SÜLEYMAN ÇELEBİ BURSA KENT KONSEYİNDE ANILDI
25 OCAK 2013
BASIN BÜLTENİ
SÜLEYMAN ÇELEBİ BURSA KENT KONSEYİ’NDE ANILDI
- BURSA KENT KONSEYİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘SÜLEYMAN ÇELEBİ’ KONULU KONFERANSTA KONUŞAN TARİHÇİ ERHAN YILDIZALP, ÇELEBİ’NİN ULUCAMİ’NİN İLK İMAMI OLDUĞUNU VE ÖMRÜNÜN SONUNA KADAR BU GÖREVDE KALDIĞINI SÖYLEDİ.
BURSA – Bursa Kent Konseyi (BURKENKON) Çekirge Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Süleyman Çelebi’ konulu konferansta konuşan Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp, “Süleyman Çelebi 1399 yılında inşa edilen Ulucami’nin ilk imamıdır. Ömrünün sonuna kadar bu görevde kalmıştır. Bu dönem içerisinde 1409 yılında Mevlid-i şerif’i yazmıştır” dedi.
BURKENKON Çekirge Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’nın da katıldığı ‘Süleyman Çelebi’ konulu konferansta, Mevlid Nazımı Süleyman Çelebi’nin hayatı ve çalışmaları dinleyicilerle paylaşıldı. Tarihe merak duyan vatandaşların katılımıyla Koza Salonu’nda yapılan konferansta konuşan Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Şahin, Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini söyledi. Bursa Kent Konseyi’nin 4 meclis, 34 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllüsüyle beraber 43 ayda 4 bin 725 faaliyet yapıldığı belirten Şahin, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Ulucami’nin ilk imamlığını yapmıştır”
Süleyman Çelebi’nin hayatı hakkında bilgiler veren Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp, Mevlüd nazımı Süleyman Çelebi’nin, Orhan Gazi’nin ikinci Vezir-i Azam’ı olan Nizameddin Ahmed Paşa’nın oğlu olduğunu söyledi. Süleyman Çelebi’nin 1359 yılında Bursa’da doğduğunun tahmin edildiğini belirten Yıldızalp, “Süleyman Çelebi, Murad Hüdavendigar devrinde yetişmiştir. Emirsultan hazretleri, Bursa’ya geldiğinde ise ona intisap etmiştir. Sultan Yıldırım Beyazıd’ın Divan’ı-Hümayun imamlığını yapmış olan Süleyman Çelebi, 1399 yılında inşa edilip açılan Ulucami’nin imamlığına getirilmiştir. Ömrünün sonuna kadar bu görevde kalmıştır. Bu dönem içerisinde 1409 yılında Mevlid-i şerif’i yazmıştır. Adının da Vesiletü’n-Necat olduğu kayıtlara geçmiştir” dedi.
Süleyman Efendi’ye, asil bir soydan gelmesinden dolayı ‘Çelebi’ dendiğini anlatan Yıldızalp, Emirsultan’a mensup oluşundan ötürü ‘Süleyman dede’ denildiğini de aktardı. Yıldızalp, Süleyman Efendi’ye, Mevlid-i şerif’i yazdıktan sonra ‘Mevlüd-i Süleyman Efendi’ denildiğini de belirtti.
“Mevlid, diğer ülkelerde, gayrimüslimler arasında dahi okunmuştur”
Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp, Süleyman Çelebi’nin ‘Mevlid-i şerif’i yazmasının bir sebebinin de Fetret devrine giren Osmanlı Devleti’nde birlik ve beraberliği sağlamak istemesinin olduğunu söyledi. Yirmi sene süren çeşitli çatışmalar dolayısıyla toplumda huzursuzluğun baş gösterdiği, Ulucami İmamı Süleyman Çelebi’nin de bu duruma tahammül edemediğini aktaran Yıldızalp, “Kendi üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle birlik ve beraberliğin temini için Mevlid-i şerif’i yazma ihtiyacı duymuştur. O tarihlerde yazılan Mevlid, 600 senedir sadece Türkler, Müslümanlar arasında değil, diğer ülkelerde, gayrimüslimler arasında dahi okunmuştur. Mevlid’de anlamlı sözler, akıcı üslup, okuyanlara da dinleyenlere de huzur vermiştir. Mevlid’in arasında okunan Kur’an-ı Kerim ile de Allah’a bir adım daha yaklaşma imkanı sağlanmıştır” dedi.
Süleyman Çelebi’nin tahminen 1421 yılında 62 yaşında vefat ettiğini söyleyen Yıldızalp, Çekirge yolundaki ‘Dağınık Selviler Mezarlığı’nda Yoğurtlubaba olarak tanınan Şeyh Mustafa Efendi’nin zaviyesinin yanına defnedildiğini belirtti. Kabrinin mermerden yapıldığını, 1620 yılında tahrip edilerek yok edildiğini, Sultan Abdülhamid devrinde yeniden yaptırıldığını belirten Yıldızalp, kabrin 1942 yılında tekrar tahrip edildiğini, yeri meçhul kalmak üzere iken merhum Kazım Baykal’ın ilgisiyle 1948 yılında yeni kabir inşasına başlandığını ve inşaatın 1952 yılında tamamlandığını ifade etti. Program, Turgut Tüfekçibaşı, Nuran Bağlamaç ve Şaban Öz okuduğu şiirlerle devam etti. Programın sonunda Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ve Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Şahin, Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp’e teşekkür belgesi verdi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ