PALA, “GENÇLER GİRİŞİMCİ OLACAK ŞEKİLDE EĞİTİM GÖRMELİ”

19 OCAK 2013

BASIN BÜLTENİ

PALA, “GENÇLER GİRİŞİMCİ OLACAK ŞEKİLDE EĞİTİM GÖRMELİ”
- GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI’NIN DESTEKLEDİĞİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ‘DEMOKRATİK KATILIM PROJESİ’NİN MARMARA BÖLGE TOPLANTISI, BKK GENÇLİK MECLİSİ’NİN SORUMLULUĞUNDA BAŞLADI.
- BKK BAŞKANI SEMİH PALA, “İŞ ALANLARI OLUŞTURACAK OLAN HÜR TEŞEBBÜSTÜR. BU ALAN DA ANCAK GENÇLERLE GÜÇLENİR”

BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, gençlerin ‘Kendimi işimi nasıl açarım?’, ‘Yeni iş alanı nasıl oluştururum?’ sorularına cevap bulabilecek şekilde eğitilmesi gerektiğini belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği Gençlik Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen ‘Demokratik Katılım Projesi’nin Marmara Bölge Toplantısı, BKK Gençlik Meclisi’nin sorumluluğunda başladı. 13 farklı şehirden Bursa’ya gelen 35 genç, BKK Gençlik Meclisi’nin ev sahipliğinde 3 gün boyunca gençlerin sivil hayatta neler yapabileceğini konuşacak. Toplantıların ilk gününde gençlerle biraraya gelen BKK Başkanı Semih Pala, demokratik katılım kelimesinin insan, ülke ve dünya hayatında önemli bir kelime olduğunu söyledi.

“Hür teşebbüs ancak gençlerle güçlenir”
Sivil toplum kuruluşları ve resmi toplum kuruşları tanımları hakkında görüşlerini aktaran Pala, son 4-5 yıldır kent konseyi modelinin Türkiye’de uygulandığını belirtti. Belediyeleriyle birlikte çalışan ve seçimle işbaşına gelen mekanizma olduğunu söyleyen Pala, Bursa Kent Konseyi bünyesinde 4 Meclis, 30 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllünün bulunduğunu ifade eden Pala, toplam 40 ofiste her gün onlarca farklı toplantıya evsahipliği yaptıklarını dile getirdi. ‘Demokratik Katılım Projesi’ni önemsediğini anlatan Pala, “Gençlerin kendilerini geliştirmesi gerekir. Farklı dünya görüşünde olsak da beraber fikir üretebilmeyi öğrenmeliyiz. Ancak bu sayede çevremize ve ülkemize fayda sağlarsınız. Bu tür toplantılarda birbirinizle iletişim kuruyor ve farklı bilgiler öğreniyorsunuz. Birkaç sene içerisinde yönetici pozisyonunda olabilirsiniz. Ülke nüfusunun gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Ancak kendinizi geliştirirseniz rahat iş bulursunuz. Elbette devletler de genç nüfusa iş ve aş bulmalıdır” dedi.
Demokratik katılımın iyi olduğu yerlerde, iyi yönetimlerin seçilebileceğini, doğru kararların alınabileceğini ve huzurun sağlanabileceğini anlatan Pala, genç nüfusa iş alanlarının da rahatlıkla bulunabileceğini belirtti. Gençlerin sürekli KPSS’ye yoğunlaşması doğru bulmadığını söyleyen Pala, “Okullar gençleri yetiştiriyor, eğitiyor ve ‘Hadi güle güle’ diyor. Bu sefer gençler ya KPSS’ye hazırlanıyor, ya da bir fabrikada iş arıyor. Bu sistem yanlış. Gençler ‘Kendimi işimi nasıl açarım?’, ‘Yeni iş alanı nasıl oluştururum?’, ‘İstihdam nasıl sağlarım?’ sorularına cevap bulabilecek şekilde eğitilmelidir. Gençler girişimci olacak şekilde eğitim görmelidir. Toplum ancak böyle gelişir. Devlet artık her alanda yer almıyor. İş alanları oluşturacak olan hür teşebbüstür. Bu alan da ancak gençlerle güçlenir” diye konuştu.
Pala, gençlerin Bursa Kent Konseyi modelini incelemesini de istedi.

BKK Gençlik Meclisi Başkanı Yasin Taşkum ise, Gençlik Araştırmaları Derneği ortaklığında ‘Demokratik Katılım Projesi’nin Marmara bölge toplantısını yaptıklarını belirtti. 13 şehirden 40 gencin katılımıyla 3 gün boyunca toplantılar yapacaklarını anlatan Taşkum, “Gençlerin sivil toplum kuruluşları ve sivil hayata katılımında neler yapabileceğimizi, onlara nasıl destek olacağımızı konuşuyoruz. Bölge toplantısının sonunda katılanlar kendi şehir ve bölgelerinde eğitimler vererek gençlerin bilinçlenmesini sağlayacak. Sivil toplum kuruluşlarına daha fazla adapte olmaları ve sürece katılmaları için çalışmalar yürütecek” dedi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ