NİLÜFER, BURSANIN GERDANLIĞI
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın gerdanlığı Nilüfer Çayı’nın eski temiz günlerine döndürülmesi noktasında gereken çalışmaların yapılacağını söyledi.
Bursa Kent Konseyi ile Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Temiz Nilüfer, Yeşil Bursa’ panelinde akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çevreye duyarlı vatandaşlar, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya geldi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın geleceği açısından panelin önemli bir sosyal sorumluluk örneği olduğunu belirterek, “Ortak değerimiz Bursa’nın eskiden olduğu gibi ‘Yeşil Bursa’ olarak anılması önemli. Bursa, çok güzel değerleri olan bir kent. Bu değerleri en güzel şekilde koruyarak, gelecek nesillere miras olarak bırakmalıyız” dedi.
Cazibe merkezi Bursa
Verimli toprakları ile ticaret, tarım, sanayi, turizm ve kaplıca kenti olan Bursa’nın bu özellikleriyle cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Başkan Altepe, çevre temizliği konusunda gereken adımların seri olarak atılacağını dile getirdi. “Başta Uludağ olmak üzere bu kentin marka değerleri var” diyen Başkan Altepe, sağlıklı kentlerdeki dere yataklarının da sağlıklaştırılması gerektiğini söyledi. İstanbul’da yaşanan sel felaketini de hatırlatan Başkan Altepe, “Nilüfer Çayı, Bursa’mızın gerdanlığı. Nilüfer’in balık tutup yüzebildiğimiz eski hali, artık anı olarak fotoğraflarımızda kaldı. Bursa’nın yeşil kimliği Nilüfer’di. Bugün ise Nilüfer Çayı, temizlik bakımından kalite kriterlerinin çok altında. Nilüfer’in temizlenmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
“Çevreyi kirletenlere taviz vermeyeceğiz”
Bursa’daki ve merkez ilçelerdeki derelerde temizlik çalışmalarının yapıldığını da dile getiren Başkan Altepe, aynı zamanda çevreyi kirleten firmalarla ilgili yeni düzenlemelerin de yapıldığını belirterek, “Bu kenti koruyacağız. Çevreyi kirleten firmalarla ilgili sıkıntıları çözme noktasında mücadelemizde aman vermeyeceğiz. Nasıl dericileri kent dışına taşıdıysak, boyahaneler başta olmak üzere deşarj yönetimimize uymayan firmalara da taviz vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. Riske girerek, bu konuda herhangi bir maliyetten kaçınmadan çalışılacağını belirten Başkan Altepe, “Bursa’nın dereleri temiz ve kente yakışır şekilde akmalı. Bursa’nın güçlü iradesini ortaya koymaya hazırız” dedi.
Her yönüyle Nilüfer
BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Özaslan da Başkan Altepe’ye çevre konusunda gösterilen özene teşekkür ederek, panel ile Nilüfer Çayı’nın kirliliği ve alınması gereken önlemlerin incelendiğini ifade etti. Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mühendis Kamil Salihoğlu, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Hilal Yıldız Akbulut, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Şenay Kara, BUSKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Cevdet Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz ve Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş da panele konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, Nilüfer Çayı’nın debisi, tarımsal sulama havzaları, tarımsal ve ekolojik önemi, Nilüfer ve beslendiği derelerdeki su kalitesi, kirlenme süreci ve kirletici unsurlar, çayın kirlettiği yer altı suları, delta ve denizde oluşturduğu olumsuzluklar, çayın tarımsal ve hayvansal besin zinciri ile insan sağlığına olumsuz etkileri, kirlenmeyi önleyici tedbirler ve Nilüfer Çayı’nın yeniden yaşam alanı haline gelmesi için alınması gereken tedbirler gibi konularda bilgi ve deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı.