TÜRKİYENİN GÖNÜLLÜ ELÇİLERİ
11 EKİM 2011
BASIN BÜLTENİ
TÜRKİYE’NİN GÖNÜLLÜ ELÇİLERİ
- BURSA KENT KONSEYİ DESTEĞİYLE HAZIRLANAN, SOMER VE AIESEC İŞBİRLİĞİ İLE YÜRÜTÜLEN ‘AVRUPALI GENÇLERİN GÖZÜNDE TÜRKİYE İMAJI PROJESİ’ SONA ERDİ.
BURSA – Avrupalı Gençlerin Gözünde Türkiye İmajı Projesi kapsamında Bursa’ya gelen yabancı öğrenciler, Türk insanının çok misafirperver olduğunu, Türkiye’ye karşı olan ön yargılarının ise değiştiğini söyledi.
Bursa Kent Konseyi desteğiyle hazırlanan, Sosyal Politikalar Merkezi Derneği (SOMER) ve AIESEC işbirliği ile yürütülen ‘Avrupalı Gençlerin Gözünde Türkiye İmajı Projesi sona erdi. Avrupa Birliği (AB) Sivil Toplum Diyalogu 2-Mikro Hibe Programı kapsamında desteklenen projede son kez bir araya gelen yabancı öğrenciler genel bir değerlendirme yaptı. Toplantıda sözlü olarak Türkiye hakkındaki görüşlerini paylaşan öğrenciler, 6 haftalık projenin çok verimli geçtiğini belirtti. Toplantının sonunda ise değerlendirme anketi yapılarak yabancı öğrencilerin görüşleri yazılı olarak alındı.
Bursa Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ayşe Hacıoğlu, Avrupa’daki gençlerin Türkiye hakkında yerinde bilgi sahibi olmaları ve Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde var olan önyargıların kırılmasını sağlamak amacıyla projenin gerçekleştirildiğini söyledi. Projeye 7 farklı ülkeden gençlerin ve Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyelerinin katıldığını ifade eden Hacıoğlu, proje boyunca Türkiye’nin ekonomik durumu, din, Türkiye’deki genç nüfus gibi konuların tartışıldığını kaydetti. Hacıoğlu, özellikle Türkiye’nin AB’ye üye olmasıyla ilgili kafalardaki soruları cevaplandırdıklarını söyledi. Akademisyenlerin gelip atölye çalışmaları yaptığı, gezilerle de desteklenen projede ön yargıların kırıldığını gördüklerini dile getiren Hacıoğlu, “Türkiye’ye gelmeden önce öğrencilere bazı anketler doldurturduk. Türkiye ile ilgili fikirlerini aldık. 6 haftanın sonucunda bu anketleri tekrar gerçekleştiriyoruz. Sözlü olarak yaptığımız değerlendirme toplantısında da Türkiye ile ilgili önyargılarının olduğunu, geçirdikleri süre zarfında ise Türkiye insanını çok sıcakkanlı, misafirperver bulduklarını dile getirdiler. Türkiye ile ilgili fikirlerinin de değiştiğini söylediler” diye konuştu.
Avrupalı öğrenciler Türkiye’yi doğru tanıtacak
Süreç içerisinde Avrupalı öğrencilerin Türkiye’nin AB üyelik sürecini de değerlendirdiğini anlatan Hacıoğlu, “Türkiye ekonomisinin ve kültürünün çok güçlü olduğunu, dini farklı olmasına rağmen Avrupa ülkelerine benzediğini ifade ettiler. AB’de var olan ekonomik kriz sebebiyle pek çok ülke sıkıntı yaşarken Türkiye’nin atılım içerisinde olmasının kendisi için avantaj olduğunu vurguladılar. Elbette kafalarında bazı sorular var, ama bu tür projelerin Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini destekleyeceğine inanıyoruz. Avrupalı öğrenciler ülkelerine döndüklerinde ailelerine, arkadaşlarına, hazırlayacakları tezlere Türkiye’yi olumlu yansıtacaktır. Onların bir anlamda kültür elçileri olmalarını sağlayacaktır. Olumlu düşünceleri ülkelerinde devam ettireceklerdir. Pek çoğu Türkiye’den ayrılacağı için üzgün ve tekrar gelmek istiyor” diye konuştu.
Önyargıları kırıldı
Proje kapsamında Polonya’dan Bursa’ya gelen Honorata Janas, “6 haftadır Bursa’dayım ve misafir aile yanında kalıyorum. Türk ailelerin bizi kendilerindenmiş gibi sahiplenmesi çok güzel bir davranış. Türkiye’ye gelmeden önce bazı önyargılarım vardı ancak bunların kırıldığını gördüm. Projede yer almak benim için büyük bir tecrübe oldu. Burada pek çok ülkeden insanla tanıştım. Türkiye’nin zaten pek çok konuda güçlü bir ülke olduğunu gördük. Bundan sonra Türkiye’ye gelmeye devam edeceğim” dedi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ