Müzelerimiz afete dirençli

15 HAZÄ°RAN 2023

BASIN BÜLTENÄ°

Müzelerimiz afete dirençli
BURSA – Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yahya CoÅŸkun, Türkiye genelinde 250 civarında olan müzelerin 163’ünün son 20 yılda yenilendiÄŸini belirterek, müzelerin depreme dirençli hale getirildiÄŸini söyledi.

Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa Kent Konseyi ve Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı MüdürlüÄŸü iÅŸbirliÄŸiyle düzenlenen Deprem ve Müzecilik Panelinde, deprem baÅŸta olmak üzere müzelerin afetlere dayanıklılığı masaya yatırıldı. Panelin açılında konuÅŸan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yahya CoÅŸkun, bakanlık bünyesindeki müzelerin genel durumu hakkında bilgi verdi.

163 müze yenilendi
Bakanlık olarak afetlere karşı hazırlığı ciddi manada artırdıklarını ifade eden CoÅŸkun, “Çünkü afetlere afetlerden önce hazırlanılır ve hazırlanmak gerekir. BaÅŸka türlüsü mümkün deÄŸil. Son 20 yılda 163 müzemizi yeniledik. Zaten kabaca 250 müzemiz var. 163 müzemizin tamamı yenilendi. 18 yeni müze açıldı. Yeni açtığımız müzeler ve yenilediÄŸimiz müzeler, fiziken donanımlı, dayanıklı hale getirildi. Zaten bir depremde öncelikli olan ÅŸey binanızın yıkılmaması. Bir kere fiziken müzelerimizin tamamını dayanaklı hale getirdik. Ä°kincisi, teÅŸhir edeceÄŸimiz sergi salonlarını afetlere karşı dayanıklı hale getirdik. Öyle ki iÅŸte muhtelif sabitleyicilerle, eserlerimizi ve kaidelerimizi sabitlediÄŸimiz için vitrindeki eserlerin bile yerinden oynamaması için önlemler aldık. Zaten yirmi yıldır bu önlemleri aldığımız için ve afet acil eylem planımızı yenilediÄŸimiz için iyi bir sınav verdiÄŸimizi düÅŸünüyoruz” diye konuÅŸtu.

Bursa’ya yeni payeler geliyor
Bursa Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de Bursa’nın 2014 yılında baÅŸlayan UNESCO yolculuÄŸunun artan bir ivme ile devam ettiÄŸini vurguladı. Bursa’nın iki yıl önce UNESCO Yaratıcı Åžehirler Ağına girdiÄŸini dile getiren Özer, “Åžimdi sırada Ä°znik var. Ä°nÅŸallah 2024 yılında ben eminim ki Ä°znik de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olacak. Bunu çok sevinerek, gururla her yerde söylüyorum. Bunun ötesinde tabii Dünya Turizm Örgütü’nün en iyi köyleri var. Geçen yıl Cumalıkızık bu listeye girdi. Ä°nÅŸallah bu yıl da Gölyazı’yı verdik. Dolayısıyla Bursa, böyle uluslararası payeleri alarak yoluna devam ediyor” dedi. Bursa'da Bakanlığa ait sekiz müze olduÄŸunu 28 tane de özel müze bulunduÄŸunu ifade eden Özer, arkeoloji müzesi hariç, Bakanlığa ait bütün müzelerin son 3 yılda elden geçirilip, bakım, onarım ve restorasyonlarının yapıldığını da sözlerine ekledi.

Açılış konuÅŸmalarının ardından moderatörlüÄŸünü Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel MüdürlüÄŸü Müzeler Dairesi BaÅŸkanı Bülent GönültaÅŸ’ın yaptığı, Deprem ve Müzecilik Paneli gerçekleÅŸtirildi. Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, ‘Müze sergi salonlarında deprem riskini azaltıcı yöntemler’, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ömer Dabanlı, ‘Kültür varlıklarının afet riskinden korunması’ ve Ä°stanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof.Dr. Alpaslan KuzucuoÄŸlu da ‘Müzeler ve afet risk yönetimi’ konulu sunum yaptı.

Bursa Kent Konseyi BaÅŸkanı Åževket Orhan da panelin ardından günün anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yahya CoÅŸkun’a tablo hediye etti.

BURSA BÜYÜKÅžEHÄ°R BELEDÄ°YESÄ°
BASIN YAYIN VE HALKLA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER DAÄ°RESÄ° BAÅžKANLIÄžI