ORHANELİ MADEN OSB BURSA KONUŞUYOR TOPLANTISINDA ELE ALINDI
27 OCAK 2016
BASIN BÜLTENİ
ORHANELİ MADEN OSB “BURSA KONUŞUYOR” TOPLANTISINDA ELE ALINDI
-BURSA KENT KONSEYİ VE ORHANELİ KENT KONSEYİ İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLENEN ‘BURSA KONUŞUYOR’ TOPLANTISINDA ORHANELİ’DE KURULACAK OLAN MADEN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MASAYA YATIRILDI.
-BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI HASAN ÇEPNİ, “DAĞ YÖRESİNİN MAKUS TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR PROJE İLE KARŞINIZDAYIZ”
-ORHANELİ BELEDİYE BAŞKANI İRFAN TATLIOĞLU, “ÖNCELİĞİNİZ DOĞAYA VE İNSANA ZARAR VERMEDEN BÜYÜMEK”
BURSA – Bursa Kent Konseyi tarafından şehri ilgilendiren önemli konuların konuşulması amacıyla düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor’ toplantılarında, son olarak Orhaneli ilçesinde yapılması planlanan Maden Organize Sanayi Bölgesi tüm tarafların katılımıyla konuşuldu.
Bursa Kent Konseyi ve Orhaneli Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor-Orhaneli Maden Organize Sanayi Bölgesi’ toplantısı Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Uludağ Salonu’nda gerçekleştirildi. Bursalıların ve yöre halkının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya Bursa Milletvekili Bennur Karaburun’da katıldı. Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’nin yönettiği programda Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, MADSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Durmaz ve Maden Mühendisleri Odası İl Temsilci Yardımcısı Murat Üregen konuşmacı olarak yer aldı.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, kentin yerel parlamentosu olarak çalışan Bursa Kent Konseyi’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla 4 Meclis, 30 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllü katılımcısıyla beraber Türkiye’ye örnek işler yaptığını söyledi. Bursa Kent Konseyi olarak hız kesmeden ‘Bursa Konuşuyor’ toplantılarına devam ettiklerini anlatan Çepni, “Bursa’yı ilgilendiren her konuyu gündeme taşıyoruz. ‘Bursa Konuşuyor’ toplantılarına ilgili taraflar katılıyor ve merak edilen konular hakkında halkı bilgilendiriyor. Bugüne kadar 77. gündemli toplantı düzenlendi. Çıkan sonuçları ilgili kurumlara iletiyor ve iletilen fikirlerin takipçisi oluyoruz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ‘DOSAB Santrali’, ‘Bursa’da Yeni Sanayi Bölgeleri’ ve ‘Bursa Sahilleri Planlaması’ toplantılarında sanayici ve iş adamlarından sivil toplum kuruluşu temsilcilerine kadar her kesimden insan söz alarak görüşlerini dile getirdi. Bugün ise, dağ yörenin makus tarihini değiştirecek bir proje ile karşınızdayız. Dünyamızda ülkeler üretim yaparak ayakta duruyor. Bizlerde madenlerimizi işleterek üretmeli, aynı zamanda doğaya ve insana saygı duymalıyız. ‘Bursa Konuşuyor’ toplantısında Orhaneli Maden Organize Sanayi Bölgesi’ni mercek altına alıyoruz. Konusunda uzman kişiler bizlere detaylarıyla Orhaneli Maden Organize Sanayi Bölgesi’ni anlatacak. Bu önemli konuyu gündeme taşıyan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’na Orhaneli Kent Konseyi’ne ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ise, organize sanayi bölgelerinin ülke sanayisinin olduğu kadar üretimin, ihracatın, istihdamın ve katma değerin de merkezi konumunda olduğunu söyledi. Orhaneli Maden OSB’nin, sadece Orhaneli ve dağ yöresine değil Bursa ve hatta tüm Güney Marmara’ya hitap ettiğini vurgulayan Karaburun, “Bahsedilen rezervin sadece mermer olarak değerinin yaklaşık 105 milyar $ olarak tespit edilmesi de bu söylediklerimizi destekler niteliktedir. Ayrıca ilçemizde kalsit, krom, kömür gibi çok çeşitli madenler de bulunmaktadır. Orhaneli ve Dağ yöresi bu proje ile sadece ekonomik anlamda bir kalkınma değil, sosyal anlamda da büyük bir kalkınma yaşayacaktır. Doğacak olan istihdam gereği bölgede inşaat, tarım, hayvancılık gibi faaliyetler canlanacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bizlere düşen görev ise bu projenin takipçisi olarak, en yakın zamanda Bursa’mıza kazandırmaktır” dedi.
“BTSO olarak Bursa’ya değer katacak tüm projelere destek oluyoruz”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Bursa’nın geleceğine ilişkin stratejik planların demokratik bir ortamda ve tüm taraflarca masaya yatırıldığı yeni bir konsey toplantısında olduklarını söyledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentin ortak aklının harekete geçirildiği toplantılara büyük önem verdiklerini ifade eden Onur, “Kent dinamiklerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz bugünkü toplantımızdan da Bursa’mız adına önemli sonuçlar elde edeceğimize tüm kalbimle inanıyorum” dedi. Ülkelerin yerine şehirlerin yarıştığı bir dönemde Bursa’nın sürdürülebilir büyüme ve kalkınma hedefleri için çalıştığını dile getiren Onur, BTSO olarak Bursa’ya değer katacağına inandıkları tüm projelere destek verdiklerini vurguladı. Bursa’nın ilçeleriyle birlikte büyüyüp kalkınmasına büyük önem verdiklerini anlatan Onur, “Sadece Orhaneli için değil, tüm dağ yöresinin gelişimine katkı sağlayacak projelerin ortaya konulmasını oldukça anlamlı buluyorum. Bu kapsamda Orhaneli Belediyemiz ile Maden Mermer Üreticileri ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) öncülüğünde başlatılan çalışmaları bizler de ilk günden itibaren yakından takip ediyoruz. Madencilik alanındaki çalışmaların ihtisas organize sanayi bölgesi kimliği ile gerçekleştirilmesi, bu alandaki üretimin disipline edilmesini ve bölgenin kanayan yarası olan işsizlik sorununa da merhem olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Önceliğiniz doğaya ve insana zarar vermeden büyümek”
Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, kurulması planlanan Orhaneli Maden OSB’yi yaklaşık 1 yıldır enine boyuna araştırdıklarını ifade etti. Orhaneli’den olan büyük göçün artık tersine dönmesi gerektiği ve bunun için çalıştıklarını anlatan Tatlıoğlu, önceliklerinin doğaya ve insana zarar vermeden büyümek olduğu söyledi. Tatlıoğlu, “Orhaneli’ye Allah kısmet ederse mermerleri işleyeceğimiz fabrikalar kuracağız. Yurt dışına gönderdiğimiz mermerleri de mamul halinde göndereceğiz. Dolayısı ile İtalya’ya kütük mermer gönderip de doğranmış mermeri İtalyan mermer diye alıp 40 katı fiyat ödemeyeceğiz. Türk mermerini kendimiz işleyeceğiz. Kendimiz satacağız” dedi. Maden OSB yatırımının hem ülke ekonomisine katkı sağlayacağını, hem de istihdam alanı açarak bölgeden göçü önleyeceğini dile getiren Tatlıoğlu, “1980 yılında nüfusumuz 55 bin iken, 2016 nüfusumuz 20 bin. İş sahası olmadığı için gençlerimiz göç ediyor. Dağ yöresinin kalkınması ve istihdam alanları açılması için ne gerekiyorsa yapalım. Herkesten destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Orhaneli ilçesi maden yatakları yönünden dünyanın en zengin bölgelerinden biri”
Maden Mermer Üreticileri ve Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Durmaz, Orhaneli’de Maden OSB kurulması fikri ilk olarak 2014 yılında MADSİAD tarafından ortaya atıldığını söyledi. Orhaneli ilçesinin maden yatakları yönünden dünyanın en zengin bölgelerinden biri olduğunu anlatan Durmaz, “Bölgede üretilen madenlerin yörede yaşayan insanlara faydası olması gerekliliğini düşündüğümüz için bu amaçla yol çıktık. Öncelikle üyelerinin ön taleplerini dikkate aldık. Sonuç olarak Maden OSB fikrine üyelerin büyük desteği olduğunu gördük. Bursa Valiliği, Orhaneli Belediyesi ve Bursa Sanayi ve Ticaret Odası’na konu hakkında bilgi verdik ve bu kurumlarında büyük desteğini aldık. Bunun üzerine Orhaneli Belediyesi ile Maden OSB’nin kurulabileceği alanı belirledik. Proje alanının büyüklüğü 1.7 dönümdür. Orhaneli İlçe merkezine 2 bin metre uzaklıktadır. Proje alanı mevcut arazi kullanım kabiliyeti açısından 7. sınıf arazidir. Marjinal tarım arazisidir. Orhaneli fayının proje alanına mesafesi 4 bin metredir. Proje alanı depremsellik açısından 2. sınıftır” dedi.
Maden Mühendisleri Odası İl Temsilci Yardımcısı Murat Üregen, madenlerin bulunduğu yerde üretilebilme zorunluğu olduğunu ve yenilenebilir değil, tüketilebilir kaynaklar olduğunu ifade etti. Madenlerin işletilmesinin engellenmesi yerine gerekli bilimsel çalışmaların yapılarak insan ve çevrenin zarar görmesini engelleyecek önemlerin alınarak çalışması sağlanması gerektiğini savunan Üregen, “Dağ yöresinde bundan 20 yıl önce toplam 180 bin nüfus varken tarım, orman ve hayvancılığın geçimi sağlayamaması nedeniyle şu an toplam nüfus 50 bin civarındadır. Buda çok geniş arazilerin atıl kalmasına sebep olmaktadır. Maden işletilmesi emek yoğun bir çalışma olduğundan Maden OSB’nin kurulması ters göçü başlatacak, şehirlerde yaşayan insanlar bölgeye tekrar yerleşecektir. Bu ters göçle aynı zamanda bölgede atıl duran tarım arazilerinin işlenmesi sağlanacaktır. Ancak nihai ürüne gidebilecekler işletmeler kurulursa istihdamda üretimde sürekli olacaktır” dedi.
BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI
BASIN VE HALKLA İLIŞKILER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ