ULUDAĞDA ANILARA YOLCULUK
28 EYLÜL 2012
BASIN BÜLTENİ
ULUDAĞ’DA ANILARA YOLCULUK
- 3. ULUDAĞ BULUŞMASI KAPSAMINDA ULUDAĞ’A ÇIKAN KONUKLARIN ANILARI TAZELENDİ.
BURSA – Bursa Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu’nca Keşiş Dağı’na Uludağ adının verilmesinin 87. yılı anısına düzenlenen etkinlik kapsamında Uludağ’a gerçekleştirilen gezide konuklar hatıralarını katılımcılarla paylaştı.
Geleneksel hale getirilen ve bu yıl 3.’sü düzenlenen ‘Uludağ Buluşması’nda, 1925 yılında Keşiş dağına Uludağ adını veren Dr. Osman Şevki Uludağ’ın kızı ve torunları ile Bursa Dağcılık Kulübü kurucularından Saim Altıok’un oğlu Akın Altıok, Dr. Ekrem Yöntem’in oğlu Dildan Yöntem ve Rauf Alpay’ın oğlu Selçuk Alpay onur konuğu olarak katıldılar. 1925 yılı Ağustos ayında, Coğrafya Encümeni gezisinde Keşiş dağının zirvesinde yanyana oturan ve her ikisi de 40’lı yıllarından başında Bursa’ya dargın ayrılan iki Uludağ aşığı, Dr. Osman Şevki Uludağ ile Saim Altıok’un çocuklarının tanışmalarına da vesile olan program aynı zamanda Uludağ’ın yakın tarihi ile ilgili durumu gözler önüne serdi.
Uludağ gezisine katılan konuklara, Türkiye’de ilk kez Doğlubaba mevkiinde kurulan yaz çadır kampından başlayarak Karabelen, Kirazlıyayla, Devetaşı, Otel gözü ve otel bölgesinde Bursa Dağcılık Kulübü üyelerinin yaptıkları faaliyetler anlatıldı.
Bursa Dağcılık Kulübü üyelerinden Dildan Yöntem 30’lu yıllardan itibaren Uludağ’a kayak amacıyla çıkmak isteyenlerin Maksem’den Otel bölgesine kadar olan karla kaplı yolu 7-8 saatte geçebildiklerini ancak tüm bu zorluklara rağmen Uludağ’ın 70’lerin sonuna kadar altın çağını yaşadığını anlattı. Kayak pistleri ve liftlerin olmadığı Uludağ’da barınmak için bir otel ve kayakevi bulunduğunu anlatan Dildan Yöntem, Uludağ’ın o dönemlerde sadece kayak amacıyla değil yaz kamplarıyla da gözde bir yer olduğunu söyledi. Uludağ’a ilk kez 1936 yılında 4 yaşındayken babasının sırtında çıkan Bursa Dağcılık Kulübü kurucu Başkanı Saim Altıok’un oğlu Akın Altıok ise Kayakevi’nin eski kayakçıların anılarında özel bir yeri olduğunu ve korunarak bir müze haline getirilmesi gerektiğini belirtti.
Çobankaya’da Uludağ Milli Park Müdürü Adnan Gencer tarafından karşılanan konuklar burada yenilen yemeğin ardından Bakacak’ta Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan seyir terasından Bursa’yı seyredip hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Bursa’ya döndü.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ