının bulunduğu alanda yapılan etkinliği gerçekleştiren Bursa Kent Konseyi ve Merinos Çalışma Grubu’nu anlamlı çalışmadan dolayı tebrik etti.
Merinos’un, Bursa’nın ve Türkiye’nin markası olduğunu belirten Başkan Altepe, Merinos’un sadece bir fabrika olmadığını, aynı zamanda kent kültüründe önemli yeri olan ve 18 bin ailenin ekmek yediği tarihi bir nokta olduğunu söyledi. Zamanla fonksiyonunu yitiren Merinos’un ismini yaşatmak için gerekli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Türkiye’nin en önemli toplantıları bugün buradaki tesislerde gerçekleşiyor. Ayrıca Merinos, bir müze olarak da yaşıyor. Türkiye, bu müzeyi konuşuyor. Merinos çalışanları kendi markalarına sahip çıktı. Bundan sonra da Merinos ailesinin kalbi burada atmaya devam edecek. Merinos tarihimize katkı sağladığı gibi gelecekte de insanımıza ve kentimize katkı vermeye devam edecek” diye konuştu.
Eski Merinos fabrikasıyla ilgili anılarını da anlatan Başkan Altepe, “Ben de 1975 yılında burada staj yapmıştım. Buradaki insanlar ve hayat bambaşkaydı. Merinos’un, Bursa’nın sosyal hayatında hala önemli yeri var. Bursa, birçok ilkleri Merinos’ta yaşadı. 1960’lı yıllarda buradaki bir düğüne gelmiştim. O zaman buraları Bursa’nın düğün salonuydu. Sinema gösterimleri yapılıyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyordu” dedi.

Emektarlar bir arada
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ise, döneminin en önemli sanayi tesislerinden biri olan Merinos fabrikasının emektarlarını bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Merinos çalışanlarının, Bursa’nın sosyal, siyasal ve ekonomik hayatında önemli izler bıraktığını anlatan Pala, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihe çok önem verdiğini kaydetti.
Merinos Tekstil Müzesi’ni kurarak tarihin yaşatıldığını hatırlatan Pala, “Merinos fabrikasına ait alan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne devredildikten sonra bu önemli tesis yapıldı. Merinos fabrikasının 74. kuruluş yıldönümünü bu tarihi tesis içerisinde kutluyoruz. Atatürk tarafından açılan tesisler, bugün Türkiye’ye örnek olacak şekilde Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmekte ve yönetilmektedir. Merinos alanı içerisinde bulunan Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde önemli işlere imza atılıyor. 700 bin kişinin girip çıktığı, bine yakın etkinliği yapıldığı tesislerde, merinos fabrikası çalışanlarının alın teri ve hatıraları var. Bursa Kent Konseyi de kente faydalı çalışmalar yapmakta, tarihe sahip çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

“Biz bir aileyiz”
Bursa Kent Konseyi Başkanı Merinos Çalışma Grubu temsilcisi Bülent Adısönmez, ilkini geçen sene yaptıkları buluşmaları artık her 2 Şubat’ta geleneksel olarak gerçekleştireceklerini vurguladı. Bursa Kent Konseyi bünyesinde Merinos Çalışma Grubu’nu oluşturduklarını, Merinos Tekstil Müzesi’ne katkı sağladıklarını söyleyen Adısönmez, “Müzeye fabrikayla ilgili elimize geçen argümanları dahil etmeye devam edeceğiz. Merinos Tekstil Müzesi’ni daha büyük konuma getireceğiz. Merinoslular olarak bizler aileyiz. En üst müdüründen en alttaki çalışanına kadar tek vücut olduk. Bu halimizle diğer kapanan fabrikalarda çalışmış insanlara da örnek oluyoruz. Seneye 75. yılımızda daha büyük bir törende buluşacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından eski Merinos fabrikası çalışanları, Merinos Tekstil Müzesi’ni gezdi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ