PALA, VERGİ BORÇLUSU ÜRETEN SİSTEMLE MÜCADELEYE BAŞLADI
15 HAZİRAN 2011
BASIN BÜLTENİ
PALA, VERGİ BORÇLUSU ÜRETEN SİSTEMLE MÜCADELEYE BAŞLADI
- BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI MEHMET SEMİH PALA, USTALIK DÖNEMİ İKTİDARIYLA İŞ HAYATI ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ
- DOĞRU YÖNTEMLERLE İŞ BULMAK ARTIK ÇOK KOLAY
- BURSA KENT KONSEYİ VE İŞKUR BURSA İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘İŞKUR’UN GENÇLERE YÖNELİK İSTİHDAM FIRSATLARI’ KONULU KONFERANSTA, UZMANLAR İŞ BAŞVURUSUNDA BULUNACAK GENÇLERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLARI ANLATTI
BURSA – Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi İstihdam ve Kariyer Çalışma Grubu ile İŞKUR Bursa İl Müdürlüğü ortaklığında ‘İŞKUR’un Gençlere Yönelik İstihdam Fırsatları’ konulu interaktif konferans düzenlendi. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, devletten maaş istemeyen ve istihdam sağlayan insanların üstündeki vergi yüklerinin kaldırılmasını istedi.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu’nda düzenlenen programın açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar, gençlerin istihdama katılırken kendilerini geliştirebileceği, işverenlerle bir araya gelebileceği etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Son dönemlerde istihdam, kariyer ve gençlik politikaları üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Darılmazlar, 2010 yılında kurulan ‘İstihdam ve Kariyer Çalışma Grubu’ ile çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini ifade etti. Konferansa katılan gençlere de tavsiyelerde bulunan Darılmazlar, “Sosyal sorumluluk adına dernek, vakıf gibi kuruluşlarda gönüllü olarak çalışmalısınız. Bu şekilde kişisel gelişiminize katkı sağlarsınız. Aynı zamanda da Bursa için faydalı işlere imza atabilirsiniz. Bu kentte yaşayan bireyler olarak Bursa ile ilgili her konuyu titizlikle ele alacağız, çözüm odaklı çalışacağız” dedi.
“Vergi borçlusu üreten sistemle mücadeleye başladık”
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ise iki yıl içerisinde yaptıkları bin 500 etkinlikle Türkiye’ye örnek bir kent konseyi olduklarını söyledi. Herkesin ve her kesimin düşüncelerini özgürce dillendirdiği ortamlar oluşturduklarını belirten Başkan Pala, toplantıları her zaman demokrasi platformu olarak tarif ettiklerini kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla başarılı çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Pala, Gençlik Meclisi İstihdam ve Kariyer Çalışma Grubu’nun da önemli bir etkinlik gerçekleştirdiğini söyledi. Seçimlerin ardından ustalık dönemi iktidarıyla artık iş hayatının önündeki maliye ve sigorta mevzuatı engellerinin kaldırılmasını, gelişmeyi engelleyen kilitli kapıların açılma vaktinin geldiğini vurgulayan Başkan Pala, yeni iş alanlarının açılabilmesinin kolaylaştırılması için devletçi, statükocu, suçlu üreten, vergi borçlusu üreten bozuk sistemlerle mücadeleyi başlattıklarını söyledi. İnsanların hayatı boyunca iş, eş ve aş aradığını söyleyen Başkan Pala, “Artık dünyadaki ve Türkiye’deki gidişat, yeni iş alanlarının açılması görevini hür teşebbüse vermiştir. Devletin görevi koordinasyondur. Devlet, artık polis, asker ve memur ölçeğinde eleman alacaktır. İş alanı açmanın önünde birikmiş sıkıntılar var. Cesaretli bir şekilde bu bozuk sistemin üzerine gidilmelidir. Aksi takdirde iş arayanları zor günler beklemektedir” diye konuştu.
“Dükkan açmak, devletten maaş istememek demektir”
İstihdam sağlayan hür teşebbüsün, önündeki mali ve sigorta mevzuatlarından dolayı işinin zor olduğunu da vurgulayan Başkan Pala, şöyle konuştu;
“Bozuk sistemden dolayı bir işyeri açan hayatı boyunca vergi borçlusu oluyor. Bu sistem suçlu üretiyor. Sistem, rahat çalışmayı sağlaması gerekirken, aksine vergi borçlusu üretiyor. Esnaf, iş adamı neden durup dururken vergi borçlusu olsun? Mali mevzuat, hür teşebbüsün önünü tıkıyor. Devletçi mevzuat yüzünden iş alemi borçlanıyor. Bu yüzden çözüm için net fikirler ortaya konulmalıdır. Yanında eleman çalıştıranın, istihdam sağlayanın önündeki tüm engeller kaldırılmadır. Bir dükkan açmak, devletten maaş istememek demektir. Yanında bir kişi çalıştırmak demek, iki kişinin devletten maaş istememesi demektir. Bundan daha büyük vergi katkısı olabilir mi? Devletten maaş istemeyen, iş yeri açan ve istihdam sağlayan insanların önündeki gelir vergileri kaldırılmalıdır. Devlete en büyük katkı, devletten para istememektir. Teşebbüslerin üzerindeki vergi yükleri kaldırılmalı, suçlu üreten mevzuat terk edilmelidir. Aksi takdirde vergi borçluları kuyruğa giriyor ve planlamalar yapılıyor”.
Konuşmaların ardından geçilen konferansı yöneten İŞKUR Bursa İl Müdür Kasım Tilki, Türkiye İş Kurumu’nun iş arayanlara iş, işverenlere de taleplerine göre uygun eleman sağladıklarını kaydetti. İŞKUR’un teknolojinin tüm imkanlarını kullandığını belirten Tilki, “İş arayanlara yönelik tüm hizmetler, İŞKUR’a gelmeye gerek kalmaksızın sadece TC kimlik numarasıyla elektronik ortamda verilmektedir. Amacımız, iş ve eleman arayanların İŞKUR’a gelmeden işlemlerini bilgisayar ortamında halledebilmesidir. İş arayan, İŞKUR portalına girerek Bursa’daki tüm işleri görebildiği gibi, bize gelmeden işverenle görüşebiliyor. İşveren de portalda tüm iş arayanları görebiliyor. Telefonlarından direk iş arayanla görüşebiliyor” dedi.
“Hedef, 5 yılda bir milyon kişiyi işe yerleştirmek”
İŞKUR Bursa İl Müdür Yardımcısı Murat Kurt ise, İŞKUR’un uyguladığı kurs programlarıyla ilgili bilgiler verdi. Mesleği olmayanları kısa sürede iş piyasasının istediği mesleklerde bilgi ve beceriyle donattıklarını anlatan Kurt, “Geçen yıl başlayan uzmanlaşmış meslek eğitim projesi ile yılda 200 bin, 5 yılda toplam bir milyon kişiyi işe yerleştirmeyi hedefliyoruz. 81 ilde 121 meslek lisesinde, Bursa’da ise 5 meslek lisesinde eğitimler veriliyor. Her okula yaklaşık 1 milyon 100 bin TL demirbaş alındı. Bursa’da hedefimiz, bir yılda 18 bin kişiyi bu kapsamda eğiterek işe yerleştirmektir. 18 proje de devam etmektedir. 20 proje ise önümüzdeki ay başlayacak. KOSGEB ve İŞKUR ortaklığında kendi işyerini açmak isteyen işsizler için de Girişimcilik Programı başlattık. Geçen yıl 200 kişiyi eğittik, bu yıl ise 500 kişiyi eğitmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
“İş ve şirket hakkında bilgi edinin”
İŞKUR Eğitim Uzmanı Emin Demirci ise ‘İş Arama Teknikleri’ konulu bir sunum yaptı. İş bulmada en iyi iki yöntemin, açık iş ilanı olmadığı halde doğrudan işverenlere başvuruda bulunmak ve iş arayana yardımcı olabilecek kurum, kuruluş ve insanlarla iletişim kurmak olduğunu anlatan Demirci, internet, İŞKUR İl ve Şube müdürlükleri, belediyelerdeki İŞKUR hizmet noktaları, özel istihdam ve danışmanlık büroları, gazete ilanları, meslek odaları, dernekler, sendikalar, akraba, komşu ve tanıdıkların da iş olanakları için birer kaynak olduğuna dikkat çekti. İşletmelerin eleman alma sürecinden bahseden Demirci, iş talep formlarının iyi doldurulmasını tavsiye etti. Etkin iş görüşme stratejilerinden bahseden Demirci şunları şöyledi;
“İş bulmada en önemli aşama işverenle yapacağınız görüşmedir. Görüşmeye giderken dış görünüşünüze özen gösterin. İş ve şirket hakkında mümkün olduğu kadar bilgi edinin. Görüşmede zinde kalmak için mümkün olduğunca dinlenmiş olun. Yanınızda fazladan özgeçmişinizi ve referans listenizi bulundurun. Görüşmeye arkadaşınız veya tanıdığınızla gitmeyin. Görüşmede, sorulara nasıl cevap vermeniz gerekiyorsa provasını yapın. Görüşme zamanından 10-15 dakika önce orada olun. Görüşme odasına girdiğinizde, görüşmeyi yapacak kişi telefonla konuşuyorsa, telefon konuşmasının bitmesini bekleyin, oturun demeden oturmayın. Gülümseyin ve sıkıca el sıkışın. İşin üstesinden gelebileceğiniz konusunda kararlı olduğunuzu gösterin ve şahsi sorunlarınız hakkında bilgiler vermeyin. İşe ne kadar ihtiyacınızın olduğundan çok vasıflarınızın üstünde durun. Görüşmenin sonunda işe olan ilginizi gösterin. İş için vasıflarınızı özetleyin. Görüştüğünüz kişiye, size bu görüşme imkanını sağladığı için teşekkür edin. İşe kabul edilme olasılığınız olup olmadığını öğrenmek için ne zaman arayabileceğinizi öğrenin”.
Konuşmaların ardından Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ve Yürütme Kurulu üyeleri tarafından İŞKUR Bursa İl Müdür Kasım Tilki, İŞKUR Bursa İl Müdür Yardımcısı Murat Kurt ve İŞKUR Eğitim Uzmanı Emin Demirci’ye teşekkür belgesi verildi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ