MERİNOS AİLESİNIN 75. YILI
02 ŞUBAT 2013
BASIN BÜLTENİ
MERİNOS AİLESİNIN 75. YILI
- ATATÜRK TARAFINDAN AÇILAN ESKİ MERİNOS FABRİKASI’NIN ÇALIŞANLARI, BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ŞEHRE KAZANDIRDIĞI ATATÜRK KONGRE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE (MERİNOS AKKM) BİR ARAYA GELDİ.
- BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, “MERİNOS’TA TÜM BURSA’NIN GEÇMİŞİ VAR” DEDİ
- BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI SEMİH PALA; “BURSA KENT KONSEYİ, BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE’NİN DESTEK VE KATKILARIYLA GÖNÜLLÜLERİ BULUŞTURUYOR, ÖNEMLİ İŞLER YAPIYOR”
BURSA – Türkiye Cumhuriyeti sanayisinin sembollerinden biri olan eski Merinos fabrikasının çalışanları, yıllar sonra Bursa Kent Konseyi’nin organizasyonuyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden işlevsel hale getirilen eski fabrika alanında bir araya geldi.
Bursa’da 1938 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan eski Merinos Fabrikası’nın çalışanları, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi’nin (BURKENKON) desteğiyle düzenlenen programda bir araya geldi. Buluşma öncesinde Bursa Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez ve üyeler, Atatürk büstüne çelenk bıraktı. Merinos Fabrikası’nın 75. yaşına girmesi münasebetiyle daha anlamlı hale gelen programa, eski çalışanlar büyük ilgi gösterdi. Uzun yıllardır görmedikleri dostlarıyla hasret gideren emekli çalışanlar, eski günleri de andı.
“Merinos’ta tüm Bursa’nın geçmişi var”
Bursa Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın markası ve sembolü olan Merinos fabrikasının 75. kuruluş yıldönümü kutladıklarını söyledi. Merinos fabrikasının 1935 yılında İsmet İnönü ve Celal Bayar tarafından temeli atıldığını, 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından açıldığını hatırlatan Recep Altepe, “Bu fabrika yıllarca şerefle en güzel şekilde örnek çalışmalar yaptı. Burada kaliteli üretimler yapıldı. Dünya markalarının kumaşlara vurulduğu kendi gözümle gördüm. Merinos bu şeklide tüm dünyaya hizmet eden kuruluşlardan oldu. Merinos’ta tüm Bursa’nın geçmişi var. Burada amcalarımız, halalarımız, dayılarımız çalıştı. Benim de eşim dostum akrabalarım çalıştı. Ben de 1975 yılında Merinos’ta staj yaptım. Bu şehirde Merinosla ilgili hatırası olmayan yoktur. Buranın güzelliklerini herkes yaşadı” dedi.
“Sanayi Müzesi, Türkiye’ye ve dünyaya örnek oldu”
Merinos’un, Bursa’nın sosyal, kültürel ve spor hayatına da damga vurduğunu anlatan Altepe, fabrikada şehrin ilk sinema salonunun oluşturulduğunu, büyük salonlar yapılarak düğünler yapıldığını anlattı. Merinos’u artık dünyaya anlattıklarını söyleyen Altepe, “Yaptığımız Merinos Müzesi’ni, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’nın, Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez’in ve siz çalışanların katkılarıyla oluşturduk. Sanayi Müzesi, Türkiye’ye ve dünyaya örnek oldu. Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantılarında Merinos Sanayi Müzesi’ni anlatıyoruz. Merinos hala yaşamaya devam ediyor ve hala Türkiye’nin markası olmaya devam ediyor. 1 milyon 300 bin kişi buradaki organizasyonlara katıldı. Merinos nasıl fabrika zamanında kültür ve sanatın merkeziyle günümüzde de Kongre ve Kültür Merkezi’yle buluşma yeridir. Buradaki salonlarımızda en önemli toplantılar yapılıyor. Buralar profesyonel çalışanlar tarafından en güzel şekilde işletiliyor” diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu’yla ortak çalışmaların artarak devam edeceğini kaydeden Altepe, Bursa’nın sesini dünyaya anlatmaya devam edeceklerini belirtti.
“Bursa Kent Konseyi önemli işler yapıyor”
BURKENKON Başkanı Semih Pala ise, Merinos fabrikasında çalışmış ve emek harcamış insanları bir araya getirmekten dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Merinos çalışanlarının, Bursa’nın sosyal, siyasal ve ekonomik hayatında, ülkenin de iktisadi hayatında önemli izler bıraktığını anlatan Pala, “BURKENKON, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin destek ve katkılarıyla gönüllüleri buluşturuyor, önemli işler yapıyor. Merinos Çalışma Grubu da şehrin tarihine sahip çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi olarak bizler de destek oluyoruz. Büyük Osmanlı Devleti’nin kurulduğu bu topraklar, doğa, tarım, sanayi, bilim gibi birçok alanda bir numaradır. Böylesine önemli bir şehirde çalışan bir Büyükşehir Belediyesi var” dedi.
Merinos çalışanları Cevat Dereli’ye ait tabloyu geri istedi
Bursa Kent Konseyi Başkanı Merinos Çalışma Grubu temsilcisi Bülent Adısönmez ise Mustafa Kemal Atatürk tarafından ismi verilen Merinos fabrikasının 75. yıldönümünde bir arada bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Fabrikanın özelleştirilmesinden sonra eski çalışanlar olarak köşelerine çekilmediklerin anlatan Adısönmez, Merinos’a her anlamda sahip çıktıklarını ifade etti. Desteklerinden ötürü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür eden Adısönmez, açılan Merinos Tekstil Müzesi ve Enerji Müzesi’yle Bursa belleğinin korunduğunu dile getirdi. Artık gelecek kuşaklara Merinos fabrikasını müzeler sayesinde anlatabildiklerini söyleyen Adısönmez, Türkiye çapındaki 40 fabrikanın yapamadığını Bursa’nın yapmasından ötürü gurur duyduklarını belirtti. Adısönmez, Merinos fabrikasının 1950’lili yıllarda Ressam Cevat Dereli’ye yaptırdığı ve Ankara’da perişan halde ortaya çıkan paha biçilemeyen tabloya da Büyükşehir Belediyesi’nin sahip çıkmasını ve Merinos Tekstil Müzesi’nde sergilenmesini istedi. 3 yıldır kendilerinin buluşmasını sağlayan Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’ya da teşekkür etti.
Konuşmaların ardından 75 yaş ve üstündeki eski Merinos fabrikası çalışanlarına teşekkür belgesi verildi. Programın sonunda eski Merinos fabrikası çalışanları, Merinos Tekstil Müzesi’ni gezdi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ