SURİYEDE YAŞANAN OLAYLAR MERİNOS AKKMDE KONUŞULUYOR
14 NİSAN 2012
BASIN BÜLTENİ
SURİYE’DE YAŞANAN OLAYLAR MERİNOS AKKM’DE KONUŞULUYOR
- BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BURSA KENT KONSEYİ, GENÇ SİVİLLER VE ´AYDINLANMA´ MANASINA GELEN ´NAHDA´ PLATFORMU TARAFINDAN YAPILAN ‘SIRADAN KAHRAMANLARIN, SIRA DIŞI ÖYKÜLERİ’ ADLI PANEL, MERİNOS AKKM’DE BAŞLADI.
BURSA – Suriye’de yaşanan olayların, tanıkları tarafından konuşulduğu ‘Sıradan Kahramanların, Sıra Dışı Öyküleri’ adlı panel, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) başladı. 2 gün boyunca sürecek olan programda, Suriyeli ve Türkiyeli gençler, uzmanlar ve gazeteciler düşüncelerini paylaşıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Genç Siviller ve Arapça ´aydınlanma´ manasına gelen ´NAHDA´ adını taşıyan platform tarafından yapılan ‘Sıradan kahramanların, sıra dışı öyküleri’ adlı panel, Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda düzenleniyor. Program öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Abdallah Tourkmani, Suriye’de yaşananları anlattı. Son 40 yıldır Arap coğrafyasında ayaklanma ve devrimlerin olması için yeterli bir potansiyelin oluştuğunu söyleyen Tourkmani, Arap ülkelerindeki ekonomik kalkınmanın yanında demokratik hakların kısıtlanması sonucu devrimlerin yapılmasını gerektirdiğini belirtti. Arap baharının aslında geç kaldığını ifade eden Tourkmani, “Çözüme gidilen adımlar var. Uzun bir istibdat ve despotluk geçmişi olan ülkelerde bir gün ve gecede demokrasiyi geçmeyi beklemek iyi olmaz. Türkiye, Ortadoğu’da ağırlığı olan ve saygın bir ülkedir. Büyük bir demokrasi tecrübesi vardır. Türkiye’nin katkısını olumlu buluyoruz. Arap baharının amacına ulaşana kadar Türkiye’nin etkisinin artmasını istiyoruz” dedi.
Suriye’de yaşananları vahşet olarak nitelendiren Tourkmani, medyanın dünyaya aktardığı bilgilerin devede kulak kaldığını dile getirdi. Humus’ta çatışmaların ilk 4 ayında bulunan Aktivist Midia Daghstani ise ailesinin hala Humus’ta olduğunu hatırlattı. Yaşadıklarını anlatan Daghstani, “Humus, hareketin başladığı ilk şehirlerden birisidir. Geçen yılın mart ayını 15’inde ilk defa Humus’ta halk, Başer Esad’ın fotoğrafını yakma cesaretini gösterdi. Rejim, ‘krizi Humus’ta çözebilirsem diğer şehirlerde daha kolay çözebilirim’ düşüncesindeydi. Bu yüzden neye mal olursa olsun oradaki krizin orada ayaklanmayı kafasına koymuştu. Bu bedeller yüzlerce ölüme yol açtı. Halk evlerinde oturamıyor” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ‘Suriye nereye doğru gidiyor? Bir çıkmaz mı yoksa, devam eden bir devrim mi?’ konulu panele geçildi. Programın ilk oturumunda moderatörlüğü üstlenen Orhan Miroğlu,
Panelde, Hür Suriye Gençliği adına Jawal Alkhatib, Şam Network adına Hasan Kasim, Suriye Yerel Koordinasyonu adına Zein Nachar söz alarak süreç hakkında düşüncelerini dile getirdi. İki gün boyunca sürecek olan programda, toplam 9 panel gerçekleştirilecek ve 38 konuşmacı söz alacak.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ