ÜNLÜ SAVAŞ FOTOĞRAFÇISININ GÖZÜNDEN BEYAZ SARAY BURSA FOTOFESTTE
09 EKİM 2013
BASIN BÜLTENİ
ÜNLÜ SAVAŞ FOTOĞRAFÇISININ GÖZÜNDEN BEYAZ SARAY BURSA FOTOFEST’TE
- 3. ULUSLARARASI BURSA FOTOFEST, ÜNLÜ FOTOĞRAF SANATÇILARI BRUNO BARBEY, THOMAS HOEPKER VE KAMİL FIRAT’IN ARDINDAN ÜNLÜ SAVAŞ FOTOĞRAFÇISI VE BEYAZ SARAY FOTOĞRAFÇISI CHRISTOPHER MORRİS’İ AĞIRLADI.
BURSA – Amerikan Başkanı George Bush’un başkanlığı süresince ve Barack Obama’nın döneminde ilk birkaç ay Beyaz Saray fotoğrafçısı olan Christopher Morris, 3. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’ne (Bursa FotoFest) katılarak mesleki hayatında yaşadığı ilginç anıları ve çalışmalarını anlattı.
Bursa Kent Konseyi (BKK) organizasyonunda, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, BUFSAD ve gönüllülerin çalışmalarıyla devam eden 3. Bursa FotoFest, fotoğrafın önemli büyük isimleri Bruno Barbey, Thomas Hoepker ve Kamil Fırat’ın ardından ünlü savaş fotoğrafçısı Christopher Morris’i ağırladı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’ndaki programda, Morris, katıldığı savaşlara ait fotoğrafları ve Beyaz Saray’da çektiği görüntülü belgeselleri Bursalılarla paylaştı. Bugüne kadar Kolombiya’daki uyuşturucu savaşı, Körfez Savaşı, Afgan savaşları, Somali, Yugoslavya, Çeçenistan savaşları ve Amerika’nın Irak işgali gibi birçok çatışmaya katılarak belgeseller çeken Morris, uzun yıllar savaş fotoğrafı çektikten sonra kendisi için insanlık dışı vahşetlerin saçma geldiğini ve bu alanı bıraktığını belirtti. Savaş fotoğrafçılığının çok bencil bir iş olduğunu ifade eden Morris, bu işi yapanların kör bir şekilde savaşı durdurabileceklerini sandığını dile getirdi. Savaş fotoğrafçılığının insan üzerinde yoğun etki bıraktığını anlatan Morris, TIME Dergisi’nin kendisine Beyaz Saray fotoğrafçılığını teklif etmesiyle bu alanda çalıştığını aktardı. 11 Eylül sonrası George Bush’un çalışma ortamında, konuşmaları sırasında ve özel anlarında fotoğraflarını çeken Morris, başkanın sağında ve solunda yer alan isimlerin her zaman Bush’u kontrol ettiğini, başkanlık pozisyonunu doldurabilecek kapasitede görmediklerini ve onu başarısızlığa mahkum ettiklerini ifade etti. TIME Dergisi’nin 2006’da kendisine ufak boyutta bir kamera verdiğini, Beyaz Saray’ın görüntülerini çekerek blog yapmasını istediklerini belirten Morris, derginin görüntüleri beğenmeyip yayınlamaması üzerine kendi sitesinde gösterime sunduğunu açıkladı. Görüntülerde ülkeyi saran paranoyayı göstermeye çalıştığını vurgulayan Morris, “Başkan Bush şehir şehir dolaşarak resmen savaşı pazarlıyordu. Irak’ı ve Ortadoğu’yu özgürleştireceği söylemini tekrarlıyordu. Sanki oyuncu gibiydi. Bu tür videolardan 4 tane de Obama’yla ilgili yaptım. İnsanların kendi fikirlerini oluşturmasını istedim. Eşime ve kendime savaş fotoğrafçılığı yapmayacağıma dair söz vermiştim. Ancak Irak işgaline de gitmek istedim. Görmem gerektiğini düşündüm. Bağdat’ın arka sokaklarında ABD askerleri insanları durdurmadan direk öldürüyordu. TIME Dergisi bu tarz fotoğraflara ilgi göstermedi. Benden daha çok askerleri çiçeklerle karşılayan insanların fotoğraflarını istediler. ABD askerleri de sivil insanları öldürdüklerinin görülmesini istemiyordu. Oraya gittiğinizde özgürlük getiren değil, orayı fetheden biri gibi hissediyorsunuz. Bu işgalin Irak’a neler yaptığını görüyoruz” dedi.
Irak Savaşı’nın ardından tekrar Oval Ofis’e gitmenin tuhaf olduğunu, Irak’ı gördükten sonra Bush’un söylediklerine inanamadığını belirten Morris, Bush’un son döneminde tarihi bir fotoğraf sergisi için çalışma yaptığını aktardı. TIME Dergisi’nin maddi sebeplerden dolayı Beyaz Saray fotoğrafçılığını bırakması üzerine sadece bir günlüğüne Başkan Obama’yı çekmesi için gönderildiğini anlatan Morris, siyasetçilerin orada bulunduğu müddetçe en iyi davranışlarını sergilediğini ifade etti. Beyaz Saray günlerinin sonlarında Bush’la ilgili yaptığı video çalışmasının aynısını Obama’yla da yaptığını dile getiren Morris, son dönemde ise moda fotoğrafları çekmeye başladığını belirtti. Morris, söyleşinin sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtladı.
Program, BUFSAD kişisel fotoğraf gösterisiyle devam etti.
FotoFest’te yarın
10 Ekim 2013 Perşembe
Merinos AKKM Kongre Cafe
10.30 Portfolyo Değerlendirme
Jae-hyun Seok (Güney Kore)
Ozan Bilgiseren (Türkiye)
Gael Turine (Belçika)
Merinos AKKM Seminer Salonu
13.00 Atölye Çalışması
Serkan Taycan (Kabuk)
14.00 Atölye Çalışması
Gael Turine (Bir fotoğraf projesi tasarlamak)
Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu
15.00 Panel (Kamusal alanlar ve kentin görsel yapısı)
Murat Germen (Moderatör)
Engin Gerçek
Serkan Taycan
17.00 Panel (Magnum Efsanesi)
Lorenza Bravetta
Gaetano Castellini Curiel
Merinos AKKM Orhangazi Salonu
19.00 Kapanış Töreni ve Maket Kitap Yarışması Ödülü
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ